Afbeelding
OM

Baarnaar krijgt 8 jaar voor diefstal werken Van Gogh en Frans Hals

10 september 2021 om 13:37 Misdaad

BAARN De 59-jarige Baarnaar Nils M. heeft vrijdag een celstraf opgelegd gekregen van acht jaar door de officier van justitie. Deze krijgt hij wegens de roof van twee schilderijen van Vincent van Gogh en Frans Hals. Voor dergelijke misdrijven, was deze straf de hoogst mogelijke eis. 

Volgens Justitie brak M. eind maart 2020 in in het Singer Museum in Laren om daar het schilderij ‘Lentetuin, de pastorietuin in Nuenen in het voor jaar’ van Van Gogh mee te nemen. Uit het Leerdamse museum Hofje van Mevrouw van Aerden zou hij ‘Twee lachende jongens’ hebben gestolen. 

ZWIJGRECHT Nils M. beroept zich bij de politie veelvuldig op zijn zwijgrecht. Wel liet hij los: ,,Ik weet er helemaal niets vanaf. Ik ben nog nooit in die musea geweest. Ik ben helemaal geen kunstliefhebber. Ik houd wel van oude dingen.” Bij de musea is tegelijkertijd na de roof wel DNA-materiaal van M. gevonden. 

SPOORLOOS De twee schilderijen zijn zeker niet goedkoop: Het doek van Van Gogh was verzekerd voor 2,5 miljoen euro en dat van Hals voor ruim 8,7 miljoen. Waar de werken zich momenteel bevinden, is niet bekend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie