Ad Heesels, Ien van der Pol en Pieter Schut.
Ad Heesels, Ien van der Pol en Pieter Schut. Baarnsche Courant

Blij met Baarn; dat mogen we best wat vaker zijn in 2020

7 januari 2020 om 09:12 Mensen

BAARN Alle drie zijn ze blij met Baarn. Ien, Ad en Pieter kenden elkaar nog niet. De Baarnsche Courant brengt ze samen voor een lunch in Buiten in de Kuil in de Lage Vuursche. Een bijzonder gesprek als aftrap van het nieuwe jaar. Een heerlijk, overzichtelijk dorp midden in het groen, met frisse lucht en vriendelijke mensen. Omdat in de Baarnsche Courant van maandag 6 januari een stukje tekst is weggevallen, kunt u hier het complete artikel lezen.

Honderden mensen zijn deze zaterdagmorgen Blij met Baarn. In horecagelegenheid Buiten in de Kuil in de Lage Vuursche is geen tafeltje meer vrij. Het krioelt er van de mensen. Veel, heel veel mountainbikers, gezinnen en oudere echtparen die een flinke wandeling hebben gemaakt. Ze genieten van de prachtige natuur en vervolgens van het gezellig verpozen met een kopje koffie of iets sterkers.

Op uitnodiging van de Baarnsche Courant schuiven Ien van der Pol. Ad Heessels en Pieter Schut aan. Ze zijn betrekkelijk nieuw in Baarn. Wonen er tussen de zes maanden en twee jaar. Ze kennen elkaar niet, maar hebben met elkaar gemeen dat ze nu al trots op hun nieuwe woonplaats zijn. Pieter en Ien 'schreeuwen' dat letterlijk van de daken. Op Twitter en Facebook hebben ze het regelmatig over Blij met of in Baarn. Schut is zelfs een speciale Facebookpagina gestart,

ACTIEF Ad heeft minder met de sociale media, maar heeft zich vrij snel aangesloten bij verschillende groepen in Baarn. Zo is hij actief als cameraman voor RTV Baarn. Heessels woonde jaren in Epe. Hij vindt Baarn een verademing. ,,Het was wennen aan die kleine straatjes, maar ik woon geweldig. Een dorp in het groen met veel frisse lucht om je heen."

Pieter woonde dichterbij in Bussum, maar is helemaal in zijn element in Baarn. Hij woont naast de Schotse Hooglanders in de Rusthoekweide en wandelt met grote regelmaat naar het centrum om boodschappen te doen. Steeds een andere route. Hij is van huis uit journalist en blijft nieuwsgierig naar alles in 'zijn' dorp.

Ien van de Pol wisselde twee jaar geleden een boot in de Amsterdamse haven pal tegenover het Centraal Station in voor een leuk huisje tegenover het Maarschalksbos. Alle drie zijn dik tevreden met het dorp, de natuur en de gemeente. Ze vinden dat de discussie te veel wordt bepaald door negativiteit. Ze denken dat veel meer burgers best wel tevreden zijn met Baarn en willen die stemmen luider laten klinken.

NIEUWKOMERS Ien van der Pol: ,,Kom ik hier wonen, word ik door de gemeente uitgenodigd voor een bijeenkomst van nieuwkomers. Waar kom je dat nu tegen. Nog sterker: de burgemeester kende me bij naam omdat ik een keertje in de krant had gestaan. Die burgemeester is trouwens een hele bijzondere. Hij is erg communicatief en verdiept zich wat er in zijn dorp gebeurt. Nu loopt hij weer overal stage. Ik vind dat uitstekend."

Pieter Schut: ,,Er wordt van alles georganiseerd. De laatste tijd was er in het weekeinde steeds wat te doen in de Laanstraat."

Die winkelstraat is een belangrijke reden dat Pieter naar Baarn kwam. Als journalist schreef hij er een verhaal over. Het beviel hem zo dat hij een paar keer terugkwam en toen er een nieuw huis moest komen dacht hij, ik ga in Baarn kijken.

Ad: ,,Het mag dan een stad zijn. Het voelt als een dorp. Overzichtelijk en vriendelijk maar weldegelijk met een beetje allure. Ik woon in een prachtig klein gemeentelijk monument. Met weinig tuin, maar met het Cantonspark achter me. Regelmatig zit ik met mijn laptop heerlijk te werken in de Wintertuin. Ien: ,,In Amsterdam loopt iedereen elkaar strak voorbij. Hier wordt nog gegroet. Je kent het gezegde wel 'daar zou ik niet dood gevonden willen worden'. Ik dacht ik draai het om, waar zou ik dood gevonden willen worden. Zo kwam ik op Baarn. Een prachtige groene plek met aardige mensen en de mooiste boekhandel van Nederland. "

GLAS HALFVOL Alle drie zijn positief aangelegd. Het glas is half vol en niet half leeg. Kritiek mag en moet soms, maar uit een positieve grondhouding. Ien van der Pol: ,,Als ik zie hoe mensen reageren op de plannen voor Soestdijk slaat de schrik me echt om het hart. De overheid stoot het paleis af. Een Haags echtpaar ontfermt zich er over en wil er echt iets van maken. Voor jong en oud voor het zakenleven en voor scholieren. Met respect voor het paleis en duurzaam zoals Juliana gewild zou hebben. Wat denk je, allerlei procedures en protesten. Waarom denk ik dan. Wrijf in je handen dat deze mensen er iets van willen maken. Laten we ze helpen."

Pieter Schut is ook wel wat geschrokken van de negativiteit die soms de kop opsteekt. Zo las hij een artikel waarin geklaagd werd over de kleur van de bankjes in de Laanstraat. Toen hij vernam dat de plannen voor een nieuw theater mogelijk niet doorgaan vanwege te weinig parkeerplaatsen, besloot hij in actie te komen.

Schut: ,,Ik wandel dus altijd dwars door Baarn. Er zijn genoeg parkeerplaatsen. Denk in oplossingen in plaats van problemen. Duurzaamheid krijgt de komende jaren een hele ander lading. Focus niet op die parkeerplaats naast het theater. Kijk of er iets anders mogelijk is. Kijk eens naar de grote parkeerplaatsen bij Nijhof en Groeneveld. Er moet toch iets te regelen of te bedenken zijn."

VERRIJKING Een theater naar het centrum, dat weten ze niet precies. Voor Ien zou het niet zoveel uitmaken of ze nu naar de Rembrandtlaan of de Brink fietst. Maar, alle drie weten ze het zeker: Hou de bieb in het centrum. En een compleet cultuurhuis zou een ware verrijking zijn die het centrum goed kan gebruiken.

Ien: ,,Kosten, kosten. Natuurlijk telt dat mee, maar kijk eens naar al die andere zaken zoals leefbaarheid en duurzaamheid."

Pieter en Ad knikken instemmend. Het interview smaakt naar meer. Ze gaan elkaar op sociale media volgen. Ien wil wel zo nu en dan iets schrijven en Ad maakt er graag een blijde foto bij. Pieter had in zijn eentje al 260 volgers, amper drie weken na de start. Op naar de duizend.

Eugene Leenders

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie