Lena en Tony hebben hun vijf aanstaande pleegkinderen al ontmoet.
Lena en Tony hebben hun vijf aanstaande pleegkinderen al ontmoet. Privéfoto

Baarns echtpaar start opvanghuis, verhuizing naar pleeggezin in Moldavië

28 september 2022 om 16:20 Achtergrond

BAARN Vrijdag is Lena’s laatste werkdag bij de Jumbo en daarna vertrekken ze echt. Het Baarnse echtpaar Tony en Lena Imthorn laat hun leven in Nederland achter om in Moldavië een pleegtehuis te gaan beheren.

Lena is sociologe en komt uit Moldavië, een Oost-Europees land en het armste land van Europa. Barinees Tony is muziektherapeut en reisde er regelmatig naartoe om te helpen in kinderkampen. De twee leerden elkaar kennen en toen ze trouwden bespraken ze al dat ze ooit méér wilden betekenen voor anderen. 

AANGRIJPENDE ARMOEDE Tony vertelt: ,,De armoede daar greep me toen al aan. Het is een arm land, heeft veel kenmerken van de voormalige Sovjet Unie en geen of nauwelijks sociale vangnetten. Lena werkte als sociologe in opvangtehuizen met tienermeiden, ik deed er muziektherapie met kinderen en van dichtbij zagen we de problemen. Toen we in aanraking kwamen met het pleegtehuis ‘Casa Natanael’ wisten we: dit willen we.” 

Het pleegtehuis wordt gerund door een Nederlandse vrouw en haar Moldavische echtgenoot. ,,Zij hebben een gezinsvervangend tehuis voor vijf kinderen met ‘een rugzakje’ zoals dat heet, kinderen met een trauma. Momenteel zijn er vier meisjes en één jongen. De kinderen hebben een traumatisch verleden en daardoor een complexe hulpvraag. Om gezondheidsredenen moet het echtpaar stoppen en wij gaan hun plaats innemen. We gaan de kinderen stabiliteit en verzorging bieden vanuit een huiselijke omgeving.” 

In Moldavië zijn geen sociale vangnetten. ,,Je bent aan je lot overgeleverd. De kans is groot dat een kwetsbaar kind afglijdt als het geen hulp krijgt. Voor die kinderen willen wij ons inzetten. De grote vraag bleef: ‘wat kunnen wij doen?’. Wij hebben altijd gezegd, als er iets op ons pad komt, dan gaan wij er serieus over nadenken. Dit is gebeurd.”

Voor dat plan verlaten Tony en Lena hun leventje in Baarn. ,,We hebben onze banen opgezegd en de huur opgezegd. Dit kwam op ons pad en we willen iets voor zwakkeren kunnen betekenen. Het was de bedoeling om al eerder te gaan, maar toen brak de oorlog in Oekraïne uit. Moldavië ligt naast Oekraïne en de angst was dat de Russen het land als bufferzone wilden innemen om dicht bij Europa te zitten. We hebben ons vertrek zes maanden moeten uitstellen. Wel hebben we alvast kunnen kennismaken met ‘onze’ kinderen in het pleeggezin.” 

STEUN Het pleeggezin wordt geheel gefinancierd door giften en donaties. ,,We hebben per maand circa 2.000 euro nodig. Erbij werken heeft amper zin, de lonen zijn daar zo laag dat we daar onze Nederlandse ziektekostenverzekering niet eens van kunnen betalen. We gaan ons fulltime aan de kinderen wijden en daarnaast nog vrijwilligerswerk doen”, legt Tony de plannen uit. In Baarn is een heel supportteam actief dat voor het pleeghuis ‘Casa Natanael’ de organisatie en financiering helpt te regelen. ,,We starten het avontuur vol vertrouwen”, aldus het Baarnse echtpaar.

Website: www.tony-lena.nl.

Celia de Vree

Lena verruilt de kassa voor een pleeggezin.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie