Leerlingen van Muziekschool Baarn/Soest kunnen meedoen.
Leerlingen van Muziekschool Baarn/Soest kunnen meedoen. leen

Concertgebouw zoekt muziekmakers uit Utrecht

24 januari 2023 om 19:41 Achtergrond

BAARN Het Concertgebouw zoekt jeugdige muziekmakers uit Utrecht voor jubileumeditie Koninklijk Concertgebouw Concours. Ze nodigen alle 9-14-jarigen uit Utrecht die zingen of een instrument spelen uit om mee te doen aan het Koninklijk Concertgebouw Concours. Bij dit landelijke concours, dat dit jaar zijn 15de editie beleeft, draait het om plezier hebben in muziek maken. Kinderen krijgen een kijkje achter de schermen, ontmoeten bekende artiesten en musici, en gaan op eigen niveau – of ze nu beginner zijn of al meer muzikale meters hebben gemaakt – aan de slag. 

Deelnemers die zich al verder hebben ontwikkeld, doen mee aan het finaletraject en maken kans op een geldprijs, een masterclass en een solo-optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Zo wist in 2017 Radu Ratering uit Utrecht met zijn pianospel de titel in de wacht te slepen en een jaar daarvoor pianiste Anna Kuvshinov uit Nieuwegein. Nieuw dit jaar is de aanmoedigingsprijs voor een nog pril, maar veelbelovend talent. Aanmelden voor het concours kan tot en met 18 april via concertgebouw.nl/concours.

MUZIEKLIEFHEBBERS Traditiegetrouw nemen er veel kinderen uit Utrecht deel aan het concours. Van jonge pianisten uit Veenendaal, Amersfoort en Vinkeveen en jeugdige violisten uit Nieuwegein, Utrecht en Zeist tot zangers uit Abcoude en Leerdam. Ook deden bij eerdere edities een harpist uit De Bilt mee, net als een dwarsfluitist uit Wijk bij Duurstede en een cellist uit Bilthoven.   

MEEDOEN Hoe doe je mee aan ‘Het Koninklijk Concertgebouw Concours, editie 2023 Zingen en muziek maken is leuk’? 

Iedereen die tussen de 9 en 14 jaar oud is en wil meedoen, stuurt vóór 18 april een YouTube-filmpje in van een zelf gespeeld of gezongen stuk van maximaal vijf minuten. Op 20 mei is de workshopdag en zien 100 deelnemers elkaar in levende lijve. De kinderen krijgen een kijkje achter de schermen van Het Concertgebouw, ontmoeten bekende musici, gaan zelf op eigen niveau aan de slag en staan ook op het podium.

AANMOEDIGINGSPRIJS De jury reikt dit jaar voor het eerst de aanmoedigingsprijs uit aan een pril, muzikaal talent dat een bijzondere, muzikale ontwikkeling doormaakt en wordt gezien als belofte voor de toekomst. De winnaar krijgt een workshop van een topmusicus, bedoeld om het plezier van muziek maken verder aan te wakkeren en de winnaar te stimuleren zich te blijven ontwikkelen.

FINALE TRAJECT Muzikale uitblinkers die al wat verder zijn, maken kans op deelname aan het finaletraject dat bestaat uit een masterclass, een halve finale en een hele finale. Alle deelnemers aan het concours worden uitgenodigd om hun medekandidaten aan te moedigen tijdens de finale op 25 juni. 

De uiteindelijke winnaar ontvangt € 1.000 om zich muzikaal verder te ontwikkelen en geeft een concert in de Kleine Zaal. Tijdens de finale wordt ook de aanmoedigingsprijs uitgereikt.

GRATIS DEELNAME De jury van de 15de editie van het Koninklijk Concertgebouw Concours bestaat uit dirigent Vincent de Kort (voorzitter) zangeres Izaline Calister, (jazz)violiste Julia Philippens, pianist en componist Thomas Beijer en Marco de Souza, oprichter Leerorkest & musicus. Deelname aan het concours is gratis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie