De Baarnse jeugd- en seniorenschakers zijn begonnen aan het nieuwe seizoen.
De Baarnse jeugd- en seniorenschakers zijn begonnen aan het nieuwe seizoen. Ashley Krishnasing

Ook senioren van start bij Baarnse schaakvereniging

17 september 2023 om 09:20 Denksport

BAARN De jeugd speelde afgelopen vrijdag 15 september de tweede ronde van de jeugdcompetitie en hier werd tot de laatste minuten in spanning geschaakt. Dat belooft nog een spannend seizoen te worden.

Ook de senioren zijn na een lange zomerstop warm gedraaid. Er bleek een verrassend goede opkomst en zo kon de verse intern wedstrijdleider de eerste indeling maken. Er wordt gespeeld volgens een ‘Round Robin’ indelingssysteem, waardoor niet iedere week een interne ronde van de senioren zal plaatsvinden, maar vooraf ingedeeld via een paringsnummer.

Jelle Bijleveld was ook weer van de partij en speelde tegen Fabio de Moor, waarbij laatst genoemde zich kranig verzette in de opening en zelfs een licht voordeel boekte door de winst van een pion op het midden van het bord. Fabio durfde niet nog een pion te slaan op b2 en kwam met moeite los aan de kant van zijn koning. Hier had Jelle het merendeel van zijn stukken naartoe gemanoeuvreerd en toen De Moor op het verkeerde moment het centrum wilde openen met zijn e-pion kwam hem dit duur te staan. Bijleveld won beslissend materiaal en de partij niet veel later.

Nieuwkomer Tom Priester speelde tegen de ervaren Rob Boss een gedreven partij. Ondanks dat  Priester nog niet op de hoogte was van alle formele zaken rondom het spelen van een schaakpartij, liet hij wel zien hoe de zwarte stukken snel vooruit gespeeld moeten worden. Boss gebruikte zijn tijd goed en na het in veilig brengen van zijn koning was het later in de partij juist Priester die druk kreeg tegen zijn ‘blote’ koning in de hoek van het bord.

Boss maakte goed gebruik van de ongelijke lopers op het bord ende diagonalen in zijn voordeel. Priester was hier net iets te laat mee, waardoor Boss won.

In de partij Ravi Priester tegen Oscar Burger werd het niet minder spannend. Ravi ontwikkelde rustig en kwam gedegen uit de opening met de witte stukken, terwijl Oscar zich met hand en tand wapende om zowel niet mat te gaan als materiaal te verliezen (zie stelling). Na een serie vervolgzetten wist Oscar zich los te maken en bleef er niet veel meer over dan recapituleren en remise als gevolg.

Stelling na 1. Pg5! en hier volgde ..Dc8! 2.Lh3?! (een beter alternatief was nu 2.Pe4) Dc7! en Oscar verdedigde zich kranig.

Vrijdag 22 september zal de jeugd de derde ronde van de competitie spelen en starten om 18.30 uur. De senioren starten om 20.00 uur. Zie ook www.baarnseschaakvereniging.nl.


Ashley Krishnasing

Stelling uit de partij tussen Ravi Priester en Oscar Burger.
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie