Marisse van Eck werd door Madina Shinwari verrast met een klein cadeautje in de les op vrijdagmorgen.
Marisse van Eck werd door Madina Shinwari verrast met een klein cadeautje in de les op vrijdagmorgen. Melissa Hofland

13.000 euro voor Afghanistan, HBL in actie voor oorlog elders

Overig

BAARN Meer dan 13.000 euro is opgehaald met een inzamelingsactie die 4 vwo-leerling Madina Shinwari binnen Het Baarnsch Lyceum (HBL) opzette om mensen te helpen die leven in de moeilijke omstandigheden van Afghanistan. Vrijdag verraste ze Marisse van Eck uit H1F tijdens een les omdat ze individueel het meeste geld ophaalde.


,,De situatie in Afghanistan is enorm verslechterd na de overname door de Taliban vorig jaar”, vertelt Madina, ,,het land verkeert in een humanitaire crisis. Mensen zijn wanhopig en verkopen soms zelfs nieren en kinderen. Tijdens een eerdere actie haalden we 5.000 euro op, daarmee konden we 160 gezinnen van een voedselpakket voorzien met dingen als bonen, meel, rijst en olie. Basisbenodigdheden waarmee een gezin zo’n twee tot drie maanden vooruit kan. Maar we wilden meer doen. Vooral omdat we vanuit mijn gezin de connecties hebben.”

De afgelopen jaren had Madina’s vader verschillende leidinggevende militaire functies in Afghanistan. Zijn netwerk is groot. Via zijn connecties zal het geld binnen Afghanistan worden ingezet voor de allerarmsten van het land. ,,Er is daar een lokaal crisisteam gevormd, met een aantal vrouwen erin, want daar bemoeit de Taliban zich niet zo mee. Dat team zal in verschillende dorpen en wijken inventariseren wie zo’n pakket kan gebruiken. Aankomende maand hopen we al dat de eerste pakketten rondgebracht kunnen worden. We zullen daar beeldmateriaal van opgestuurd krijgen, zodat we er iets van terug kunnen zien.”

STEUN Marisse haalde 360 euro op door vooral haar vader en broer in hun bedrijven aan het werk te zetten. Marisse: ,,Ik ben wel een beetje trots dat de actie totaal zoveel heeft opgeleverd. Juist door de oorlog in Oekraïne, is het goed te bedenken dat er nog veel meer plekken op de wereld zijn waar mensen in zulke situaties verkeren. Dat motiveerde mij om voor de mensen in Afghanistan aan de slag te gaan.” Het voelt weleens hopeloos voor Madina, de slechte toestand in haar vaderland. ,,Maar door de steun die ik ervaar tijdens dit soort acties, kan ik toch denken: ‘alle beetjes helpen’.”

Leerlingen van HBL schaatsten in maart ook nog gesponsorde rondjes voor hetzelfde doel. Het geld dat daarmee werd opgehaald zit ook in de ruim 13.000 euro die naar Afghanistan gaat.

door Melissa Hofland

advertentie