Jaap Kwak met zijn winnares van Pont-Sainte-Maxence.
Jaap Kwak met zijn winnares van Pont-Sainte-Maxence. Kees Koffrie

Kwak en Van de Hoef uitblinkers bij PV De Pool

31 mei 2021 om 16:00 Overig

BAARN Vrijdag en zaterdag stonden weer twee duivenwedstrijden op het programma. Er werd mooi weer verwacht en daar zag het vrijdag al naar uit, dus alle elementen in het vooruitzicht voor mooie vluchten.

Vrijdag was die weersverbetering al duidelijk te merken aan de opperbeste stemming tijdens het inkorven voor Pont-Sainte-Maxence. Ook werden er al schattingen gemaakt hoe laat de eerste duif van Limoges, die om 14.00 uur in de Franse porseleinstad waren gelost, zou arriveren. Voor deze interprovinciale marathonklassieker, stonden 7.700 duiven aan start, bijeen gebracht door 864 deelnemers afkomstig uit Midden-Nederland, Gelderland, Overijssel, Noord-Nederland en de eilanden Texel, Vlieland en Terschelling. Deze gebieden zijn verenigd in de Noordelijke Unie, die uitslagen maakt en kampioenschappen organiseert. Van de PV De Pool deden slechts drie liefhebbers mee, maar wel echte specialisten van de zware labeur. Marcel van de Hoef is er zo een, en die constateerde zijn eerste duif zaterdagmorgen om 09.27 en won daarmee de 1ste prijs.

De andere vlucht betrof het tweede midfond concours Pont-Sainte-Maxence, die werd gewonnen door Jaap Kwak. Voor beide mannen was het dit jaar hun eerste overwinning, maar wel een met een gouden randje.


Limoges Limoges is een meerdaagse marathonvlucht. Lossing gebeurt meestal halverwege de dag, waarbij rekening wordt gehouden met de heersende windrichting. De bedoeling is dat de duiven niet diezelfde dag kunnen thuiskomen. Zodra het schemerig wordt, zoeken de duiven een veilig plekje voor een rustpauze, om de volgende ochtend voor dag en douw weer fris hun tocht naar huis te kunnen vervolgen. Men neemt aan dat een duif een aantal uren rust houdt. Dat wordt de neutralisatietijd genoemd, die een half uur na zonsondergang (21.46 uur) begint, en een half uur voor zonsopkomst (05.29 uur) eindigt. Maar de theorie klopt dikwijls niet met de praktijk, want de eerst duif die zaterdagochtend in alle vroegte om 05.11 uur in Zevenaar werd geconstateerd, maakte , rekening houdend met neutralisatietijd, een snelheid van bijna 90 kiometer per uur. En dat met wind tegen. Het kan haast niet anders of het beestje moet lange tijd in het donker hebben doorgevlogen.

In Baarn arriveerde de eerste duif bij Marcel van de Hoef die een schitterende uitslag maakte. In Afdeling 7 werd hij 12de van 1.552 duiven, een treetje lager in concoursgroep Noord 4de van 595 duiven, en in Regio A-1 2de. Ook Henk en Ruben Bakker deden het goed met drie prijzen van de vier ingezette duiven in club, Midden-Nederland, groep Noord, en Regio A-1.

Uitslag Limoges: M. van de Hoef: 1, 2 en 3; Comb. H. & R. Bakker: 5; S. Huisman: 7.

Pont-Sainte-Maxence: De duiven van Afdeling 7, 11.958 in aantal, werden zaterdagmorgen met een noordoostenwind om 07.45 uur gelost. Ondanks het mooie weer kende de wedstrijd een traag verloop, want de prijzen waren pas na een uur verdiend. De eerste duif arriveerde bij Jaap Kwak, die dit jaar al fantastische uitslagen heeft gemaakt, waaronder al enkele tweede plaatsen. Naast de overwinning in zijn vereniging, wint hij de 2de prijs in Regio A-1 van 2.994 duiven, een stapje hoger in concoursgroep Noord eveneens de 2de prijs van 4.794 duiven en in Midden-Nederland van 11.958 duiven de 4de.

De winnares heeft als grootvader de overbekende stamvader van zijn collectie ‘Di Caprio’; van moederzijde is het soort Hermans, een schenking van de Combinatie Ruttenberg-de Ruijter.

Opvallend was ook de mooie klassering van de Combinatie Van Zoeren-Magré, een 5de prijs op de uitslaglijst van de vereniging, een 9de in Regio A-1, een 14de in Noord, en tenslotte in de topcompetitie in Midden-Nederland de 51e plaats. Zoiets geeft nieuwe energie om het nog beter te doen.

Uitslag Pont-Sainte-Maxence: J. Kwak: 1, 6 en 8; Anneke en Pierre Faes: 2, 3 en 4; Comb. Van Zoeren-Magré: 5, 39 en 43; Comb. Ruttenberg-de Ruijter: 7, 10 en 17; Luay Alkhaylang: 9, 57 en 67; A. van Amerongen: 14, 25 en 54; Comb. H. & R. Bakker: 15, 55 en 65; H. van de Hoef: 32, 53 en 70; W. van de Hoef: 42, 82 en 100; P. Limper: 80 en 109.

Door Kees Koffrie

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie