Geconcentreerd schuiven met damstenen. Na vier uur dammen bleek St. Aloysius in beide leeftijdsgroepen de sterkste.
Geconcentreerd schuiven met damstenen. Na vier uur dammen bleek St. Aloysius in beide leeftijdsgroepen de sterkste. Jaap van den Broek

St. Aloysius wint damtoernooi

23 januari 2023 om 11:15 Achtergrond

BAARN/SOEST Zaterdagmorgen 10.00 uur. Zeventig basisscholieren uit Baarn en Soest huppelen ietwat nerveus in de aula van het Griftland College. Zij maken zich op voor de start van het 42ste damtoernooi van Damvereniging Baarn Soest (DBS).

SCHUIVEN De hectiek verandert in stilte op het moment dat DBS-voorzitter en toernooileider Ton van der Ploeg de microfoon pakt en omroept dat de partijen mogen beginnen. De leerlingen schuiven aan tafel en doen hetzelfde met de paarse en oranje damstenen. Het toernooi is geopend en de traditie van het damtoernooi, gestart in 1979, wordt na twee coronajaren, voortgezet.

Elke wedstrijdronde duurt een kwartier. Gedurende die vijftien minuten zijn de zeventig leerlingen, verdeeld in viertallen, van groepen 5/6 en 7/8 van basisscholen uit Baarn en Soest geconcentreerd bezig met het klassieke bordspel.

TON VAN DER PLOEG Baarnaar Ton van der Ploeg is wedstrijdleider, toernooiorganisator, omroeper en arbiter. Met speels gemak en geroutineerd weet de hij die taken te combineren. ,,Ik ben er al vanaf 1988 bij”, vertelt de DBS-voorzitter. ,,Ik heb vandaag al een aantal ouders gesproken die zelf nog aan het toernooi hebben meegedaan.”

Voor die ouders is de terugkeer naar de aula van het Griftland ongetwijfeld een feest der herkenning. Vanaf een afstandje kijkt een vader hoe zijn kroost het er vanaf brengt. ,,Voorzeggen mag niet”, fluistert hij. ,,Dat is maar goed ook hoor, want volgens mij zijn die kinderen beter dan de ouders.”

SPORTIEF Na een kwartier eindigt de eerste ronde. Ton gaat langs de wedstrijdborden waarbij er nog geen winnaar bekend is. Hij beoordeelt de eindstand. ,,Ik denk dat paars hier heeft gewonnen!” De dammer van de Driesprong gooit zijn armen in de lucht en krijgt sportief een hand van zijn tegenstander.

Het rumoer zwelt weer aan. Kinderen rennen naar hun begeleider, of naar een van de ouders. Briefjes met uitslagen worden ingeleverd bij Van der Ploeg die de uitslagen in zijn computer verwerkt. Op een scherm kijken de dammers en hun supporters mee en zien ze uitslagen als 0-8, 4-4 en 6-2. Vervolgens tovert de wedstrijdleider het nieuwe spelschema op het scherm en iedereen rent weer naar de wedstrijdtafel. 

Het wordt stil, concentratie wint het van rumoer. Een jongen kijkt zijn tegenstander triomfantelijk aan en met zijn paarse damsteen spring hij over drie oranje stukken van zijn opponent. De drie veroverde damstenen worden opgepakt, een bres is in de verdediging geslagen en er is een voorschot genomen op de overwinning.  

ST. ALOYSIUS Na vier uur spelplezier blijkt dat de St. Aloysius in beide leeftijdsgroepen de beste dammers heeft. De school uit de Kerkstraat wint bij groep 7/8 vijf van de zeven wedstrijden, de overige twee eindigen in remise. Het derde team van de Baarnse school eindigt bij de groep 5/6 ongeslagen bovenaan. Het viertal wint alle wedstrijden.

door Peter Beijer

Geconcentreerd schuiven met damstenen. Na vier uur dammen bleek St. Aloysius in beide leeftijdsgroepen de sterkste.
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie