Een ongewoon straatbeeld in Lage Vuursche.
Een ongewoon straatbeeld in Lage Vuursche. Christine Schut

Het is stil op straat in Lage Vuursche

16 maart 2020 om 18:17 Economie

LAGE VUURSCHE In de kern van Lage Vuursche is het stil op straat. Een bijzonder straatbeeld in het dorp waar normaal gesproken jaarlijks zo'n 1,8 miljoen bezoekers komen. Om te wandelen en pannenkoeken te eten. Dat laatste kan nu niet. Alle deuren van de horecagelegenheden zijn dicht. Bij De Lage Vuursche, Buitengewoon De Bosrand en Het Vuursche Bos is niemand te bekennen. Bij De Kastanjehof ook niet, maar dat is failliet. Bij 't Jagershuis zijn twee medewerkers bezig alle boekingen af te bellen. ,,We hebben nog geen bericht gehad van de rijksoverheid, dus we weten feitelijk niet wat we wel en niet mogen", aldus één van de medewerkers.

Christine Schut

Bij de Vuursche Boer is bedrijfsleider Xander Mühren met een aantal medewerkers bezig. ,,Het sluitingsbericht kwam heel abrupt. We hebben ons eraan gehouden. Vanaf half 6 hebben we niemand meer binnengelaten. De mensen die binnen waren hebben we wel geholpen, maar wel gezegd dat ze na het eten weg moesten. Vanaf het moment dat de persconferentie was aangekondigd, werd het overigens al een stuk rustiger." De zaterdag en zondag waren nog drukke dagen voor het pannenkoekenrestaurant. ,,Het was best druk, dan zitten we hier tegen de honderd man aan. We voelden wel dat dat niet helemaal de bedoeling kon zijn van de overheid, maar verwachtten in de loop van de week te moeten sluiten. Nu gaan we maar schoonmaken en de zaak opknappen. Klussen doen waar we normaal gesproken niet aan toekomen."

Voor de losse krachten van zowel de Vuursche Boer als Het Vuursche Bos, dat van dezelfde eigenaar is, betekent de tijdelijke sluiting geen werk geen inkomen. Voor de 20 á 25 medewerkers is arbeidstijdverkorting aangevraagd. ,,We hebben natuurlijk inkopen gedaan voor het hele weekend, die kunnen nu weg. En bezorgen of afhalen van eten is voor ons niet haalbaar. De investering voor het opzetten van een bezorgdienst is voor drie weken niet rendabel. We investeren nu maar in onderhoud van ons restaurant", aldus Xander Mühren.

Op straat in Lage Vuursche zijn de mensen op de vingers van één hand te tellen. Hier en daar geniet een aanwonende van de Dorpsstraat van het zonnetje en de rust.

Allard Zweers uit Apeldoorn waagt zich, met zijn echtgenote, wel op straat. ,,We zijn weggestuurd bij het Koos Vorrinkhuis in de Koudelaan", legt het paar uit. ,,Zondagavond hoorden we om elf uur dat we per direct weg moesten. Omdat het toen al laat was, mochten we toch nog een nacht blijven. Eigenlijk zouden we tot morgen blijven. We hebben onze tas al wel ingepakt en lopen nu nog een rondje. Gisteren wilden we naar het Militair Museum in Soesterberg. Dat was ook dicht. Toen hebben we daar maar gewandeld."

Eigenaar Hein van Oosterom van restaurant De Lage Vuursche is gelaten. ,,Ik heb gisteravond wel een paar traantjes gelaten en dat geldt ook voor onze medewerkers", legt de horecaondernemer een dag later uit. ,,Dit zijn we niet gewend. We zaten met een vol restaurant, maar om zes uur was het restaurant leeg. We hebben de instructies keurig opgevolgd. Maar het gaf wel een apocalyptisch gevoel. De situatie is heel onzeker en dat gevoel gold ook voor onze gasten, die gelaten reageerden", aldus de Vuurschenaar. Volgens Van Oosterom is het eerste kwartaal sowieso een slappe tijd voor de horeca, dan kun je een gedwongen sluiting er niet bij hebben.

,,Het was afgelopen weekend heel druk in het bos. Er waren veel mensen buiten, maar er zaten al weinig mensen in de restaurants. Mensen voelden zich kennelijk buiten veilig." Hoe het nu verder moet, weet ook de ervaren horecaman niet. ,,Hier heeft niemand ervaring mee. Het is gissen hoe het nu verder gaat. Afhalen van eten mag niet. Bezorgen wel. Maar wij hebben geen cateringervaring, daar zijn andere bedrijven wel in gespecialiseerd. We gaan de komende week wel bekijken wat we kunnen doen. Want ons personeel is beschikbaar voor werk dat er alleen niet is. Voor onze parttimers zeker niet, die reageerden gelukkig begripvol. Voor de twintig vaste personeelsleden gaan we kijken wat we kunnen doen."

De Vuursche horecaondernemers zijn nog niet bij elkaar geweest voor overleg. Daarvoor is alles nog te vers, aldus Hein van Oosterom.

Manager Roderick van Oosterom van Restaurant De Lage Vuursche heeft contact gehad met collega horecaondernemers. ,,We wachten eerst even de adviezen van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Soest-Baarn af. Maar we hebben al wel afgesproken dat we elkaar zullen helpen waar nodig en mogelijk."

Bij Buitengewoon de Bosrand staan de stoelen op tafel.
In de Dorpsstraat in Lage Vuursche heerst vandaag serene rust.
In de Koudelaan kun je nu prima parkeren.
Restaurant De Lage Vuursche.
Zelfs de bus is leeg.
Restaurant 't Jagershuis.
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie