Eén van de vele foto's die te zien zijn in het fotoboek van Hung Hoang.
Eén van de vele foto's die te zien zijn in het fotoboek van Hung Hoang. Hung Hoang

De Eempolder door de ogen van Hung Hoang

Kunst

BAARN De Vietnamese bootvluchteling en fotograaf Hung Hoang heeft op heel bijzondere manier de oer-Hollandse Eempolder op foto’s weten vast te leggen. Door gebruik te maken van de speciale lichtval tijdens het zogenaamde ‘blauwe uur’ en ‘gouden uur’, vóór zonsopkomst, krijgen zijn foto’s een speciaal effect. Ruim 100 van de meer dan 10.000 foto’s die hij de afgelopen twaalf jaar heeft gemaakt, zijn nu verschenen in het fotoboek ‘De Eempolder door de ogen van Hung Hoang’.

De fotograaf Hung Hoang is in 1979 als bootvluchteling uit Vietnam in Nederland aangekomen en woont al die tijd in Eemnes. De laatste twaalf jaar is hij bijna dagelijks te vinden in de Eempolder. Hij begon na een ernstige ziekte voor zijn conditie te fiertsen door de polder. Daar ontdekte hij de schoonheid en de rust van het Hollandse polderlandschap.

,,Ik wil jullie laten zien hoe mooi de Eempolder is”, vertelt Hung Hoang over zijn fotoboek, dat binnen een week al aan een tweede druk toe is. In dit boek heeft Hung een selectie van honderd polderfoto’s bij elkaar gezocht, een keus uit meer dan tienduizend kleurenfoto’s die hij gemaakt heeft tussen 2009 en 2021. 

Ik zoek de balans tussen stilte en beweging

Fotograferen is voor Hung meer dan het mooie landschap vastleggen. Het is alles bij elkaar voor Hoang. ,,Fotograferen is voor mij mediteren. Als ik kijk, zie ik hoe speciaal sommige dingen in mijn leven zijn, Als ik een foto maak, dan zie ik mijn emotie. Ik zoek de balans tussen stilte en beweging; ik zie kleuren die ik nog niet eerder heb gezien, de schoonheid van het licht tegen de wolken. Ik zie de stilte en de beweging om mij heen terug in de mensen, de vogels, de koeien. Als fotograaf ervaar ik hoe mooi het leven is ook tegenover de drukte van elke dag. Ik zie de positieve dingen om mij heen.”

Hoang vertelt verder: ,,Spelen met licht, dat is voor mij fotografie. Het gaat mij niet om de techniek. Ik zie niet alleen dat een veld zonnebloemen mooi is, maar plotseling valt me op hoe bijzonder het licht erop valt en dan druk ik af voor een foto. Daarom gebruik ik vaak tegenlicht, want dan zie ik andere kleuren, veel meer kleuren dan anders.”

‘De Eempolder door de ogen van Hung Hoang’ is te bestellen via fotohunghoang@gmail.com.

advertentie
advertentie