Het stembureau in 2022 in Theater de Speeldoos.
Het stembureau in 2022 in Theater de Speeldoos. Hans Veltmeijer

Hugo de Jonge in Baarn tijdens Verkiezingsdag - Voorbereidingen in volle gang

16 november 2023 om 08:09 Achtergrond Tips van de redactie

BAARN Hoog bezoek voor Baarn volgende week. De demissionair Minister van Binnenlandse zaken Hugo de Jonge reist af naar het stembureau bij Sherpa tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 22 november.

door Melissa Hofland

Dit jaar bemant Sherpa met zes prokkelduo’s - een duo bestaande uit een persoon zonder en met (licht) verstandelijke beperking - de stembus aan de Zandheuvelweg 4. Reden voor de demissionair minister om eens te komen kijken. ,,We zijn er als gemeente Baarn trots op dat we dit hebben, en laten dit graag zien aan de demissionair minister. Wij willen een inclusieve gemeente zijn, en daar hoort dit bij”, vertelt Tom Oostvogels, projectleider verkiezingen van de gemeente Baarn. 

Er wordt al hard geoefend door de cliënten die het stembureau gaan bemannen. Oostvogels: ,,We hebben speciaal voor dat doel al een stembus en stemhokje geleverd. Ook vonden ze vorig jaar de grote stembiljetten lastig om op te vouwen. Die zijn er nog niet, maar daar oefenen ze ook al op alternatieve wijze mee. Gaat dus helemaal goed komen.”

Het stembureau van Sherpa is woensdag 22 november van 9.00 tot 19.00 uur geopend (afwijkende openingstijden). Het is één van de dertien stembureaus waar inwoners van Baarn woensdag de 22e terecht kunnen met hun stem voor de nieuw te installeren Tweede Kamer. 

Op het station van Baarn en in het gemeentehuis komen 22 november twee stembureaus te staan

,,Twee locaties waren bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschap eerder dit jaar, heel erg druk. Het stembureau in de hal van station Baarn en bij het gemeentehuis. Daar komen nu bij elk twee stembureaus, te bereiken via twee aparte ingangen. Zo loopt het hopelijk beter door”, weet Tom Oostvogels, projectleider verkiezingen Baarn. Ook komt er weer een stembureau in de verpleeghuis De Blinkert en verzorgingstehuis Santvoorde. ,,Op het gemeentehuis is een stemmal en soundbox aanwezig voor visueel beperkten, zodat ook zij zonder hulp kunnen stemmen”, aldus Oostvogels. Verder zijn er stembureaus te vinden in de Maria Koninginkerk, gebouw de Pool aan de Dahliastraat, het gebouw van Tafeltennisvereniging Elan aan de Meester de Groothof, in de Speeldoos, in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Jacob van Lenneplaan 12 en in dorpshuis De Furs aan de Slotlaan 4 in Lage Vuursche. Op die van Sherpa na, zijn alle stembureaus geopend van 7.30 tot 21.00 uur.

SENIORENBUS 

Net als vorige keer, staat op woensdag 22 november de seniorenbus klaar om senioren zonder eigen vervoer gratis naar het stembureau te vervoeren. Oostvogels: ,,Een kwestie van bellen en reserveren. Alle lof voor de seniorenbus, zij bieden deze hulp zelf aan. Wij hebben daar niets extra’s voor hoeven doen. Het helpt ons wel om het een ieder in Baarn zo comfortabel mogelijk te maken om naar de stembus te komen.”

STEMWIJZER IN BIEB 

Voor wie nog niet weet wat hij of zij moet stemmen, en wel een beetje hulp kan gebruiken, kan terecht in de bibliotheek aan de Hoofdstraat voor het invullen van een stemwijzer. ,,Op dinsdagen en vrijdag van 13.30 tot 14.30 uur staan mensen klaar om wie wil daarmee op weg te helpen tijdens het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) van de bibliotheek.”

STEMBUREAULEDEN

Zo’n 250 Baarnse inwoners hebben zich gemeld om te helpen bij het zo goed mogelijk laten verlopen van de Verkiezingsdag. Daarvan zijn er straks 160 actief en staan er 28 op de reservelijst. Burgemeester Mark Röell laat weten: ,,Het aantal aanmeldingen van inwoners als stembureaulid of teller was overweldigend. Fantastisch om deze betrokkenheid bij de verkiezingen in Baarn te zien.”

Woensdag de 22e bemannen een ochtend- en middagshift de bureaus. Die twee shifts komen ‘s avonds bij elkaar voor de eerste globale telling. De volgende dag wordt met een nieuw, derde team, opnieuw alles geteld voor de definitieve uitslag. Oostvogels: ,,Alle tellers en stembureauleden krijgen tevoren een training aangeboden voor ze worden benoemd.” 

HOGE OPKOMST

De gemeente verwacht een hoge opkomst, maar toch roept burgemeester Mark Röell elke stemgerechtigde op om te komen stemmen. ,,Misschien lijkt jouw ene stem weg te vallen in het grote geheel, of lijkt het misschien zo dat de politiek doet wat die zelf wil, toch blijft jouw stem echt belangrijk in onze democratie.”

Meer weten? Kijk op: www.baarn.nl/verkiezingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie