Afbeelding
Baarnsche Courant

#BaarnKiest: liveblog over de gemeenteraadsverkiezingen

16 maart 2022 om 07:31 Gemeenteraadsverkiezingen

Hier houdt de Baarnsche Courant sinds 07.30 uur tot middernacht een liveblog bij met allerlei actuele informatie over de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Baarn. De stembureaus zijn vandaag tot 21.00 uur open.

21.00 uur: De stembussen zijn gesloten. We houden u vanavond op de hoogte van de uitslagen. Meer dan de helft van de Baarnaars heeft gestemd, het opkomstpercentage was om 18.30 uur 50,54%.

20.00 uur: In Theater de Speeldoos vindt na 19.00 uur een lange eindsprint van stemmers plaats. En op dat moment hebben al meer dan duizend Baarnaars hier hun stem uitgebracht. Vooral rond avondetenstijd was het druk. De kleine zaal van De Speeldoos is bij iedere verkiezing een van de vaste stemlocaties in Baarn, en die kleine zaal is best groot voor deze functie. ,,De mensen hebben alle ruimte, ze kunnen zelfs nog even een dansje doen”, merkt een van de stembureauleden op. Nog anderhalf uur en dan kunnen ze de stemmen gaan tellen en sorteren. 

Frits Prins is ook aan komen wandelen om te gaan stemmen. Dat doet de bewoner van het Rode Dorp altijd, stemmen. ,,Als je niet gaat stemmen gaat je stem naar de grootste partij, met plannen waar jij niet achter staat. Dus stemmen is belangrijk”, licht hij toe. Hij heeft zich ingelezen en een keuze gemaakt, die hij voor zichzelf houdt. Een belangrijk onderwerp waarop hij zijn keuze heeft gebaseerd is de situatie van de jeugd in Baarn. ,,Want er zijn veel te weinig dingen om te doen voor de jeugd in Baarn. Qua wonen, sport en activiteiten.”       


Frits Prins brengt zijn stem uit in de kleine zaal van Theater de Speeldoos. - Hans Veltmeijer

19.00 uur: 358 stemmers om 16.15 uur op het stembureau in buurthuis De Pool. Ook daar zit de sfeer er goed in. Vrolijk gekleurde slingers sieren de ruimte. Kinderen die met hun stemgerechtigde ouders mee komen, kunnen meteen even roetsjen op de glijbanen achter in de speeltuin. Plaatsvervangend voorzitter Berber Harkema: ,,Het loopt hier redelijk door. We houden ons best bezig.”


Stembureau De Pool in de Dahliastraat. - Melissa Hofland

18.25 uur: Het team van VVD Baarn is neergestreken bij Demmers voor diner ter voorbereiding op de verkiezingsavond in het gemeentehuis. 


Credit: Mary Papo

18.18 uur: Het opkomstpercentage was om 16.30 uur 41,87%. De drie drukst bezochte stembureaus zijn het gemeentehuis, het NS station en Theater de Speeldoos.  

18.15 uur: In de kantine van SV Baarn zitten de dames van ‘het gezelligste stembureau van Baarn’ helemaal paraat om de stemmers te ontvangen. De ochtend verliep erg rustig en aan het einde van de middag beginnen de stemmers binnen te druppelen. Rond 18.00 uur staat de teller op 75. De stembureauleden verwachten de piek in de avond wanneer de senioren gaan trainen. En nu al combineren ouders het brengen of halen van hun kind naar de training met stemmen in de kantine. 

Misha en Sandra van de Biezen hebben hun zoon dan wel voetballen bij deze club, de jongen is zelf met de fiets naar de training gekomen. Nee, ze komen speciaal hier stemmen. Het wordt een lokale partij wil hij wel laten doorschemeren. Ook Erwin van den Esschert en zijn vrouw stemmen bij hun cluppie. ,,Want als hier niemand komt stemmen, is het volgende keer geen stembureau meer”, zegt Erwin. Hij heeft zijn keuze weloverwogen gemaakt. ,,Het wordt de PvdA. Ik heb alle partijprogramma’s doorgenomen en de plussen en minnen naast elkaar gezet. Ik ga niet zomaar stemmen.”   


Erwin van den Esschert brengt zijn stem uit bij SV Baarn, ook om zijn club te steunen. - Hans Veltmeijer

17.50 uur: Amerpoort en Sherpa stemmen vandaag op het eigen terrein. In het Cultuurhuis is het stembureau ingericht, met een extra ruim hokje voor de rolstoel. Daar verwelkomt ‘ervaringsdeskundige’ Arthur, bewoner van De Amerpoort, de stemmers. ,,Als zij niet weten hoe het werkt, kan ik het ze uitleggen”. Er ligt een stembiljet om te oefenen en wie daadwerkelijk heeft gestemd, kan een stemdiploma krijgen. Maar niet voordat Benjamin, ook bewoner van de Amerpoort, de stempas grondig heeft onderzocht. ,,Ik kijk op een lijst of het nummer op de stempas wel klopt. Want anders mag je hier niet stemmen”, verduidelijkt hij. Voorzitter Katinka Weijermans vertelt dat ze er een gezellige dag van maken. ,,Er zijn waarschijnlijk in verhouding tot locaties in het dorp niet veel stemmen uitgebracht, om 16.00 uur 26 stuks, maar het leeft hier wel. We hebben een politiek café gehad met onder andere de burgemeester en enkele lokale politici. Toen hebben bewoners gesproken over zaken als vervoer. Vandaag zijn ze opgetogen dat ze echt mogen stemmen. Ze vinden het mooi dat ze hun stem mogen uitbrengen.” 


Bijschrift - Het stemdiploma van Amerpoort en Sherpa. - Celia de Vree

17.45 uur: De prijs voor meest opmerkelijke locatie van een stembureau gaat ongetwijfeld naar het bureau aan de gemeentewerf. Daar is een heuse ‘drive through’ ingericht. Stemmers rijden in hun auto het terrein op, een medewerker komt ze door het geopende autoraam het potlood en het stembiljet overhandigen en...stemmen maar! Het vakje mag worden aangekruist in de auto en het biljet kan dan in de stembus worden gedeponeerd. De stembus is op wielen, zodat een medewerkster hem tot aan het autoraampje kan rollen. Wie toch liever even het stembiljet uitspreidt, kan terecht in het stemhokje. Zelf getimmerd door een medewerker van de gemeentewerf en met stootkussens aan de rand zodat de passerende auto’s geen lakschade oplopen. De leden van het stembureau staan handenwrijvend de stemmers op te wachten. Deels handenwrijvend uit tevredenheid maar grotendeels vanwege de kou. Ze huizen in een tochtige hoge loods en houden zich warm met veel koffie en een klein kacheltje. Vanavond gaan ze stemmen tellen in het warme gemeentehuis en dan zullen ze weer op temperatuur komen. Plaatsvervangend voorzitter Joost Davids: ,,Het is een bijzondere locatie, zo pal naast de werf. Er kwam een dame met hond aangewandeld, die wilde stemmen. Ook zonder auto was ze natuurlijk welkom. Het werd toen gewoon even een ‘walk through’ in plaats van een ‘drive through.”

17.20 uur: Bij Berg en Dal aan de Jacob van Lenneplaan heeft zojuist mevrouw Welling - Scholte Aalbers gestemd. Ze woont tegenover de villa, dus dat is makkelijk. Mevrouw Welling heeft zelf zeker veertig keer het stembureau bemand. ,,Dit jaar doe ik voor het eerst niet mee, ik geef het stokje door aan anderen. Het werd ook wat zwaar. Soms zijn die stembiljetten enorme vellen papier die je dan alle kanten uit moet vouwen. Dit jaar valt het mee.” Voordat ze naar het stembureau toog, heeft ze nog de gemeentelijke stemwijzer gedaan. ,,Zowel landelijk als in Baarn houd ik de politiek goed bij. Maar ik wilde nog even controleren hoe de lokale partijen over bepaalde onderwerpen denken. De stemwijzer kwam uit bij mijn eigen partij, dat was mooi.” Ook voormalig wethouder Petra Laseur kwam op de fiets haar stem uitbrengen in de villa. ,,Ik had graag geholpen op een stembureau maar dit jaar staat mijn zoon op de kieslijst voor de gemeenteraad. Ik vind het leuk om dit samen met hem mee te maken en blijf daarom thuis.” Villa Berg en Dal is voor de tweede maal stemlocatie omdat Restaurant Greenfields wordt verbouwd.

17.18 uur: Drie generaties Kouwenberg gaan stemmen in Santvoorde


Bijschrift - Vader, zoon en kleinzoon Kouwenberg. - Privéfoto

16.55 uur: Een van de mooiste stem locaties van Baarn en wellicht van ons land. De in het Cantonspark gelegen monumentale Wintertuin doet dienst als stemlokaal. Hier kun je vandaag stemmen onder een palmboom. De stembureauleden die vanmiddag hun werk doen, voelen zich bevoorrecht met de locatie. ,,Het voelt een beetje als vakantie.” Om 16.50 uur hebben 470 mensen hun stem hier uitgebracht. 


Familie van Wilsum gaat ook stemmen. - Melissa Hofland


Een van de mooiste stem locaties van Baarn wellicht van ons land. De in het Cantonspark gelegen monumentale Wintertuin doet dienst als stemlokaal. - Caspar Huurdeman


Stemmen onder de palmboom in de Wintertuin. - Melissa Hofland

16.47 uur: Bij het stembureau in het clubgebouw van tafeltennisvereniging Elan aan de Meester de Groothof is de sfeer goed. Om 16.00 uur hebben 309 mensen gestemd. Plaatsvervangend stembureauvoorzitter Rob Giltaij meldt: ,,We hebben een verplichte routing nog in verband met corona. We ervaren daar geen moeilijkheden mee. Iedereen is goed gemutst, komt via de hoofdingang binnen, en verlaat na het stemmen via de nooduitgang weer het gebouw.” Helaas kan er geen potje pingpong gespeeld worden vandaag. De tafeltennistafels worden vanavond wel benut voor het tellen van de stemmen. ,,Daar kunnen we de stemformulieren goed op uitleggen per partij. Dus dat komt helemaal goed”, aldus Giltaij. Stemgerechtigde Anne Maaike van der Laak is blij dat ze zojuist haar stem heeft uitgebracht. ,,Als je niet stemt, kun je ook niet oordelen.” 

Stembureau aan de Meester de Groothof. - Melissa Hofland

16.04 uur: In Dorpshuis De Furs in Lage Vuursche hebben om 15.30 uur 92 mensen hun stem uitgebracht. Plaatsvervangend voorzitter Luc Pietersen uit Baarn vraagt stemmers bij binnenkomst of ze in Lage Vuursche wonen. In dat geval krijgen ze ook een biljet om te stemmen voor de Contactcommissie Lage Vuursche. Voorzitter Caroline van der Lee zal vanavond met een team van acht personen de stemmen tellen. Bijschrift: Luc Pietersen wacht op stemmers in dorpshuis De Furs. - Christine Schut

15.30 uur: Bij Stembureau NS Station Baarn loopt het goed door. Om 14.30 zijn er 665 mensen langs geweest om te stemmen. ,,Een spitslocatie”, weet waarnemend voorzitter Vincent Hink. Hij weet dat er op sommige andere locaties nog maar zo’n 200 stemgerechtigden zijn gepasseerd. Een Baarnse inwoner die het hoort, vraagt meteen of bij de Vuilstort ook een stembureau is. Hij kwam er net langs, om spullen te storten. Hij had zijn stempas en identiteitsbewijs bij de hand, maar durfde zijn ogen niet te geloven toen hij ook daar het gele bordje ontdekte met stembureau. ,,Ik was bang dat mijn stem straks in de stort zou belanden,” lacht hij, ik ben dus toch nog maar even het rondje gereden naar het station, waar ik zeker weet dat mijn stem veilig is.”

Uit de rij stapt Jan de Ruiter. Hij heeft net zijn stem in de beveiligde brievenbus-kliko laten glijden. ,,Weet je wat mij nog van het hart moet? Ik vind het teleurstellend dat geen van de partijen voor het behoud van het Meander-ziekenhuis was. Althans, ik heb het niet terug kunnen vinden. Ik hoop niet dat ik straks echt voor alles naar Amersfoort moet. Ik vind dit onderwerp eigenlijk belangrijker dan Soestdijk, maar niks over gehoord dus. Bedroevend.”

De stembureauleden controleren en kruisen ondertussen geconcentreerd door. Even wegdromen is er niet bij. Stemmers blijven komen. Om 21.00 uur gaat de kliko gehaakt aan de bagagedrager van de fiets van één van de stembureauleden mee naar het gemeentehuis. Daar zullen de stemmen dan worden geteld.


Stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen op een Koninklijk station. In de stationshal van station Baarn kon er drie dagen gestemd worden. Het stembureau staat pal voor de Koninklijke wachtkamer. Prinses Beatrix was vandaag nog niet gezien. Vanmiddag was er een aardige aanloop op dit stembureau. - Caspar Huurdeman

15.15 uur: In verzorgingshuis Santvoorde kan er vanaf 13.00 uur worden gestemd. Ruim anderhalf uur later hebben al 125 mensen dat gedaan. Wanneer de Baarnsche Courant komt kijken is er ‘even een gaatje in de rij’, vertelt de voorzitter van het stembureau, Merlein Keijzer. De gang zit er aardig in. Niet alleen de oudere bewoners van het huis komen hun stem uitbrengen, ook veel wijkgenoten. Zoals de mevrouw die niet in Baarn is geboren maar hier wel al 61 jaar woont. Nog nooit heeft ze een verkiezing overgeslagen. Ze stemt haar hele leven al VVD bij alle verkiezingen, maar ditmaal niet, verklaart ze. ,,Lokaal stemmen vind ik wel moeilijk, daarom heb ik me wat verdiept in waar de partijen voor staan en welke mensen kandidaat zijn.” Zij kwam na haar zoektocht uit bij de lokale partij VoorBaarn.

,,Het is hier het enige stembureau met slingers en ballonnen!”, merkt een jongere vrouw op voordat ze haar stembiljet in de grijze kliko laat glijden. Het stembureau is dan ook gevestigd in de gemeenschappelijke ruimte waar ook verjaardagen worden gevierd.

14.40 uur: Bij het stembureau in verpleeghuis De Blinkert aan de Zandvoortweg loopt het lekker door. Ondertussen leggen bewoners een kaartje in dezelfde ruimte. Wanneer de stembureauleden om 14.00 uur hun dienst overdragen aan hun collega’s hebben er al bijna 400 mensen hier hun stem uitgebracht. 

Ook de buurtbewoners Emile en Sasha Pater. Ze stemmen op een jonge kandidaat van GroenLinks, zowel om persoonlijke redenen - het is een kennis van hun -  en omdat ze zich kunnen vinden in de ideeën van deze partij. Wanneer ze per ongeluk even samen in het stemhokje staan, veert Ellen Schoorl direct op om het echtpaar tot de orde te roepen. Even paniek in de tent. ,,Ik was fel”, beaamt de voorzitter van dit stembureau. ,,Maar de mensen weten ook dat dit niet mag.”

Ze verlaat nu tijdelijk het stembureau en keert om negen uur ’s avonds terug om de stemmen te gaan tellen met het team van acht stembureauleden.        


Stembureauvoorzitter Ellen Schoorl draagt in De Blinkert haar dienst over. - Hans Veltmeijer

14.00 uur: Om 14.00 uur heeft 32,86% van de stemgerechtigden in Baarn zijn/haar stem uitgebracht.

13.40 uur:  Hulp bij het stemmen. Alleen kiezers met een lichamelijke of visuele beperking kunnen hulp krijgen in het stemhokje. Bijvoorbeeld als u slechtziend of blind bent of de ziekte van Parkinson heeft. U kunt zelf iemand meenemen om te helpen of een stembureaulid om hulp vragen. In alle stembureaus hangt een vergrote kandidatenlijst. Daarnaast is in ieder stembureau een leesloep aanwezig.

Analfabeten en kiezers die geen Nederlands spreken mogen geen hulp krijgen in het stemhokje. Wel mag men buiten het stemhokje uitleg krijgen over hoe het stembiljet werkt. 


De speciale mal voor stemmers met een visuele beperking in het stembureau Gemeentehuis, - Baarnsche Courant

Stemmen met een stemmal en soundbox

Alleen in het stembureau in het gemeentehuis is een speciale stemmal met audio-ondersteuning voor kiezers met een visuele of lichamelijke beperking. U legt de mal met gaatjes over het stembiljet. De soundbox met koptelefoon vertelt vervolgens welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Daarbij krijgt men ook het nummer van de gewenste partij en kandidaat te horen. Op de mal zelf zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. U vindt de juiste kandidaat dus door onder de partij de gaatjes te tellen. Met het potlood kunt u daarna het gewenste vakje rood kleuren. 

13.00 uur: Het stembureau Santvoorde aan de Troelstralaan 1 gaat open. Het is een bijzonder stembureau speciaal voor de bewoners. Het stemlokaal sluit om 21.00 uur. 

12.30 uur: De opkomstcijfers van 12.00 uur: 


1. Gemeentehuis

428

2. Maria Koninginkerk

275

3. PV de Pool

177

4. NS Station

403

5. Dorpshuis de Furs Lage Vuursche

51

6. Theater de Speeldoos

401

7. SV Baarn

 21

8. Tafeltennisvereniging Elan

163

9. De Wintertuin

230

10. De Blinkert

261

11. Gemeentewerf

21

12. Berg en Dal

127

13. Amerpoort

9

14. Santvoorde

10.20 uur: De opkomstcijfers van 10.00 uur: 

Station: 197

Wintertuin: 111

Gemeentewerf: 15

PV De Pool: 78

De Blinkert: 120

De Furs 18, contactcommissie 15

Elan: 80

Berg en Dal: 56

Gemeentehuis: 200

SV Baarn: 15

De Speeldoos: 188

Amerpoort: 5

Maria Koninginkerk: 130Baarnse bikkels voor de 700-ste stemmer op het drukbezochte stembureau in het station. - Michiel van de Burgh

09.20 uur: Burgemeester Mark Röell bracht vanmorgen rond 09.00 uur zijn stem uit in Lage Vuursche. Hij roept iedereen op om van het stemrecht gebruik te maken. “Zeker in deze tijden”. Vier jaar geleden brachten ongeveer 6 van de 10 Baarnaren hun stem uit. Bij de landelijke verkiezingen in 2021 waren dat 8 van de 10 Baarnaren. 


Burgemeester Mark Röell van Baarn die zijn stem uitbracht in dorpshuis de Furs gelegen naast kasteel Drakensteyn In Lage Vuursche. In Lage Vuursche kan door de 300 inwoners ook gestemd worden voor de Contactcommissie. - Caspar Huurdeman

09.00 uur: Het stembureau Amerpoort aan de Nieuwenoordlaan 12 gaat open. Dat is een bijzonder stembureau, speciaal voor de inwoners van de zorginstellingen Amerpoort en Sherpa. Het stemlokaal sluit om 17.00 uur.

08.00 uur: Op 21 maart 2018 waren de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Er deden negen partijen mee, waarvan de LTS van Tinus Snyders de kiesdrempel niet haalde. 

De uitslag destijds: VVD 2653 stemmen; 5 raadszetels. D66 1698 stemmen; 3 raadszetels. VoorBaarn 1588 stemmen; 3 raadszetels. CDA 1540 stemmen; 2 raadszetels. GroenLinks 1531 stemmen; 2 raadszetels. BOP 1069 stemmen; 2 raadszetels. PvdA 843 stemmen; 1 raadszetel. ChristenUnie SGP 794 stemmen; 1 raadszetel. LTS 215 stemmen; 0 raadszetels. De BOP doet deze raadsperiode niet mee, dus de ruim duizend kiezers moeten op zoek naar een nieuwe partij. De partij 50Plus doet dit keer voor het eerst mee in Baarn. 

Na een korte formatie in 2018 met formateur Erwin Jansma besloot de coalitie die er al sinds 2015 zat door te gaan. Dat was VVD (5), D66 (3), CDA 92) en ChristenUnie-SGP (1). Dat zijn dus 11 van de 19 zetels. 

Inmiddels heeft de VVD één zetel minder omdat raadslid Maike Koenders uit de fractie is gezet en de Fractie Maike Koenders heeft opgericht. Die neemt niet deel aan de verkiezingen. Koenders staat derde op de lijst van VoorBaarn. 

07.50 uur: 1545 mensen hebben maandag en dinsdag al gestemd voor de nieuwe gemeenteraad in het gemeentehuis. Op het station deden 1278 mensen dat. In totaal is dat volgens de gemeente al een opkomstpercentage van 14 procent.

De stembureaus zijn vandaag 13,5 uur geopend. Dat betekent dat met een dubbel team wordt gewerkt. De ochtendploeg wordt door een middagploeg afgelost. Het eerste team komt ’s avonds om 21.00 uur terug om te helpen bij het tellen.

07.30 uur: De stembussen zijn geopend. In Baarn zijn de volgende veertien stembureaus.

Gemeentehuis, ingang Stationsweg 18, Baarn

Maria Koninginkerk, Maatkampweg 18, Baarn

PV De Pool, Dahliastraat 18, Baarn

NS Station, Stationsplein 68, Baarn

Dorpshuis de Furs, Slotlaan 2a/4, Lage Vuursche

Theater de Speeldoos, Rembrandtlaan 35, Baarn

SV Baarn, De Geerenweg 6b, Baarn

Tafeltennisvereniging Elan, Meester de Groothof 12, Baarn

De Wintertuin, Heemskerklaan 25, Baarn

De Blinkert, Zandvoortweg 211, Baarn

Gemeentewerf (drive-through), Oude Amstedamsestraatweg 4, Baarn

Let op! Bij deze locatie is het noodzakelijk dat u alleen in de auto zit. Dit is om het stemgeheim te kunnen waarborgen. 

Berg & Dal, Jacob van Lenneplaan 12, Baarn 

Let op! Deze locatie is niet goed toegankelijk voor minder validen.

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie