Victoriia Shcherbata (links) met de kinderen die op de Uitkijck les krijgen.
Victoriia Shcherbata (links) met de kinderen die op de Uitkijck les krijgen. Baarnsche Courant

Oekraïners in de Pekingtuin: alweer tweede Koningsdag voor vluchtelingen

28 april 2023 om 16:15 Mensen

BAARN Ruim een jaar geleden vluchtte ze uit de Oekraïne naar Nederland en kwam in Baarn terecht. 

Eugene Leenders

Victoriia Shcherbata met haar dochter en moeder. Liefdevol werd ze opgenomen in het huis van Alerta Schroten. Inmiddels zit ze in de opvang bij Santvoorde. 

VERDWAALD

 Ze weet nog hoe ze rondliep op Koningsdag 2022, weinig begrijpend van de Nederlandse folkore. Dat is nu één jaar later wel anders. Met de Nederlandse driekleur op haar wang, staat ze met veel Oekraïense en Syrische kinderen met een kraam in de Pekingtuin. Een kraam vol zelfgebakken lekkernijen. De opbrengst gaat natuurlijk naar kinderen in haar thuisland die wees zijn geworden door de oorlog. Victoriia wil niks liever dan met haar familie terug naar haar land. Voorlopig zit dat er niet in. Ze woont in een dorp op veertig kilometer afstand van de Russische grens. De Oekraïense is niet van plan bij de pakken neer te gaan zitten. Integendeel. Ook vandaag bruist ze weer van de energie. In haar thuisland was ze hoofddocent psychologie op de universiteit. In Baarn is ze inmiddels al maanden docent op de basisschool voor Oekraïense kinderen. 

CULTUUR

Ze krijgen les in twee dagdelen. Een om de Oekraïense cultuur en geschiedenis te leren en een om Nederlands te leren. Zelf kan ze inmiddels Nederlands aardig verstaan en spreekt ze het ook een beetje. De leerlingenaantallen zijn wisselend. Er waren op een gegeven moment 25 kinderen, nu varieert dat tussen de tien en vijftien scholieren. Een deel kon inmiddels wel terug naar Oekraïne.

De kraam heeft een mooie plek gekregen vlakbij het gemeentehuis. De Oekraïense vlag die de kraam bedekt, maakt gelijk duidelijk dat het om een bijzondere actie gaat. 

Alerta Schroten: ,,Vorig jaar hebben mijn gasten die net in Baarn aangekomen waren - enigszins verloren - rondgedwaald op de Koningsdagmarkt, zwaar onder de indruk van alle veranderingen in hun leven. Een jaar later zien ze kansen om deel te nemen aan de markt ten behoeve van mensen in Oekraïne die alle hulp nodig hebben. Prachtig toch.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie