Afbeelding
Foto: Unsplash

Het hosten van een thuis server

14 maart 2022 om 14:14 Partnercontent

Om op het internet te kunnen zoeken, werken, kijken enzovoort is een netwerkverbinding vereist. Met een netwerkverbinding maak je via signalen verbinding met verschillende servers die jou een bepaalde taak leveren waardoor jij ongestoord internet kunt gebruiken. Deze server kun je ook zelf in huis halen. Servers kopen bij Serverhome is erg gemakkelijk waardoor je zelf een server kan bouwen. Wat hiervan de voordelen zijn en hoe dit werkt lees je in dit artikel

Wat is een server precies?

Allereerst is het handig om te weten waarom je zo een server nodig hebt en wat het dus doet.

In theorie is een server een fysieke kast met allemaal schijven. Deze hebben hardware op zich geschreven staan waar dan weer software op geladen en verwerkt kan worden. De server heeft cliënten die gebruik kunnen maken van de server en de taken die de server kan uitvoeren.

Het beste voorbeeld van een server is een bestandsserver. Deze slaat zoals de naam al zegt bestanden op die door middel van de goede inloggegevens weer opgehaald kunnen worden. Daarnaast bestaan er nog meer soorten servers. Een bekend is de mailserver. Deze staan in grote datacentra en zorgen ervoor dat jouw mailverkeer goed werkt.

Wat kun je met een thuisserver?

De server zorgt dus voor een netwerk waarin allerlei taken gedaan kunnen worden zoals bestanden opslaan of mailen. Met een thuisserver kun je zelf dit netwerk beheren en ook de opslag hiervan beheren of uitbreiden. Veel mensen met een thuisserver dien vooral het voordeel van een eigen server in het feit dat de bestanden op eigen terrein worden opgeslagen. Het grootste deel van de bestanden, mails en andere applicaties worden beheerd door een cloud server. Een bekend voorbeeld hiervan is Google maar haar Google Drive voor bestanden of Google Mail (Gmail) voor de mailing. Maar niet alleen Google biedt deze functies. Op internet zijn er nog heel veel meer hosts te vinden die een plekje op de cloud server aanbieden.

Nog een voordeel voor mensen om een thuisserver te hebben is dat dit, voor het opslaan en draaien van grote applicaties, vaak een goedkopere optie is. Grote bedrijven die veel op op een netwerk doen hebben dan ook vaak een eigen server op hun kantoor. Hiermee beheren zij prettig de eigen bestanden en acties en is dit goedkoper om aan te schaffen dan het afleggen van een abonnement bij een cloud server. Denkend aan de kosten is het vaak ook goedkoper om zelf een server te draaien omdat de cloud servers worden geupdate en wellicht jouw bestanden en applicaties op een oudere software kunnen blijven draaien.

Het bouwen van een thuisserver

Zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel is een server vaak niet meer dan een compacte kast waar hardware op staat geschreven waarmee een netwerkverbinding gemaakt kan worden. Dit kun je dus thuis zelf maken of aanschaffen om thuis te gebruiken. Ook zoals vertelt kan dit voor grote bestanden of projecten erg schelen in de kosten ten opzichte van een server huren.

Het begint bij het aanschaffen van hardware. Hierin zijn er vele opties. Kies bijvoorbeeld voor een basisschijf. Omdat een server vaak ook veel moet opslaan is het dus verstandig om te kijken naar de hoeveelheid gigabyte die een server moet hebben om jouw bestanden etcetera op te kunnen slaan.

Nu kun je kiezen welk besturingssysteem je wilt gebruiken. Hierna heb je een server kun je hier in kijken door middel van een juiste inlog op de server. Door middel van een terminal programma kun je commando’s uitvoeren op de server. Zo gemakkelijk is het om thuis een eigen netwerk op te zetten. Voor meer tips over het bouwen van een thuisserver kan je bij Tech Acedemy terecht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie