Het damteam van DBS dat de competitie goed begon.
Het damteam van DBS dat de competitie goed begon.

Winst voor damteam DBS

29 september 2023 om 20:07 Denksport

BAARN In dit damseizoen dat net begonnen is, komt het damteam van Damclub Baarn Soest (DBS) uit in de 2e klasse van de Utrechtse provinciale bondscompetitie. Met de versterking van Peter Frans Koops is het team gericht op het kampioenschap en promotie naar de eerste klasse. Afgelopen vrijdag was de eerste ronde. Een uitwedstrijd tegen het Groene Hart 2 in Nieuwerbrug aan den Rijn. DBS begon goed want het werd een mooie 5-3 overwinning. 

De eerste beslissing viel aan het vierde bord want na twee uur won Mahesh Shankar verrassend van Karel Hammacher. Verrassend omdat Hammacher een schijf voorstond en positioneel sterk stond en verrassend omdat Shankar vorig jaar verloor van Hammacher. Shankar bleef wachten op zijn kans in deze partij en dat werd beloond toen Hammach een fataal foutje maakte.
Clubkampioen Jan van de Veen van DBS maakte na twee uur spelen gelijk tegen de sterke en zeer ervaren Bertus Jansen. Van de Veen voerde de druk steeds meer op en de denkmachine van Jansen ging haperen. Van de Veen kwam in de aanval en de rechtervleugel van Jansen stond op slot. In een voor zwart slechte positie ging hij in de fout want Van de Veen haalde een zogenaamde brilcombinatie uit naar dam en won daarna binnen twee zetten. De tussenstand kwam daarmee op 2-2.


Kerkhofaanval

Voorzitter van DBS Ton van der Ploeg speelde aan bord drie tegen de onberekenbare en sterke dammer Hans Loots. Loots speelt veel sterker dan zijn rating doet vermoeden en verrast menig tegenstander. Ook ditmaal won hij bijna van Van der Ploeg. Na de opening kwam Loots met iedere zet beter te staan. Van der Ploeg zag zich genoodzaakt om een combinatie te nemen die gelijk was. De 6 om 6 die ontstond was echter veel gunstiger voor Loots maar Van der Ploeg wist de remise door zijn eindspelkwaliteiten bekwaam te vinden. Het werd dus remise en de tussenstand kwam op 3-3.
Spannend dus, terwijl de laatste partij aan bord 1 nog bezig was tussen twee sterke spelers: Peter de Vos met wit en Peter Frans Koops met zwart. Koops is een sterke speler die van aanvallen houdt en listig is in de combinatie. Dat liet hij duidelijk in deze partij zien. Eerst kort na de opening voerde hij de druk op door een kerkhofaanval te plaatsen en vervolgens maar liefst drie combinaties uit te halen. Dat is knap en vrij uniek in 1 partij. Hij won de partij en bracht de eindstand op 5-3 voor DBS.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie