Afbeelding
...

Campagne in Baarn tegen criminaliteit in huurwoningen; Meld misdaad anoniem

22 februari 2024 om 13:44 Maatschappelijk

BAARN ‘Staat jouw deur open voor iedereen’. Dat is de slogan van de nieuwe campagne tegen criminaliteit in sociale huurwoningen. Woningcorporatie Omthuis lanceert die met de gemeente Baarn en de politie.

Met name huurders worden nadrukkelijk gewezen op de gevolgen van illegale acties als drugshandel of een hennepkwekerij. Buren worden opgeroepen om vermeende criminele activiteiten te melden, bijvoorbeeld via Meld Misdaad Anoniem. Voor criminele activiteiten zijn woningen onmisbaar, bijvoorbeeld om wapens en cash op te slaan, te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. Ook in sociale huurwoningen vinden dergelijke illegale activiteiten plaats. Criminelen benaderen bewoners rechtstreeks om kamers of ruimtes af te staan. De campagne moet de bewustwording van huurders stimuleren en de drempel verlagen om te melden.

Het meldpunt richtte zich al eerder op criminaliteit in vastgoed, maar met deze campagne ligt de focus specifiek op de sociale huursector. Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem: ,,Huurders worden geronseld om criminele handelingen te verrichten of een woning te verhuren. Soms geven huurders toegang tot een woning in ruil voor geld of drugs. Ze worden verleid of onder druk gezet en zijn door bijvoorbeeld verslaving of financiële problemen extra kwetsbaar.” Naast de directe gevolgen voor kwetsbare huurders hebben criminele activiteiten een grote impact op de veiligheid in de buurt. De campagne laat bewoners nadenken wie ze toegang geven tot hun woning en roept op om verdachte signalen (anoniem) te melden. 

‘DENK AAN GEVOLGEN’

Burgemeester Mark Röell: ,,Criminelen zitten helaas niet stil. Ze zijn altijd op zoek naar plekken om hun criminele activiteiten uit te voeren. Mensen onderschatten dit soort risico’s soms, maar als het mis gaat kun je wel geconfronteerd worden met de gevolgen zoals brand, kortsluiting en geweld. Daarom is het belangrijk om verdachte signalen wél direct te melden.” Buurtbewoners signaleren het vaak als eerste als er iets niet klopt bij een woning of als iemand in een kwetsbare situatie zit. Het slepen met tassen of spullen, verschillende dames of heren die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur; de campagne helpt om signalen van criminaliteit te herkennen. Vaak begint een opsporingsonderzoek bij dit soort meldingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie