Meerdere organisaties zijn bezig Baarnaars te helpen.
Meerdere organisaties zijn bezig Baarnaars te helpen. BDU Media

Reacties op coronahulpactie zijn hartverwarmend

18 maart 2020 om 06:55 Maatschappelijk

BAARN De Facebookpagina #CoronaHulpBaarn die de Baarnsche Courant afgelopen zaterdag is gestart, heeft inmiddels 601 leden. De reacties zijn hartverwarmend. De Facebookgroep is opgezet zodat Baarnaars elkaar kunnen helpen. We realiseren ons dat niet iedereen thuis beschikt over internet. Daarom in dit artikel, dat vandaag ook in de papieren editie van de Baarnsche Courant staat, ook telefoonnummers die u kunt bellen.

De Facebookgroep is opgezet door de BaarnscheCourant.nl. Met de gedachte: Laten we elkaar helpen. Veel mensen worden geraakt door de maatregelen, bijvoorbeeld omdat ze de deur niet uit kunnen of om boodschappen verlegen zitten. Via deze groep brengen we vraag en aanbod bij elkaar.

HULP NODIG? Deel je hulpvraag op de pagina. We vragen je om de hulpvraag maar één keer te posten. We kunnen niet garanderen dat je geholpen wordt. Kijk ook om je heen naar mensen die geen Facebook hebben.

HULP AANBIEDEN Reageer op een hulpvraag, maar stem praktische zaken af via een pb (privébericht). Als je de hulpvraag oppakt zet je in een reactie onder het bericht een vinkje. Er hoeft dan niet meer op het bericht gereageerd te worden.

LOKAAL-O Het gesloten Lokaal-O in de Boemerang, zet zich in om eenzaamheid te bestrijden. ,,Als je netwerk klein is of je voelt je vaak alleen dan is sluiting een hele drastische maatregel. Daarom bieden wij voor de bezoekers van Lokaal-O-activiteiten in De Boemerang het volgende aan: Heb je praktische hulp nodig (bijvoorbeeld boodschappen doen) of behoefte aan een praatje: laat het ons weten door een mail te sturen aan info@lokaal-o.nl of een appje te sturen aan de Lokaal-O-initiatiefnemer bij wie je normaal gesproken graag binnenloopt. Zie de lijst met namen en nummers hieronder", aldus Birgit Oelkers.

,,We gaan proberen meer activiteiten op afstand te organiseren. Houd daarvoor onze Facebookpagina en website (www.lokaal-o.nl) in de gaten. En laat het ons weten als je zelf een idee hebt voor een activiteit op afstand, waar je meedoeners voor nodig hebt. De eerste activiteit is onze Taartexpress in tijden van corona van 'Lokaal-O op maandag'. Op maandag 23 maart brengen we vanaf 15.00 uur taart bij mensen langs, van wie we het adres hebben. Wil je ook graag dat we bij jou langskomen of ken je iemand die we met een stukje taart kunnen opbeuren? Mail ons dan info@lokaal-o.nl of app Birgit 06-21224567. Als je mee wilt helpen met het rondbrengen van taart of een zelfgebakken taart wilt bijdragen, kun je ook via whatsapp contact met Birgit opnemen: 06-21224567. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen en zodra we weer open kunnen, lees je het via Facebook, onze site of hoor je het van een van de Lokaal-O initiatiefnemers."

Heb je een praktische vraag, hulp nodig of wil je even een praatje maken? Bel ons: Birgit Oelkers 06 21224567; Hanneke Koppen 06 18916922; Marjo Stam 06 36312747; Karin Beukeboom 06 27387070; Sandra Mets 06 57329210; Erica Bilder 06 15685232; Gerrie de Graaf 06 51813723.

PIT BAARN Op dit moment zijn er verschillende organisaties (Welzijn Baarn - MEE - GGD - Welzin) bezig om lokaal de hulpverlening rondom het coronavirus te organiseren. En nog vele andere organisaties natuurlijk.
Pit Baarn zal daarbij zoveel mogelijk een coördinerende taak in nemen. De medewerkers zijn vanaf donderdag 19 maart dagelijks van 09.00 - 17.00 uur telefonische bereikbaar via 035 - 303 78 88.
Voor alle hulpvragen kunt u terecht bij de medewerkers van Pit Baarn. Nu al krijgt Pit Baarn als vragen van bewoners van zorgcentra, die bijvoorbeeld geen bezoek mogen ontvangen. Maar ook veel vragen over hoe mensen elkaar kunnen helpen.
De verwachting is dat daar binnenkort veel meer hulpvragen van binnen gaan komen in Baarn. Mensen die hulp nodig hebben bij het doen van boodschappen, medicijnen halen, huisdieren uitlaten etcetera.
PitBaarn heeft inmiddels een account aangemaakt op de website www.coronahelpers.nl. Op deze site kunnen hulpverleners en burgers hulpvragen plaatsen die vanwege coronamaatregelen ontstaan. Alle inwoners van Baarn kunnen zich aanmelden
als hulpverlener en daarbij aangeven wat ze willen doen.

WELZIJN BAARN De Senioren Bussen rijden heel af en toe voor de ritjes die noodzakelijk zijn. Vanaf nu is het 1 chauffeur per bus. Er worden mensen opgehaald die nog zelf boodschappen kunnen doen. Er is een paar ritten ingepland waarbij de boodschappen voor de deur van de inwoner wordt gezet. Voor alle vragen over het vervoer, receptie en andere diensten van Welzijnscentrum De Leuning kunt u bij Anja van de Beek terecht. tel: 035 54 220 20

Boodschappen laten doen? De Hulpdienst vrijwilligers staan paraat om boodschappen te doen voor mensen die dat zelf niet
kunnen. Onze vrijwilligers hebben allemaal een VOG overlegt en zijn officiële vrijwilligers van Welzijn Baarn. Als Welzijn Baarn boodschappen doet, is dat voor maximaal 50 euro en dus alleen met die boodschappenkaart. Wij zijn nu nog in gesprek met verschillende supermarkten hoe wij op een veilige manier de betalingen kunnen doen. En hoe wij de boodschappenkaart kunnen inzetten. De communicatie over de Hulpdienst - boodschappenservice loopt via Esther Schaap: 06 13359410.

De Telefooncirkel van De Leuning wordt en blijft door vrijwilligers van De Leuning gedaan. Dit gaat op dezelfde manier door. U kunt hiervoor aanmelden: 035 5422020. Deze telefooncirkel is er voor om een klein praatje, even te weten dat de mensen uit hun bed gekomen zijn, enz. Het gaat om een kort contact. Welzijn Baarn belt iedereen persoonlijk op.

Er zijn ook mensen die verlegen zitten om een echt kletspraatje. Gewoon even een stem horen en even wat kunnen praten over ditjes en datjes. Dit is een langer gesprekje als bij de Telefooncirkel. Ook kan u eventueel een hulpvraag stellen. Ook kunnen de professionals hierin wat gerichtere vragen stellen. Wilt u gebeld worden? Meld u aan! Via Pit Baarn op 035-3037888.

TIP Er ontpoppen nu in snel tempo allerlei mooie acties. Mensen doen bijvoorbeeld boodschappen voor elkaar. Dat is mooi maar ook kwetsbaar. Helaas zijn er in een ander deel van Nederland ook voorbeelden waarbij ouderen en andere kwetsbare mensen opgelicht worden, waar geld gestolen wordt, pinpassen meegenomen. Dat kan niet de bedoeling zijn en mag niet gebeuren. Dus geef nooit aan iemand uw bankpas mee en zeker geen pincode. Gebruik uw verstand en doe geen dingen die niet goed voelen. Als er iemand boodschappen voor u wil doen, en u kent deze persoon niet goed, is het misschien een tip om een vast bedrag van bijvoorbeeld €20 in te nemen van degene die uw boodschappen gaat doen. Als hij of zij de boodschappen gedaan heeft, geeft u de €20 weer terug. Zo hoeft u niet te vrezen dat u uw geld kwijt raakt. En bent u alleen de boodschappen rijker.

In de Baarnsche Courant van vrijdag 20 maart vindt u op de pagina's van Welzijn Baarn meer informatie. Ook over de Beste Buur Actie die volgende week in Baarn gaat starten.

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie