Na het succes van oktober komen nu ook professionele bouwers hun bijzondere bouwwerken laten zien.
Na het succes van oktober komen nu ook professionele bouwers hun bijzondere bouwwerken laten zien. Stichting Herobricks Baarn

Kijken, ontmoeten en helpen meebouwen: grote Lego ‘Brickshow’ in Baarn

27 februari 2023 om 07:42 Evenementen

BAARN De Baarnse Legoclub komt terug met een professionele Legoshow genaamd ‘Brickshow’. Na het succes van oktober komen nu professionele bouwers hun bijzondere bouwwerken laten zien. Organisator Rene van Helden van de stichting Herobricks Baarn is er trots op dat het weer is gelukt om een kleine, gezellige show neer te zetten in de twee ruimtes van tafeltennisvereniging ELAN. ,,Je kunt hier kijken, bouwen, spelen en genieten.”

Het bekende TV-programma LEGO Masters heeft de lat hoog gelegd voor de ervaren Legobouwer, maar het heeft ook laten zien wat mogelijk is met de bouwsteentjes. ,,De bouwers die naar Baarn komen, staan vaker op shows in binnen- en buitenland en een enkeling heeft ook meegedaan aan Lego Masters”, legt Van Helden uit. ,,Dat betekent een hoog niveau van ontwerpen die niet in de winkel te koop zijn of uit een boekje gebouwd zijn.”

De bouwers hebben vaak maanden gewerkt aan de bouwwerken

MEEBOUWEN Erik Smit is één van de organisatoren van de Brickshow en daarnaast coördinator van de Legoclub in Soesterberg. Regelmatig is hij te vinden op Legobeurzen met zijn stad ‘soropolis’. ,,Deze stad, bestaande uit tientallen kleine huisjes, kan door kinderen zelf in elkaar gezet worden. Er ontstaan stukken flats, appartementen en mooie daken. Elke keer ziet de stad er anders uit met hulp van het publiek. Tijdens de Brickshow voegt elk kind een stukje aan de fantasiestad toe om zo weer iets unieks te maken”, aldus Smit.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Op tafel liggen 100.000 blokjes om zelf mee aan de slag te gaan. - Foto: Stichting Herobricks Baarn

Tegelijk is ook de 11-jarige David aan het bouwen aan een stad met treinbaan erin. Na de deelname aan de Baarnse Lego robotclub voor kinderen uit groep 7 en 8, is hij begonnen aan een stad waarbij het publiek de trein kan starten en door de stad, over het viaduct en door een tunnel te laten rijden. ,,In de stad staan een station, huis, brandweerkazerne en politiebureau. De sets komen uit de Legowinkel die ik iets heb aangepast om samen een complete stad te vormen. De parken en bomen heb ik zelf gebouwd en zorgen dat het een een mooi landschap wordt. Het wordt de eerste keer dat David op een show staat met zijn bouwwerk.

MAANDEN GEWERKT De bouwers hebben vaak maanden gewerkt aan de bouwwerken. Zo is er ook door de Legoclubs van Baarn en Soesterberg gebouwd voor de show. ,,Er werd gewerkt aan een aantal torenflats waar ieder kind een verdieping heeft gebouwd”, vertelt Van Helden. ,,Toen de flat klaar was, moest ook de omgeving mooi gemaakt worden met bloemen, bomen en paden. Het resultaat komt bij elkaar op de Brickshow en dat wordt het eerste moment dat het bouwwerk als geheel te zien is.”
Ook de micropolis van de Baarnse Legogroep is te zien. Deze ministad waar twee steentjes samen al een auto vormen, bestaat uit gebouwen, straten bruggen en een pretpark.

HONDERDEN KNIKKERS Tijdens de vorige Legobeurs stonden een aantal knikkerbanen die af en toe aan gingen, maar tijdens deze wordt dat wat groter aangepakt. Er worden tientallen stukken knikkerbaan aan elkaar gekoppeld tot een tien meter lange knikkerbaan met honderden knikkers. Er wordt veel technisch Lego gebruikt en dat wordt gecombineerd met talloze motoren die de knikkers omhoog brengen en de hindernissen laat nemen.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


‘De bouwers die naar Baarn komen, staan vaker op shows in binnen- en buitenland’. - Foto: Stichting Herobricks Baarn

Bij de Brickshow kunnen bezoekers zelf bouwen, meebouwen aan de Legostad, de trein verder laten rijden, hun ogen uitkijken bij de meer dan tien meter lange knikkerbaan of een enorm landschap. Aan de bar neem is een kop koffie te krijgen en kunnen ze beginnen aan een setje te bouwen. Nog even een paar foto’s van de mooie bouwwerken en kletsen met de ervaren Lego kunstenaars. ,,Als bezoeker kun je er een mooie dag van maken, maar het hoofddoel van de Legoclub is om te ontmoeten, dus lekker in gesprek te gaan over wat je leuk vindt”, zegt Van Helden.

De meeste mensen denken dat dit voor de kinderen is, maar in de praktijk zijn er net zoveel volwassenen aan het bouwen als kinderen

OOK VOOR VOLWASSENEN Op tafel liggen 100.000 blokjes om zelf mee aan de slag te gaan. De meeste mensen denken dat dit voor de kinderen is, maar in de praktijk zijn er net zoveel volwassenen aan het bouwen als kinderen. ,,De kinderen kunnen met hun bouwwerk een diploma verdienen en meedingen naar een prijsje in de bouwwedstrijd. Elk uur wordt een bouwwerk gekozen dat in de prijzen valt. Niet iedereen vindt het leuk om de creativiteit de vrije loop te laten. Daarom wordt er ook veel gebouwd volgens de instructie van Lego. Er zijn tientallen setjes te bouwen aan de tafel onder het genot van koffie of limonade. De setjes worden met een boekje gebouwd waardoor er mooie bouwwerken ontstaan. Voor de kleinsten onder ons ligt een berg Duplo met treinen en dieren klaar, waardoor de ouders ook zelf even aan de slag kunnen.”

GAAT OM ONTMOETING De Baarnse Legostichting Herobricks organiseert allerlei activiteiten voor Legoliefhebbers. Het gaat altijd om ontmoeting. Er wordt Lego geleend om thuis te bouwen, maar de bouwochtenden, avonden en de Lego bouw- en robotclub zijn ook een feest. De Brickshow heeft als hoofddoel om de hobby te delen en lekker met elkaar te kletsen en te genieten van alles dat je met Lego kunt doen. Meer informatie over de stichting is te vinden op www.herobricks.nl.

Zaterdag 4 maart 10.00 tot 17.00 uur en zondag 5 maart 10.00 tot 16.00 uur in ELAN Baarn. Verzoek is om op de fiets te komen. Meer info en kaartjes: www.brickshow.nl (kinderen 2 euro, volwassenen 3 euro, het aantal beschikbare kaartjes is beperkt).

Enkele bouwers die naar Baarn komen, hebben ook meegedaan aan tv-programma 'Lego Masters'.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie