Jop Vetter kan zich geen leven zonder paarden herinneren. Ze wil het hoogst haalbare bereiken in haar sport.
Jop Vetter kan zich geen leven zonder paarden herinneren. Ze wil het hoogst haalbare bereiken in haar sport. Rens Plandsoen

Baarnse Jop Vetter op internationaal concours in Maarsbergen

30 juni 2021 om 17:02 Overig

BAARN Vandaag reist Jop Vetter af naar Maarsbergen voor een internationale eventing wedstrijd die hier van 1 tot en met 4 juli zal plaatsvinden. De Baarnse amazone is met haar vijftien jaar de jongste deelnemer en heeft een ambitieus doel: de Olympische Spelen.

De wedstrijd op een prachtig landgoed in Maarsbergen kent drie onderdelen: dressuur, springen en cross country. De ruiters komen van ver: Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zweden, Denemarken, België, Noorwegen en Japan. Maar dus ook van dichtbij, want Jop woont haar leven lang al in Baarn. Sinds haar zevende rijdt ze eventing, voorheen military genoemd, en de laatste drie jaar met de schimmelmerrie Ringfort String of Pearls. Een Iers paard en een nakomeling van de beroemde vader Larino, die al eens de Olympische Spelen meemaakte. 

Het is een bijzondere combinatie, want Jop is de jongste deelnemer en Pearl is met haar 1.53 meter het kleinste paard dat meedoet. De Baarnse doet voor het eerst mee aan zo’n internationale wedstrijd en vindt dat wel spannend. Ze heeft voldoende punten gehaald bij andere wedstrijden om aan de eisen voor deelname te voldoen.

Het niveau kan zij wel aan, denkt ze. Het is immers het niveau dat ze gewend is bij veel nationale wedstrijden. Nu is het zaak om veel internationale wedstrijden te gaan rijden, om almaar beter te worden én om bekend te worden bij de juryleden. Mannen en vrouwen nemen het tegen elkaar op tijdens eventing. En het onderlinge niveau verschilt in deze sport niet, weet Jop. 

Ze is haar leven lang al met paarden bezig. ,,Mijn moeder had een paard. Zij nam me een paar keer mee en zo heb ik het virus opgepikt.” Nu heeft ze zich voorgenomen ‘het hoogst mogelijke te behalen’. Elk jaar een stapje hoger en uiteindelijk acteren op het hoogste niveau: de Olympische Spelen. Trainen daarvoor doet ze in Eemnes. 

Van de drie onderdelen van eventing is cross country haar favoriet. Het ruigste en spectaculairste onderdeel, vol hindernissen in de natuur. ,,Daar zit heel veel uitdaging in en je krijgt er zoveel energie van.”

Door Hans Veltmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie