Afbeelding

Tellers van stembiljetten gezocht voor donderdag 16 maart

2 maart 2023 om 19:00 Achtergrond

BAARN De gemeente Baarn zoekt mensen die donderdag 16 maart, de dag na de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap Vallei en Veluwe stemmen komen tellen. 

Dit jaar stapt de gemeente over op een nieuw systeem van stemmen tellen. Op de dag van de verkiezingen wordt gekeken welke partij de meeste stemmen heeft vergaard. De volgende dag komt er een hertelling en daarbij worden alle voorkeursstemmen vastgelegd. Vroeger gebeurde dat ook op de verkiezingsavond zelf. Het gevolg was dat de uitslagen pas laat in de avond bekend werden. 

STEMBUSSEN Alle stembureaus worden op 15 maart bezet door Baarnse vrijwilligers. Ze hebben een korte digitale cursus gevolgd. Er zijn twee ploegen van vier man nodig want de stembussen zijn geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur.  Meest populaire stemlocaties zijn het gemeentehuis en het station. Dit jaar is er ook een stembureau ingericht in de Oranjerie van Paleis Soestdijk. 

De gemeente Baarn probeert het stemmen voor haar inwoners zo gemakkelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken. Elke stem telt. Iedereen in Baarn is welkom. In de eerste plaats om te komen stemmen, maar ook om te helpen bij het stemproces. “Waarom zou je eigenlijk gaan stemmen? En doet mijn stem er dan wel toe? En wat doen die Provinciale Staten en die waterschappen dan eigenlijk?” Dat zijn veelgehoorde opmerkingen als het gaat om verkiezingen. De gemeente Baarn probeert hierin te helpen. Door het stemmen zo gemakkelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken hoopt de gemeente dat zoveel mogelijk mensen naar de stembus gaan. 

De gemeente ziet ook dat veel mensen tegenwoordig niet meer het gevoel hebben dat hun stem ertoe doet. ,,En dat is toch jammer,” zegt burgemeester Mark Röell. “Want ook al lijkt uw ene stem weg te vallen in het grote geheel, en lijkt het misschien zelfs zo dat de politiek toch wel doet wat die wil, toch blijft uw stem echt cruciaal in onze democratie.”

SENIORENBUS Baarn geeft ook informatie aan mensen die de Nederlandse taal minder machtig zijn, of aan inwoners van Baarn voor wie het op een andere manier niet makkelijk is om deze informatie te krijgen of te begrijpen. Op de dag van het stemmen zelf helpt de gemeente haar inwoners zoveel mogelijk. Dat doet ze bijvoorbeeld door het faciliteren van de Seniorenbus, en het aanbieden van een stemmal en een soundbox op het gemeentehuis voor mensen met een visuele beperking.

MEEDOEN Geïnteresseerde bewoners die op 16 maart mee willen helpen bij het tellen, kunnen zich aanmelden via verkiezingen@baarn.nl. Een belangrijke, maar volgens de gemeente ‘vooral ook leuke klus die ook nog eens een kleine vergoeding oplevert.’ 

Vier jaar geleden op 20 maart 2019 was de VVD de grote winnaar in Baarn van de provinciale verkiezingen. Een op de vijf kiezers (21 procent) koos voor de liberalen. Op plek twee en drie stonden Forum voor Democratie en GroenLinks met elk 13 procent.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie