Na 39 jaar Baarnsche Courant nam Martin Hoogendoorn op een druk bezochte receptie afscheid.
Na 39 jaar Baarnsche Courant nam Martin Hoogendoorn op een druk bezochte receptie afscheid. Caspar Huurdeman

Grote opkomst én erespeld voor afzwaaiende Martin Hoogendoorn

13 oktober 2021 om 10:52 Mensen

BAARN Op de afscheidsreceptie gistermiddag van Martin Hoogendoorn kwamen zeker 150 Baarnaars af. Daaronder ook burgemeester Mark Röell. Hij speldde ‘Mister Baarnsche Courant’ de gemeentelijke erespeld op, vanwege zijn grote verdiensten voor de Baarnse samenleving gedurende zijn lange loopbaan als dé lokale journalist, en omdat hij zich ook als vrijwilliger heeft ingezet op diverse fronten. Exact 39 jaar na de dag van zijn indiensttreding als hoofdredacteur van de Baarnsche Courant gaat Martin met pensioen. 

Martin Hoogendoorn (65) was onder de indruk van zijn afscheid in Eethuys-Café De Generaal, ‘het was waardig, met de erespeld als hoogtepunt’. Het deed hem bijzonder goed zoveel plaatsgenoten uit verschillende geledingen van de samenleving te mogen begroeten.

Als nieuwsjager en controleur van de lokale democratie vulde hij jarenlang met niet aflatende ijver en inzet drie keer in de week de krantenpagina’s

RIJK NETWERK Ondernemers, (oud-) ambtenaren, sporters, vertegenwoordigers uit de culturele sector, collega-journalisten, ze waren er in groten getale. Het illustreerde zijn zorgvuldig opgebouwde en rijke netwerk. En Martin genoot ervan, aan de zijde van zijn vrouw Wilma en omringd door familie. De cadeaus stapelden zich gestaag op, zijn eerste pensioendagen zijn gevuld met uitpakken.

Er was ook een film voor hem opgenomen waarin tientallen betrokkenen mooie, humoristische en soms plagende woorden voor hem hadden. Die werd vertoond tijdens de receptie. 

ERESPELD Te midden van al het gezellige rumoer moest er ook nog een officiële plechtpleging plaatsvinden. Daarvoor trad burgemeester Röell naar voren. Hij had een bijzondere onderscheiding bij zich, de gemeentelijke erespeld. ‘Geachte heer Hoogendoorn’, stond op zijn papier, maar de burgemeester begon toch echt met ‘Beste Martin’. Hij ontving de bijzondere onderscheiding omdat hij ‘als betrokken inwoner van Baarn zich jarenlang buitengewoon ingezet heeft voor de Baarnse gemeenschap, als hoofdredacteur en journalist voor de Baarnsche Courant’. Hij memoreerde dat Martin in oktober 1982 aantrad als hoofdredacteur bij de Baarnsche Courant. ,,Sindsdien is hij een boegbeeld van de krant geworden. Als nieuwsjager en controleur van de lokale democratie vulde hij jarenlang met niet aflatende ijver en inzet drie keer in de week de krantenpagina’s.” 

Daarnaast werden zijn vrijwilligerswerkzaamheden benoemd en geroemd, zoals bij tennisvereniging Phonosmash. Ook stond hij aan de basis van het comité Baarnse Culturele Evenementen en was hij mede-organisator van het NK Traditioneel Gerij in Baarn. Op voetbalgebied trainde hij de jeugd bij TOV en SV Baarn. En in 2009 richtte hij zaalvoetbalvereniging All Stars Baarn op. 

Maar Baarn zal Martin Hoogendoorn toch vooral blijven zien als Mister Baarnsche Courant.

Door Hans Veltmeijer

Martin Hoogendoorn bekijkt met een dele van de 150 gasten de film die voor hem is opgenomen.
Burgemeester Mark Röell spelde de erespeld na een toespraak vol complimenten.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie