Kamerkoor Vocaliber verzorgt het eerstvolgende Paulusconcert.
Kamerkoor Vocaliber verzorgt het eerstvolgende Paulusconcert. Studio Bosgra

Kamerkoor Vocaliber verzorgt Paulusconcert

Podiumkunsten

BAARN Het Kamerkoor Vocaliber onder leiding van Richard Vos zingt tijdens het Paulusconcert van zaterdagmiddag 2 november in de Baarnse Pauluskerk het Requiem van Duruflé.

Het thema van dit Paulusconcert is muziek ter nagedachtenis van de gestorvenen. Naast het Requiem van Duruflé staan twee motetten van Johann Christoph Bach en het Kaddisj voor cello en piano van Maurice Ravel op het programma.

Op 2 november is het Allerzielen, de dag waarop in de katholieke traditie de gestorvenen herdacht worden. In de protestantse traditie wordt dat gedaan op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, meestal de laatste zondag van november. Het programma van het Paulusconcert in deze novembermaand sluit aan bij die tradities.

De Franse componist Maurice Duruflé had van de Vichy-regering de opdracht gekregen voor een paar orgelstukken, te baseren op gregoriaanse gezangen. Duruflé was nogal een perfectionist, die zijn eigen stukken nooit af vond. Pas toen zijn vader in 1947 overleed, voegde hij de losse stukken samen en kwam het tot de eerste uitvoering van zijn Requiem. Uiteindelijk maakte hij drie verschillende versies van het Requiem: een versie waarin het koor alleen begeleid wordt door orgel, een tweede versie met een klein orkest en de derde versie met groot orkest. Het kamerkoor Vocaliber brengt, samen met mezzo-sopraan Serena Perez en organist Cees-Willem van Vliet, de orgelversie.

Voorafgaand aan het Requiem worden twee motetten van Johann Christoph Bach (1642-1703) uitgevoerd. Deze telg uit de componistenfamilie Bach draagt de bijnaam "de grote" en is een neef van de vader van Johann Sebastiaan Bach.

De twee motetten die Vocaliber zal zingen, 'Der Gerechte, ob er gleich zu zeitlig stirbt' en 'Fürchte dich nicht' werden waarschijnlijk rond 1676 geschreven.

Daarna volgt het Kaddisj voor cello en piano van Maurice Ravel. Het Kaddisj is een van de belangrijkste Joodse gebeden en wordt onder meer uitgesproken ter nagedachtenis van een overledene.

Het kamerkoor Vocaliber is acht jaar geleden opgericht door Richard Vos. Het koor heeft een breed repertoire met werk van componisten uit de renaissance tot aan de 21e eeuw. Het is regelmatig te horen in Baarn en Huizen, maar ook daarbuiten.

Solist in dit concert is de in Spanje geboren mezzo-sopraan Serena Perez (1991). Zij studeerde aan het conservatorium in Gijon (Spanje) en Amsterdam. Naast diverse operarollen heeft ze verschillende soloconcerten gegeven in Spanje, Portugal, Frankrijk en Nederland.

Celliste is Gerda Marijs. Zij studeerde cello in Brussel en Utrecht. Ze speelt in de Nieuw Philharmonie in Utrecht en trad onder meer op tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam en het Festival Oude Muziek in Utrecht.

Cees-Willem van Vliet is organist en klavecinist. Hij is als cantor-organist verbonden aan de Bergkerk in Amersfoort.

Het Paulusconcert begint zaterdag 2 november om 15.30 uur in de Pauluskerk aan de Brink in Baarn. De toegang is vrij en reserveren is niet nodig. Aan de uitgang is een collecte voor de concerten.

advertentie
advertentie