Ali Groen, dirigent van Artoni.
Ali Groen, dirigent van Artoni. Privéfoto

Artoni op zoek naar strijkers

2 maart 2023 om 15:00 Achtergrond

BAARN Kamerorkest Artoni is dringend op zoek naar nieuwe gevorderde amateur musici. Het kamerorkest is een klein orkest uit Baarn, en bestaat uit gevorderde amateur musici. 

Artoni bestaat inmiddels vijf jaar. ,,In die tijd hebben we muziek gespeeld van barok tot 20e eeuws”, zegt dirigent Ali Groen. ,,Met jonge solisten, die we een kans willen geven voor het eerst met een orkest op te treden, en met solisten uit eigen gelederen. We hebben een volledige blazersbezetting (dat wil zeggen twee fluiten, twee hobo’s, twee klarinetten, twee fagotten en twee hoorns). Voor de strijkers streven we naar een minimale bezetting van vier 1e en vier 2e violen, drie altviolen, drie celli en een bas. Mag natuurlijk iets meer zijn.”

ONBEKEND REPERTOIRE ,,Met deze bezetting kun je heel goed uit de voeten met een bepaald repertoire. Wij proberen bij onze programmering, naast bekendere stukken, ook onbekend repertoire te kiezen. En bepaalde stukken spelen wij niet, omdat we er simpelweg de bezetting niet voor hebben, en deze stukken vaak al bij andere iets grotere orkesten staan geprogrammeerd. Bij deze kleine bezetting kun je je niet verstoppen. Lekker een beetje onderuit hangen en meestrijken op de achterste lessenaar is er niet bij!”

,,Het is super belangrijk dat iedereen een gelijk aandeel levert, zijn partij kan en vooral ook durft te spelen. Gelijkgestemde zielen. Dan krijg je een orkest met balans. Een eenheid. En dat is waarvoor je in een orkest speelt, denk ik..... muziek maken doe je samen! Daar werken we hard aan gedurende de repetities. Momenteel zijn we op zoek naar een tweetal eerste violen en iemand die tweede viool speelt en een musicus die altviool speelt. Dus: Wie durft? Kom een keer meespelen om de sfeer te proeven.” Aanmelden kan via concertmeester Dirk Maier: dirkmmaier@hotmail.com, 06-53613329.

SCHUBERT Repetities worden gehouden op de donderdagavond van 19.30 tot 22.00 uur in Baarn. Het volgende concert is op zondagmiddag 16 april in de Paaskerk in Baarn. Een grote rol is hier weggelegd voor een jonge solist: Raquel Roldán i Montserrat speelt de Suite voor altviool en orkest van Ralph Vaughan Williams. Verder staat de suite Masques et Bergamasques van Fauré op de lessenaar, en de vierde symfonie van Schubert.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie