Jan Koops: ,,Achter een man die veel doet, staat een geweldige vrouw die hem de ruimte geeft om al zijn hobby’s uit te voeren.”
Jan Koops: ,,Achter een man die veel doet, staat een geweldige vrouw die hem de ruimte geeft om al zijn hobby’s uit te voeren.” Hans Veltmeijer

Netwerker met lange adem; Jan Koops werkt nu aan multifunctionele ijsbaan

3 april 2021 om 11:30 Mensen

BAARN Hij is een duursporter. Wielrennen, schaatsen en hardlopen doet hij het liefst. En ook in zijn vrijwilligerswerk in besturen van allerlei plaatselijke verenigingen is Barinees Jan Koops een man van continuïteit, én verandering.

Hij was tien jaar voorzitter van atletiekvereniging BAV (waar hij intussen vijftig jaar lid van is) en hij zit ook alweer vele jaren in het bestuur van het comité 4 en 5 mei, waarvan een periode als interim-voorzitter. Ongeveer een decennium trok hij samen met anderen het G-handbal en hij was ook bijna tien jaar jeugdsportcoördinator in Baarn. Nu is hij, onder meer, alweer jaren voorzitter van de speeltuinvereniging. Al dat soort klussen moet je minimaal tien tot vijftien jaar doen, vindt hij, voor de continuïteit in een vereniging. Jan Koops (71) ijvert met zijn rijke netwerk voor samenwerking, verandering en diversiteit en is een man van de lange adem.

DRENTSE GEMEENSCHAP Voor al zijn inzet als vrijwilliger in Baarn kreeg hij in 2014 een koninklijke onderscheiding. De oorkonde en de medaille prijken thuis aan de wand. Daar is hij heel trots op, maar de meeste waarde hecht hij aan de rapporten die erbij horen. ,,Dan lees je wat de mensen van je vinden en voel je de echte waardering.” Bij al die activiteiten is de steun van zijn vrouw Ria cruciaal, benadrukt hij. ,,Dat heb je nodig. Achter een man die veel doet, staat een geweldige vrouw die hem de ruimte geeft om al zijn hobby’s uit te voeren.” Samen zitten ze in het bestuur van het 4 en 5 mei comité. ,,We vinden het heel belangrijk dat het verleden niet vergeten wordt. Dat geeft ons heel veel voldoening”, zegt hij. Allebei zijn ze geboren en getogen in Baarn. Hij kwam in 1949 thuis ter wereld naast de oude Eembrug. Zijn ouders waren na de Tweede Wereldoorlog op zoek naar werk vanuit Drenthe in Baarn beland. Vader ging bij de Ocrietfabriek werken en ze maakten deel uit van een heuse Drentse gemeenschap in Baarn.

We vinden het heel belangrijk dat het verleden niet vergeten wordt. Dat geeft ons heel veel voldoening

Na zijn veertigjarige carrière bij KPN stortte hij zich nog meer op het vrijwilligerswerk. Nu zwaait hij ook al een paar jaar de scepter over de Baarnse ijsbaan en wil ook dat nog jaren volhouden. En niet alleen vanwege de jaarlijks terugkerende, en vaak ijdele, hoop op schaatspret. Dit jaar vormde overigens weer eens een opsteker. Na negen gesloten jaren kon de ijsbaan drie dagen open.

SPORTFORMATEUR Maar dat beperkte gebruik van het grote terrein langs de De Geerenweg is niet genoeg voor een bestaansrecht, beseften Jan Koops en Peter Hoogendoorn, uitbater van het clubhuis. En ook de gemeente wil dat de ijsbaan blijft bestaan. Daarom worden er sinds twee jaar andere activiteiten georganiseerd, door allerlei verenigingen. En die multifunctionaliteit van het terrein wordt nu structureel. Ze willen het terrein zodanig inrichten dat het ten alle tijden te gebruiken is en hebben daar een gedeelte verharding voor nodig. Wethouder Jansma en de gemeenteraad schaarden zich vierkant achter dit idee. Tegelijkertijd kwam er een landelijk project van NOC/NSF en de vereniging van sportgemeenten voor samenwerkingsverbanden. Het ijsbaanproject paste precies binnen dit plan. Na overleg met de gemeente besloten ze mee te doen, waarbij Hoogendoorn de financiële zaken behartigt en Koops zijn rijke netwerk in het Baarnse verenigingsleven aanboort. De twee zijn nu officieel ‘sportformateurs’.

NIET EENKENNIG Het levert ze een budget van 55.000 euro op om het terrein helemaal klaar te maken voor multifunctioneel gebruik. Zo gaat er al bijna 10.000 euro naar grondonderzoek. Uiteindelijk wordt een hectare verhard, blijft een hectare blijft groen en transformeert een hectare gras aan de rand van de snelweg A1 in een zonneveld met 2300 panelen. En dan is er nog ruim plek voor de ijsbaan, mocht dat zover komen. Het gaat om een concrete zaak want een omgevingsvergunning en een habitatonderzoek zijn intussen aangevraagd. De realisatie staat gepland voor 2022. Daarna zal het gebruik zeer divers zijn. Van evenementen als kofferbakverkoop tot ‘alle sporten die je maar kunt bedenken’. Een voorproefje daarvan was er afgelopen coronazomer al. Toen maakten onder meer schermers, waterpoloërs, dansers en de atletiekvereniging gebruik van het terrein. Koops: ,,Dan zie je dat samenwerking vaak uit nood wordt geboren. In dit geval corona.” Hij is bij uitstek van de samenwerking en heeft een netwerk dat zich uitstrekt onder alle pakweg veertig sportverenigingen in Baarn. Eenkennigheid is hem vreemd, hij is ook graag actief binnen verschillende clubjes.

Met een gemêleerd bestuur met jonge mensen erbij krijg je meer frisse ideeën

SOCIALE MEDIA Die diversiteit ziet hij ook voor besturen als sleutel tot succes, ‘zodat je verder kijkt dan je neus lang is’. ,,Met een gemêleerd bestuur met jonge mensen erbij krijg je meer frisse ideeën.” Dat is gelukt bij het 4 en 5 mei comité. Een vacature voor bestuurslid in de Baarnsche Courant leverde tien geschikte kandidaten op. Een luxeprobleem, er moest zelfs geselecteerd worden. Daaruit kwam ook de nieuwe voorzitter, de dertiger Marjolijn van Dijk. ,,Je moet open staan voor veranderingen”, vindt Jan Koops. Zo gelooft hij erg in het projectmatig werken van besturen, en bestuursleden vooral niet te overladen met bakken werk. En soms moet je een beetje brutaal zijn. ,,Schroom niet om naar de gemeente te stappen. En durf bijvoorbeeld op sociale media te zeggen dat je hulp nodig hebt. Dat is een hele belangrijke factor om mensen te enthousiasmeren.”

Dat werd hem deze winter wel duidelijk. Om 11 uur deed hij een oproep op de sociale media om te helpen sneeuwruimen op het ijs, twee uur later stond er een groep van 35 mensen paraat met de sneeuwschuivers.

Door Hans Veltmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie