Herman van Dam (78) overleden: ‘Het belangrijkste is dat je onzichtbaar bent en blijft’

3 jun, 11:30 Mensen Hilde Sneep
Van Dam bij de filmprojector in het paleis die hij jarenlang wekelijks bediende.
Van Dam bij de filmprojector in het paleis die hij jarenlang wekelijks bediende.

BAARN Op 78-jarige leeftijd is afgelopen maandag Herman van Dam overleden. Als fotograaf genoot Van Dam grote bekendheid in Baarn. Vooral in de jaren zeventig en tachtig maakte hij duizenden foto’s voor de Baarnsche Courant. Ook was hij de persoonlijke fotograaf van prins Bernhard.

Ontspannen, met het koord van de camera om zijn nek, op een afstandje sloeg hij alles gade om zijn posities te bepalen en de sfeer te snuiven. Persfotograaf Herman van Dam was overal; bij sportwedstrijden, activiteiten en evenementen zoals de gildefeesten. Ook was hij een veel gevraagd trouwfotograaf.

Redacteur Martin Hoogendoorn herinnert zich Van Dam als een ‘aimabel mens, die begaan was met Baarn en Soest’. ,,Voor mij maakte hij veel foto’s. Via een of andere opdracht was Van Dam in het paleis terechtgekomen waar het klikte met prins Bernhard waarna hij voor het koninklijk huis foto’s en vooral video’s maakte. Herman was ook kien op 112-nieuws en hij had een warm gevoel voor de sport. Hij maakte ook trouwreportages, onder andere van mi..

Mis niks, lees alles van Baarn


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Baarn en omliggende plaatsen met Baarnsche Courant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Baarnsche Courant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Baarn.