Het ensemble vorig jaar zomer tijdens het Festival Oude Muziek
Het ensemble vorig jaar zomer tijdens het Festival Oude Muziek Kees Koudstaal

Franse en Italiaanse barokmuziek in de Pauluskerk

20 april 2023 om 12:50 Lokaal Deel je nieuws

Zaterdagavond 29 april organiseert de Stichting Kunst & Cultuur Baarn een tweede afscheidsconcert  in de aan de Brink gelegen Pauluskerk. Het Franse ensemble Les Plaisirs du Parnasse van en met barokviolist David Plantier brengt dan een programma met Franse en Italiaanse barokmuziek. Het concert vangt aan om 20.15 uur.

Het ensemble Les Plaisirs du Parnasse is in 2004 opgericht door David Plantier en een aantal andere leden van de Schola Cantorum Basiliensis. De naam van het ensemble is ontleend aan de berg Parnassus, die in de Griekse mythologie gold als een belangrijk heiligdom van de kunsten. Met optredens op vrijwel alle Oude Muziek-podia binnen en buiten Europa hebben David Plantier en de zijnen een grote reputatie opgebouwd. In de Pauluskerk brengen de musici van Les Plaisirs du Parnasse, te weten David Plantier en Isabelle Lucas, viool, Annabelle Luis, cello, Ludovic Coutineau, violone, en Yvan Carcia, klavecimbel, een programma, waarin zij de hand van triosonates met de viool in de hoofdrol een link tussen de Italiaanse en Franse muziekstijlen. 

Leclair

Het concert vangt aan met een compositie van de in 1697 in Lyon geboren Jean-Marie Leclair. Tijdens zijn studie dans en viool in Italië raakte de Franse vioolvirtuoos begeesterd door wat hij daar aan nieuwe muziek voor zijn instrument hoorde, muziek die hem veel moderner voorkwam dan de op oude tradities gebaseerde Franse vioolmuziek. Terug in Frankrijk bracht hij een symbiose tot stand tussen beide muziekstijlen en zo stond hij aan de wieg van een nieuwe Franse vioolschool. Saillant detail is Leclairs link met Nederland. Na een conflict over de leiding van de zogenoemde Musique du roi, een samenwerkingsverband tussen musici die belast waren met het verzorgen van de muziek aan het Franse hof, verbleef de componist van 1738 tot 1743 in Nederland waar hij in dienst van prinses Anna van Oranje werkte aan de hoven in Leeuwarden en Den Haag. Tijdens zijn verblijf in Nederland nam hij de gelegenheid te baat om regelmatig de in Amsterdam woonachtige Pietro Locatelli te bezoeken. Eerder speelden zij al samen in Londen en Duitsland, waar volgens de overlevering Leclair speelde als een engel en Locatelli als een duivel. In de nacht van 22 oktober 1764 wordt Leclair vermoord aangetroffen in zijn Parijse appartement. Als vermoedelijke dader wordt een neef van hem gezien.

Vivaldi

Naast de muziek van Leclair brengt Les Plaisirs du Parnasse werken van componisten als Jean-Joseph Cassanea de Mondonville, Giuseppe Sammartini en Antonio Vivaldi in de Pauluskerk. Van die laatste staat op het programma de triosonate opus 1 nr. 12, een set variaties gebaseerd op het beroemde Follia-thema.Het concert in de Pauluskerk vangt aan om 20.15 uur, kerk open 19.30 uur. Toegangskaarten kosten € 20. Op de avond van het concert kan er contant worden afgerekend bij de ingang van de kerk. Reserveren kan via het e-mailadres oudemuziekbaarn@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie