De bibliotheek in de Hoofdstraat.
De bibliotheek in de Hoofdstraat. Eigen foto.

Bibliotheek Baarn 75 jaar

29 november 2022 om 20:24 Achtergrond

BAARN Dit jaar bestaat de Bibliotheek Baarn 75 jaar. Dat wordt gevierd op woensdag 14 december. Er staan diverse activiteiten gepland en er is een borrel. Iedereen is van harte welkom om dit jubileum mee te vieren.

Speciaal voor volwassenen is er een literaire wedstrijd. In bijgaande tekst zijn verschillende boektitels verstopt. Wie raadt al deze film- en tv titels? De prijsuitreiking is tijdens de feestelijke borrel op 14 december.

De hele dag is iedereen welkom om het jubileum mee te vieren. Van 15.00 tot 16.00 is een voorleesfeestje met als thema Feest, aansluitend wordt tot 17.00 uur geproost op het jubileum. Voor de borrel graag aanmelden via: bibliotheekeemland.nl/baarn75

WEDSTRIJD: VIND DE TITELS Lees de volgende tekst goed door en schrijf de boektitels op:


Het leven uit een dag van Bibliotheek Baarn


Door de jaren heen heeft de bibliotheek op verschillende plekken in Baarn gezeten. Onder andere op het kruispunt van de Eemnesserweg, de Veldstraat en nu alweer heel wat jaren in de Hoofdstraat. Wie weet zitten we over een paar jaar samen met de Speeldoos in een nieuw gebouw maar de weg daarnaartoe is lang en vol hobbels. De verbouwing laat nog wel even op zich wachten want door de stijgende prijzen, je schrikt je wild, is de toekomst ongewis. Er is veel veranderd in de bibliotheek, waar je vroeger het geluid van een stempelende bibliothecaris hoorde, hoor je nu de aanslag van jongeren die op hun laptop hun huiswerk zitten te maken.

De avonden worden langer, het is eerder donker, de zomerhitte is verdreven maar alles is verlicht en de bibliotheek is als een warme huiskamer waar iedereen welkom is; Je leest een tijdschrift of een krant en als je dorst hebt pak je water of een kopje Max Havelaar koffie. Personeel loopt met een reserveringslijst rond en een hongerige klant doet in de kookboekenkast inspiratie op voor het diner. Achter gesloten deuren wordt vergaderd en worden er met overreding en overtuiging activiteiten georganiseerd. In de kinderhoek is een vader de voorlezer van zijn dochtertje. Nieuwe klanten krijgen een rondleiding want de ordening van de kasten is niet meteen voor iedereen duidelijk. 

Al die boeken scheppen natuurlijk wel grote verwachtingen. De keuze is enorm. Heb je bv altijd al een keer de scheepsjongens van Bontekoe willen lezen of liefde in tijden van cholera, dat kan. Kies met verstand en gevoel en mocht je later toch spijt krijgen van je keuze lever je de boeken gewoon weer in. He, daar klinkt het alarm. Is dat de boekendief? Daar komen de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine. Zij hebben zo hun rituelen. De jongste speelt de dirigent, de tweeling speelt de drum, de oudste zingt de tekst van ‘Let it snow’ en Mathilda zit er sprakeloos bij. 

De vader van Tirza verteld over zijn droom om de Ventoux te beklimmen, ondanks zijn verborgen gebreken. Om geld op te halen voor het goede doel. Zo vliegen de uren voorbij. Je begrijpt al dat een bibliothecaresse zich nooit alleen op de wereld voelt. Als om 17.30 uur het daglicht is geweken, sluit zij de deuren en gaat tevreden naar huis om te eten, bidden en beminnen. 

ANTWOORD Het gaat om boektitels die zijn verfilmd of waar een televisieserie van is gemaakt. Tot uiterlijk 10 december kunt u uw antwoord sturen naar: baarn@bibliotheekeemland.nl of inleveren bij de balie.

door Tamara Born

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie