Van binnen is het pand gestript, spoedig wordt met de sloop gestart.
Van binnen is het pand gestript, spoedig wordt met de sloop gestart. Celia de Vree

Pand B&K gaat eindelijk plat

Achtergrond

BAARN Geruime tijd zagen de omwonenden geen enkele activiteit op het terrein van Bosch en Keunig. Was de sloop gestaakt? Dat blijkt niet het geval; binnenkort starten de bouwvakkers weer en gaat het pand tegen de vlakte.

Met het project ‘Erica’ is men al lange tijd bezig. Aan de Ericastraat wordt het fabriekspand van de voormalige drukkerij Bosch en Keuning gesloopt. Op het terrein wordt een gloednieuwe woonwijk gebouwd. Er komen 28 eengezinswoningen met een tuin en eigen parkeerplaatsen. 

SLOOP LIGT STIL De huizen werden allemaal vóór de bouw verkocht en het project kon van start. Maar eerst gebeurde er een hele tijd niets en stond de fabriek leeg. Er werd brand gesticht, die flinke schade opleverde. Vervolgens ging er een ploeg slopers aan de slag. Containers vol puin werden afgevoerd en buiten lagen bergen zand en sloopmateriaal. En toen werd het opeens weer stil. De buurt vroeg zich af wat er aan de hand was. Had de gemeente de sloop stilgelegd? Was er asbest ontdekt?  

Directeur Ernst Takkenberg van de ontwikkelende makelaardij Holland Huis legt de situatie uit. ,,Voor de sloop hebben we een ruime tijdsmarge genomen. Er is brand geweest en hierdoor zijn we extra voorzichtig te werk gegaan. We moesten zeker weten dat het vuur niets aan de constructie heeft beschadigd. Eerst is de binnenkant helemaal gesloopt. Dat proces is sneller verlopen dan we hadden ingeroosterd. De slopers van de binnenkant zijn helemaal klaar. Nu wachten we op het moment dat een ander sloopbedrijf start met de werkzaamheden aan de buitenkant van het pand.” 

Takkenberg verwacht dat met een week of vier het zichtbare gebouw tegen de vlakte ligt. Daarna zijn nog enkele weken nodig om de oude heipalen en de fundering te verwijderen. ,,We gaan uit van ongeveer negen weken. Dan ligt er een bouwput. Ook hier is weer een marge ingebouwd voor onvoorziene gebeurtenissen.” 

Hoe lang de bouw precies gaat duren kan hij niet zeggen. ,,In de bouw ben je afhankelijk van allerlei factoren. Is het warm en de temperatuur te hoog, dan kun je geen beton storten of muren metselen. Maar als het vriest heb je weer andere problemen die tijd kosten. We gaan ervan uit dat de huizen in de tweede helft van volgend jaar opgeleverd kunnen worden.” 

VOOR DE MARKT UIT Van gebrek aan bouwmaterialen is volgens de makelaar geen sprake. ,,Daar hebben we niets van vernomen.” 

Dat het proces zo lang duurt heeft volgens Ernst Takkenberg te maken met de snelheid van de verkoop. 

,,Hierdoor zijn de huizen al verkocht voordat het proces echt gestart was. We moesten alle vergunningen, tekeningen, plannen etcetera nog uitwerken. Normaal gesproken zijn die al klaar voordat de huizen te koop worden aangeboden. De kopers wisten dit van tevoren en we houden ze goed op de hoogte van alle ontwikkelingen. Er zijn er inderdaad die hun huur al hebben opgezegd en in afwachting bij hun ouders zijn ingetrokken. Ik kan me voorstellen dat het voor hen lang duurt.”

Door Celia de Vree

advertentie