Will Liverman als Charles Blow in Fire shut up in my bones.
Will Liverman als Charles Blow in Fire shut up in my bones. Zenith Richards - Met Opera

Opera: Fire shut up in my bones

Muziek

BAARN In de MET zal zaterdag 23 oktober de eerste opera van een Afro-Amerikaanse componist uitgevoerd worden.  Deze uitvoering is via livestream te zien in Theater de Speeldoos. Het gaat het om Fire shut up in my bones (2019) van Terence Blanchard. Wie niet bekend is met jazzmuziek zal de naam Blanchard niet veel zeggen. Hij heeft zijn sporen meer dan verdiend in de Amerikaanse jazzwereld.

Laat ik u iets vertellen over deze Terence Blanchard (1962). Opgegroeid in New Orleans (bakermat van de jazz) speelde hij als jonge trompettist al mee in onder andere de wereldberoemde orkesten van Lionel Hampton en Art Blakey. Naast het trompetspelen ging hij zich ook toeleggen op componeren. Als filmcomponist won hij al vele Grammy Awards. Na de orkaan Katrina (2005) schreef hij een requiem voor de stad New Orleans en zorgde ervoor dat de belangrijke jazz-opleiding terugkeerde naar zijn geboortestad.

CHARLES BLOW Zijn maatschappelijke betrokkenheid blijkt ook uit de keuze voor het onderwerp van zijn opera Fire shut up in my bones. Daarin staat het levensverhaal van New York Times journalist Charles Blow (1970) centraal. Een aangrijpend en ontroerend verhaal waarin Blow vertelt over de lange weg die hij vanaf het platteland in Louisiana heeft moeten afleggen om als zwarte journalist in New York voet aan de grond te krijgen. Niet zo vreemd dat de wereldpremière van deze opera plaatsvond in Saint Louis, Louisiana. Het overweldigende succes in Saint Louis heeft de MET direct doen besluiten het komend seizoen de opera te programmeren. Dirigent Yannick Nézet-Séguin was zó enthousiast dat hij graag zelf deze opera wilde dirigeren.

TOEGANKELIJK Wat me bij de composities van Blanchard vooral opvalt is de toegankelijkheid en tegelijkertijd het originele karakter; gevoelige melancholieke melodieën met daaronder prachtige harmonieën waarin duidelijk de jazz-invloed doorklinkt. Het is muziek die direct diep raakt en verrast. De vele fragmenten van Fire shut up in my bones die ik heb kunnen beluisteren en bekijken smaken zeker naar meer! Wat een kwaliteit. Het swingt, het ontroert en het neemt je helemaal mee in een verhaal dat zo typisch Amerikaans is. Regisseur/choreograaf Camille Brown en regisseur James Robinson hebben we eerder in Theater de Speeldoos kunnen bewonderen bij de succesvolle productie van Porgy and Bess. Die vruchtbare samenwerking zetten ze nu voort in Fire shut up in my bones. Stersopraan Angel Blue zong de titelrol in Porgy and Bess. Ook nu zal zij een van de hoofdrollen zingen.

INLEIDING Musicologe drs. Henriët Griffioen verzorgt rond 18.45 uur een inleiding bij deze opera. Zij studeerde Schoolmuziek en Piano aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Zij geeft regelmatig inleidingen op concerten en opera’s. Haar ‘MuziekInstituut Griffioen’ in Laren is gericht op cursussen en lezingen over muziekgeschiedenis en op het geven van pianoles.

KAARTEN Het wordt zaterdag 23 oktober ongetwijfeld een heel bijzondere start van het nieuwe operaseizoen in Theater de Speeldoos. Deze opera is op zaterdag 23 oktober om 18.45 uur live te zien vanuit The Metropolitan Opera in New York op het witte doek in de Grote Zaal van Theater de Speeldoos. Verkoop volgens RIVM richtlijnen. Kijk voor meer informatie op speeldoosbaarn.nl/coronatoegangsbewijs. 

Kaarten zijn verkrijgbaar via speeldoosbaarn.nl/opera voor € 39,00 per kaart. De kaartprijs aan de theaterkassa is € 40,00. Kaartprijzen zijn inclusief welkomstdrankje en pauzearrangement. De theaterkassa is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10:00 tot 12:00 uur.

www.speeldoosbaarn.nl

Door Henriët Griffioen

advertentie
advertentie