Aanstaande zaterdag wacht Sinterklaas weer een groots onthaal in Baarn.
Aanstaande zaterdag wacht Sinterklaas weer een groots onthaal in Baarn. Ronald Sentner

Baarn klaar voor komst sint, stoet wordt opgetuigd, feest in de Pekingtuin

17 november 2022 om 11:38 Achtergrond

BAARN Het is flink doorbikkelen voor de organisatie maar aanstaande zaterdag is de grote dag. Dan wordt Sint Nicolaas feestelijk onthaald in Baarn. Het pepernotenkanon staat op scherp en zeker 150 Pieten staan te trappelen om er een groot feest van te maken. Nieuw dit jaar is de samenkomst in de Pekingtuin zodat er geen opstopping in de Laanstraat komt. 

‘Ongelooflijk blij’ is de organisatie met de inzet van alle vrijwilligers en Pieten. Judith de Zoete van Stichting Intocht Sinterklaas in Baarn: ,,Het is ongelooflijk hoeveel mensen er meehelpen dit jaar. We hebben net zo veel pieten als vrijwilligers. Het is zo belangrijk om veel hulp te hebben bij een groot event als dit en dat zo veel mensen meehelpen is echt fantastisch.” 

Momenteel worden de laatste punten op de i gezet. ,,Er is vorige week een grote rampenoefening geweest met politie en brandweer in het centrum van Baarn. Dat was heftig maar heel goed om te oefenen. Verder hebben we een informatieavond gehad met alle vrijwilligers zodat iedereen op de hoogte is van het draaiboek.” Er werden daar bruikbare opmerkingen gemaakt. ,,Iemand merkte op dat de brandweerauto met lichten en sirene vlak achter Sinterklaas en zijn paard was ingedeeld. Nou is de schimmel van Sint heel wat gewend en kan de goedheiligman goed paardrijden, maar die volgorde in de stoet hebben we toch maar aangepast”, lacht Judith de Zoete. 

TRAM MET KINDPIETEN Het wordt sowieso een bonte stoet aan voertuigen die zaterdag door het dorp trekt. ,,Hovenier Henk Born komt altijd met twee prachtig versierde karren. Andere wagens worden ter plekke versierd, zoals de oldtimer brandweerwagen en het volkswagenbusje. Ook komt er een wagen waar het orkest van Crescendo op zit te spelen. Daar moet speciaal voor de veiligheid een balustrade op worden gemonteerd.” Goed nieuws is dat het trammetje, de Vorstelijk Baarn Expres, weer aan de praat is gekregen. De tram had accuproblemen. ,,Hij rijdt mee in de stoet met de jonge kindpieten aan boord. En verder zijn er rare voertuigjes als een duo-steps-traptrein en een bedja; een combinatie tussen rolstoel en fiets. Iedereen zal zijn ogen uitkijken”, verheugt de Zoete zich. 

PEKINGTUIN Nieuw dit jaar is de feestelijke afsluiting van de intocht in de Pekingtuin. Terwijl Sint nog door de Laanstraat rijdt, wordt op het muziekpodium de stemming er al ingebracht voor het aanwezige publiek. ,,Kelly Timmers zal de presentatie doen. Er wordt een dansje geoefend uit het Baarnse Sinterklaasjournaal en er zijn optredens. Zodra Sinterklaas en de burgemeester in de Pekingtuin arriveren, zullen ze ook op het podium verschijnen. We hebben lekker de ruimte in de Pekingtuin en zullen zo de massa en het gedrang voor het bordes van het gemeentehuis voorkomen.”

De weersvoorspellingen voor zaterdag zijn goed. De Zoete: ,,We hebben het bijgeloof dat als we als eerste de paraplu’s uit de berging tevoorschijn halen, het niet gaat regenen op de grote dag.”

door Celia de Vree

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie