Wouter Eijbaard (l) en Marco Haas organiseren dit jaar Koningsdag niet.
Wouter Eijbaard (l) en Marco Haas organiseren dit jaar Koningsdag niet. Caspar Huurdeman

Koningsdag in Baarn onzeker

3 februari 2023 om 13:45 Overig

BAARN De twee bestuursleden van Oranjevereniging Baarn & Oranje, die jaarlijks Koningsdag organiseren in Baarn, houden ermee op. Hiermee komt de organisatie van het festijn op losse schroeven te staan. Aanleiding is onenigheid met het gemeentebestuur over de aansprakelijkheid als er iets misgaat.

,,Dit is het resultaat van negen maanden overleg met de wethouder”, meldt Wouter Eijbaard teleurgesteld. Eijbaard is één van de twee organisatoren, samen met Marco Haas vormt hij het bestuur van Baarn & Oranje. ,,Ik vind Koningsdag een dermate gemeentelijk festijn dat ik het niet terecht vind dat wij als bestuursleden hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden als er een ongeval gebeurt”, aldus Eijbaard.

,,Ik weet dat de kans klein is dat het daadwerkelijk tot een aansprakelijkheidsstelling komt, maar we willen dat helemaal uitgesloten hebben. Maar niemand wil ons die garantie schriftelijk geven”, aldus de voorzitter. Met niemand doelt Wouter Eijbaard op verzekeringsmaatschappij Achmea en het Baarnse gemeentebestuur. 

De gemeente heeft wel een vrijwilligersverzekering beschikbaar die een vangnet biedt voor eventuele aansprakelijkheid. Daarnaast heeft de Oranjevereniging zelf ook een evenementenverzekering en bestuursaansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Om alle onzekerheden uit te sluiten, zijn het college van B&W en de Oranjevereniging een schriftelijke overeenkomst aangegaan voor de organisatie van Koningsdag 2022. Daarin zegde de gemeente toe eventuele persoonlijke aansprakelijkheid van bestuursleden voor schade te dekken. Afgelopen dinsdag heeft het college overlegd en besloten voor de editie van 2023 deze overeenkomst niet aan te gaan.

GROVE OPZET ,,De verzekering dekt alles al, alleen niet wanneer sprake is van opzet of grove nalatigheid door de organisatie. De organisatoren van Koningsdag hebben ons gevraagd voor eventuele niet verzekerde schade garant te staan, maar we kunnen ze niet voor alles vrijwaren. Als je als organisatie binnen de regels blijft, is er niets aan de hand”, aldus verantwoordelijk wethouder Mark Veldhuizen. Dat klinkt logisch, maar kan toch vervelend uitpakken. De wethouder geeft als voorbeeld Koninginnedag 2009 in Apeldoorn toen iemand met een auto door de een haag met mensen reed met acht doden als gevolg en het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen in 2014 toen drie doden vielen. Bij het tweede ongeval stond het publiek te dichtbij. ,,In Apeldoorn viel de organisatie niets te verwijten, in Haaksbergen waren de dranghekken dichterbij gezet dan was toegestaan, dan ben je als organisatie nalatig.”

GRIJS GEBIED Eijbaard vindt het allemaal niet duidelijk genoeg. ,,Er is een grijs gebied wat we afgedekt willen hebben. Zo hebben wij bijvoorbeeld een tweekoppig bestuur, wat conform de statuten driekoppig zou moeten zijn. Een woordvoerder van de verzekeringsmaatschappij zegt dat het niet waarschijnlijk is dat dat wordt gezien als nalatigheid, maar kan het ook niet helemaal uitsluiten.” 

De komende weken wordt de ledenvergadering van Baarn & Oranje bij elkaar geroepen en wordt beraad op de toekomst van de vereniging.

door Christine Schut

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie