Afbeelding
Politie

Baarnaar (58) aangehouden op verdenking van schilderijenroof

6 april 2021 om 13:12 Overig

BAARN Een 58-jarige Baarnaar is dinsdagochtend aangehouden in zijn woning. De man wordt verdacht van het stelen van twee schilderijen. Het gaat om schilderijen van Frans Hals en Vincent van Gogh. Beide schilderijen zijn met deze aanhouding nog niet boven water. ,,De zoektocht gaat onverminderd door”, aldus de politie. ,,Deze aanhouding is wel een belangrijke stap in het onderzoek.”

‘Twee lachende jongens’ van Hals en ‘de Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ van Van Gogh werden vorig jaar gesloten uit respectievelijk Leerdam en Laren. Maandenlang werd onder leiding van het Openbaar Ministerie intensief onderzoek gedaan naar de roof van beide schilderijen. Dit leidde tot de aanhouding van de 58-jarige verdachte. 

Het werk van Van Gogh werd eind maart 2020 gestolen. Het Singer Museum had het doek uit 1884 in bruikleen van het Groninger Museum. In de nacht van 29 op 30 maart werd een glazen deur van het museum vernield. De politie reageerde direct op het inbraakalarm, maar toen agenten arriveerden was de dief al weg met het kunstwerk van Van Gogh. Het Groninger Museum opende net twee weken geleden een speciale webpagina over het verdwenen schilderij.

Het schilderij van Frans Hals verdween vorig jaar in de nacht van 26 augustus uit het Leerdamse museum nadat een achterdeur was opengebroken. Volgens de politie gingen de kunstrovers ervandoor op een scooter. Het was de derde keer dat hetzelfde kunstwerk uit 1626 of 1627 werd gestolen. Dat gebeurde eerder ook al in 2011 en 1998. Het schilderij met een geschatte waarde van 15 miljoen euro was toen respectievelijk zes maanden en drie jaar zoek.

AANDACHT Aan beide kunstroven is vorig jaar onder meer op televisie veel aandacht besteed. Dat leverde heel veel tips op. Of een tip tot de arrestatie van de man uit Baarn heeft geleid is nog niet bekend. 

Kunstdetective Arthur Brand, die de kunstroven op de voet volgt, roemt de politie voor de aanhouding. ,,Dit is fantastisch gedaan. Het beste team van Nederland zit op deze zaak. Normaal gesproken zie je dat de politie er na een paar maanden mee stopt, maar dit team houdt vol.”

DOORVERKOCHT Brand zegt te weten waar de gestolen Van Gogh zich momenteel bevindt. Het doek is volgens hem vermoedelijk twee keer doorverkocht en zou nu in handen zijn van een man die vastzit voor grootschalige cokehandel. ,,Hij wilde het schilderij gebruiken voor strafvermindering.” Volgens Brand is er een paar ton voor betaald. Hij zegt de betrokkenen al te hebben gewaarschuwd: ,,Ik heb al gelijk gezegd: lever hem maar in, want jullie gaan allemaal nat. Dat gebeurt nu ook.” De detective vermoedt dat de Frans Hals ook nog in Nederland is.

Wie meer informatie heeft over de schilderijenroof, kan dit delen met de politie via 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie