Eugene Leenders (l) spreekt de 'Vrienden' toe.
Eugene Leenders (l) spreekt de 'Vrienden' toe. Caspar Huurdeman

Baarnsche Courant bereikt tachtig procent Baarnse huishoudens

23 februari 2022 om 09:50 Maatschappelijk

BAARN Ongeveer vijftien uitgenodigde ‘Vrienden van de Baarnsche Courant’ zijn gisteravond samengekomen in het Theatercafé van De Speeldoos. Doel is een panel te vormen dat bestaat uit een afspiegeling van de Baarnse samenleving dat meedenkt met de medewerkers van de BC en hen gevraagd en ongevraagd advies geeft.

Initiatiefnemer van het panel is Eugene Leenders. Leenders heeft tot zijn zestigste managementsfuncties bekleed bij verschillende mediabedrijven. Daarna is hij ‘terug naar zijn roots gegaan’ door zich als verslaggever te melden bij het lokale medium in zijn woonplaats Baarn; De Baarnsche Courant dus. Leenders kwam met het idee voor een panel toen de oprichting van de Stichting ‘Verbind Baarn’ lang op zich liet wachten. Die stichting heeft tot doel geld in te zamelen om Baarnaars met elkaar te verbinden in de breedste zin van het woord. Bij uitstek een rol die de Baarnsche Courant vervult en verder kan oppakken. De medewerkers van Baarnsche Courant en van uitgeverij BDU, die gisteravond ook aanwezig waren, hebben zijn plan omarmd. 

Aftrap lezerspanel ‘Vrienden BC’ in Speeldoos

Sinds 2018 wordt de Baarnsche Courant uitgegeven door BDU Media in Barneveld. Die overname leverde een fors aantal opzeggingen op. De afgelopen twee jaar is het abonnee-aantal gestaag gegroeid en inmiddels weer op het niveau van voor de overname. Lezers moesten wennen aan de nieuwe vormgeving maar waarderen de krant inhoudelijk. Corona speelde, in dit geval, een positieve rol doordat mensen thuis kwamen te zitten en meer interesse kregen in hun eigen woonomgeving.

Directeur Jeroen Cnossen van BDU Media mocht uitleggen waarom de BC maandag, voor het eerst in de historie, niet werd verspreid. Een grote stroomstoring in Barneveld bleek de belangrijkste oorzaak. Hierdoor kon de drukpers een groot deel van de dag niet draaien.

PAPIERPRIJZEN Verder vertelde Cnossen: ,,We geven ruim veertig lokale titels uit waarbij we als doel hebben dat we 75 procent van de huishoudens in het verspreidingsgebied bereiken. In Baarn is dit 80 procent. Eén op de drie huishoudens heeft een abonnement, verder lezen abonnees hem digitaal of lezen mensen artikelen via de social mediakanalen.” Punt van zorg is de papierprijs die momenteel harder stijgt dan de energieprijzen. Cnossen: ,,Bovendien zijn veel papierfabrieken omgebouwd tot kartonfabrieken om aan de vraag naar verpakkingskarton te kunnen voldoen. Dat is nodig vanwege alle bestellingen via internet in coronatijd.”

Tenslotte kon Jeroen Cnossen melden dat nog voor de zomer de abonnees van de Baarnsche Courant ook via een BC-app die nu in ontwikkeling is, op de hoogte kunnen blijven van het Baarnse nieuws. Inwoners hoeven overigens niet bang te zijn dat in alle ontwikkelingen de papieren krant verdwijnt. ,,Die zal blijven”, stelde hij gerust.

Dat Baarnaars graag nog een papieren krant lezen, is duidelijk, maar ook de BC ontkomt niet aan meegaan met haar tijd waarin veel informatie digitaal wordt verspreid en opgehaald. Via haar website, Facebook en Twitter verspreidt de redactie ook nieuws. Afgelopen vrijdag werd een liveblog bijgehouden op www.baarnschecourant.nl over het verloop van de storm.

ENQUETE De ‘Vrienden’ gingen gisteravond, na gezamenlijk met elkaar te hebben geborreld, uiteen om de avond te laten bezinken. Zij krijgen binnenkort een enquête toegestuurd met vragen van de medewerkers van de BC. Wilt u ook meepraten over de Baarnsche Courant, kunt u mailen naar baarnschecourant@bdu.nl..

Door Christine Schut

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie