Talentendag 2019, in 2022 omgedoopt tot Baarns Podium.
Talentendag 2019, in 2022 omgedoopt tot Baarns Podium. Muziekschool Baarn

Cultuur krijgt duwtje in rug en zorgt voor levendigheid in centrum Baarn

21 april 2022 om 14:49 Activiteiten

BAARN Na een door de coronapandemie getekende periode komt het culturele leven in Baarn weer op gang. Het door Gemeente Baarn al enkele jaren geleden in haar beleid opgenomen voornemen om een Cultuurplatform opgericht te krijgen is in het afgelopen jaar door de initiatiefnemers van het al bestaande Cultuur Café opgepakt. 

Op verzoek van de Gemeente is een vierledig plan ingediend, onder andere om de organisatie en samenwerking van de cultuursector te bevorderen en de vóór corona gestarte ‘pleintjesevenementen’ weer te kunnen gaan organiseren. Een plan waarvoor de wethouder financiering vond in het herstelfonds voor de lokale cultuur, waarvoor ook Baarn van het Rijk gelden ter beschikking heeft gekregen.

Als onderdeel van het plan zullen nog dit jaar vier, kleinschalige en ‘intieme’ culturele evenementen worden georganiseerd in het centrum van Baarn. Waar de evenementen vóór de coronajaren grotendeels werden bekostigd uit het evenementenbudget van de winkeliers, kan dat dit jaar, met een gemiddeld budget van 5.000 euro per evenement, uit de genoemde Rijkssteun bekostigd worden.

Op zaterdag 2 of 9 juli gaat de zomervakantie ingeluid met de ‘Pianodag’ waarbij vanaf drie podia wervelend over de zwart-witte toetsen gemusiceerd gaat worden door professionele en amateurmuzikanten, waarvoor in Baarn actieve beroepsmuzikanten en docenten benaderd worden. Zowel Jazz, Pop als Klassiek repertoire én zangers krijgen hun plek in het programma dat de hele middag, van de Brink tot het Florapleintje, zal klinken.

In de septembermaand na de zomer is het een drukte van belang in de evenementenagenda van Baarn. Ter afsluiting van deze nazomerse maand wordt op zaterdag 24 september het ‘Baarns Podium’ georganiseerd. Op meerdere plekken en podia verspreid door de winkelstraat zullen allerlei kunstvormen een plek krijgen om hun kunsten aan het publiek te laten zien en horen, van schilderen tot dans, van literatuur tot theater en van beeldhouwen tot muziek. 

Vanwege de haalbaarheid in herfstige jaargetijde nog niet helemaal zeker, is een kleurrijk evenement waarvoor met name de jeugd zeker zal warmlopen: eind oktober Halloween vieren en met spooky en creepy taferelen de winkelstraten onveilig maken. Vervaarlijk uitziende pompoenen snijden onder leiding van Baarnse beeldhouwers kan dan natuurlijk niet achterwege blijven!

Wie zich nog herinnert hoe druk en gezellig het jaren geleden in het centrum was met ‘Christmas Carols’, vlak voor Kerstmis, zal zeker een warm gevoel krijgen bij het idee om weer een écht Kerstfeest in de winkelstraten mee te maken. Naast het inmiddels bekende kerstconcert Notenkraker in de Pauluskerk leent het thema van de muzikale pakjesavond van Tsjaikovski zich natuurlijk bij uitstek om eens feestelijk ‘in en uit te pakken’ in het Baarnse centrum. De tot de verbeelding sprekende dans-, muziek- en theaterpassages uit het balletconcert lenen zich bij uitstek voor een unieke vertaling naar winkelacties en een kleurrijke aankleding van het winkelgebied, waarover de initiatiefnemers dan ook dezer weken verder in gesprek gaan met de winkeliersvereniging. 

Met de geplande kleinschalige evenementen in het centrum wordt niet alleen de levendigheid van het dorpshart een duwtje in de rug gegeven, maar bovenal de in Baarn actieve cultuurmakers en zzp’ers, hun amateurcollega’s en leerlingen van jong tot oud, een podium gegeven om zich aan het eigen publiek te presenteren.

door Frans de Vries, Cultuurplatform Baarn

De Notenkraker werd opgevoerd als kerstconcert in 2019 in de Pauluskerk.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie