De omgeving van rivier de Eem wordt zaterdag 4 juni schoongemaakt door Rotarians.
De omgeving van rivier de Eem wordt zaterdag 4 juni schoongemaakt door Rotarians. Marina Heij

Rotaryclub Baarn-Soest in actie voor een schone Eem

14 maart 2022 om 16:42 Maatschappelijk

Theo van ’t Klooster, voorzitter en een van de initiatiefnemers bij Rotaryclub Baarn-Soest: ,,Duurzaamheid krijgt binnen onze club veel aandacht. Dat resulteert voor de tweede keer op rij in een grootschalige actie om plastic vervuiling tegen te gaan. Onze club gaat er weer vol tegenaan. We hebben net als vorig jaar rivier de Eem gekozen als schoonmaakgebied. Op zaterdag 4 juni gaan we plastic en ander zwerfafval op en rond het water verwijderen.”

BAARN Rotaryclub Baarn-Soest bereidt een grootschalige schoonmaakactie voor als onderdeel van de internationale End Plastic Soup actiedag. Het gaat net als vorig jaar om rivier de Eem.

Het initiatief van Rotaryclub Baarn-Soest voor een schone Eem was vorig jaar een groot succes. De club kreeg bijna honderd mensen op de been. Van ’t Klooster: “We waren aangenaam verrast door het animo. Er werd door jong en oud, lopend en varend, over een traject van 18 kilometer plastic en ander zwerfafval opgeruimd. Aan het einde van de dag lag er vijf kuub afval in de container.”

BESCHERMD LEEFMILIEU De Eem is de enige rivier met een eigen bron en monding binnen Nederland. Hij wordt gevoed door diverse beken ten zuiden van Amersfoort, stroomt door de Keistad, langs Soest, Baarn, Eembrugge en Eemdijk en mondt uiteindelijk uit in het Eemmeer. Van ’t Klooster: ,,We zijn blij dat we ook dit jaar weer kunnen rekenen op diverse clubs en verenigingen in de regio. We krijgen onder meer medewerking van diverse Rotaryclubs, Scouting MKWJ uit Baarn, Roei- en Zeilvereniging BWV De Eem, gemeente Eemnes, Waterschap Vallei & Veluwe, Provincie Utrecht, Natuurmonumenten, roeivereniging Hemus en kanovereniging Keistad uit Amersfoort. Dat toont aan dat bescherming van ons directe leefmilieu enorm leeft.”

AANMELDEN De actie van Rotaryclub Baarn-Soest draagt bij aan de mondiale End Plastic Soup ambitie: in 2050 geen plastic soep meer in de oceanen, zeeën, in onze meren, rivieren, parken, bossen en op straat. Clubs geven een eigen invulling aan deze actiedag. Wil jij met jouw club of vereniging op zaterdag 4 juni ook meedoen met het afvalvrij maken van de Eem, of een gebied daaromheen? Van harte welkom. Stuur een mail naar onze watercommissaris via rob.serne@me.com.

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie