Leo van Ommeren bezorgt de BC drie keer per week bij prinses Beatrix. De marechaussees kennen hem.
Leo van Ommeren bezorgt de BC drie keer per week bij prinses Beatrix. De marechaussees kennen hem. Christine Schut

Bezorgers vormen link tussen makers en lezers Baarnsche Courant

3 april 2021 om 07:30 Mensen

BAARN Zonder Baarnaars geen Baarnsche Courant. En zonder Baarnsche Courant geen eenheid in Baarn. De BC informeert en verbindt. In deze jubileumuitgave aandacht voor verbinders in Baarn. Te beginnen bij de bezorgers. Zij vormen de link tussen de makers van de krant en haar lezers.

,,Ik doe dit als hobby, voor mijn conditie en om lekker te kletsen met de mensen.” Vuurschenaar Leo van Ommeren is met zijn 75 jaar de oudste bezorger van de Baarnsche Courant. In weer en wind fietst hij vanuit de Dorpsstraat in Lage Vuursche naar de Sophialaan in Baarn om de kranten op te halen en vervolgens te verspreiden onder de ruim dertig abonnees in Lage Vuursche plus 150 exemplaren van Baarn huis-aan-huis op woensdag. Omdat Van Ommeren niet meer over landgoed Pijnenburg mag fietsen, kan hij de abonnees op Pijnenburg niet meer bereiken. Zij ontvangen de BC nu per post of digitaal. ,,Helemaal omfietsen via de Biltseweg gaat me te ver”, aldus de voormalig sous-chef van restaurant De Lage Vuursche.

KOK ,,Ik ben zelf Barinees, ik ben opgegroeid in de Lombokstraat. Ik was jong toen ik de deur uitging. Als kok heb ik gevaren op passagiersschip Zuiderkruis, dan was je meteen 3,5 maand van huis. Op dat schip werkten tweehonderd Chinezen, een paar Duitsers en stonden we met twintig man in de keuken. Ik heb de hele wereld gezien. Wat daarbij wel spannend was, dat ik verdwaalde in Zuid-Afrika en op Papoea Nieuw-Guinea”, blikt Van Ommeren terug.

Van Ommeren was ooit leerling bij restaurant De Lage Vuursche van de familie Van Oosterom. ,,Toen ik in Zwolle chef-kok was bij een restaurant, vroeg Van Oosterom of ik terugkwam. Dat vond ik prima, mits hij een woning voor mij had. Dat was snel geregeld. Zo kwam ik op het dorp te werken, toen was ik 27, dus bijna vijftig jaar geleden. Het is prima wonen hier. Als het druk is, hebben we er geen last van. Onze tuin is aan de achterzijde van ons huis.” Bij De Lage Vuursche leerde Van Ommeren ook echtgenote Dini, een schippersdochter, kennen die er als huishoudelijke hulp werkte. ,,Zij hielp ook weleens mee in de keuken. Het was hard werken.”

Leo van Ommeren heeft diverse onderscheidingen aan de muur hangen voor zijn werk voor de vrijwillige brandweer dat hij twintig jaar verrichtte. Dit deed hij met veel plezier, tot een ongeval dat onmogelijk maakte. Hij sprong achteruit van een ladderwagen, maar belandde met zijn rug bovenop een paaltje. Einde oefening. In 1994 is hij afgezwaaid. Van de naweeën heeft hij nog steeds last.

,,Maar ik wil mijn kranten niet opzeggen. Ik bezorg alleen de Baarnsche Courant en Baarn huis-aan-huis.” Soms helpt echtgenote Dini met de bezorging. Verder passen beiden een dag per week op drie van hun negen kleinkinderen. ,,Die zijn alledrie onder de vijf. Dus we hebben er onze handen vol aan. Maar het is hartstikke leuk dat we dat kunnen doen. Daarnaast heeft Leo nog steeds als hobby koken.

Het is een uitdaging goede lopers te vinden

CONTACT MET MENSEN ,,Het bezorgen vind ik vooral leuk vanwege het contact met de mensen. En in de bossen kom je vaak reeën en eekhoorns tegen. Op een dorp als Lage Vuursche ken je iedereen”, aldus Van Ommeren. Dini vult aan: ,,Als hij later thuis is, weet ik dat hij ergens staat te praten.” Wat Leo van Ommeren wel stoort zijn soms de omgangsvormen van andere weggebruikers in het bos. ,,Die staan vaak midden op het fietspad. En als je er wat van zegt, krijg je een grote bek. Eén keer ben ik zelfs achtervolgd door een wielrenner die boos was omdat ik hem had ingehaald.”

Met kerst, als de bezorgers nieuwjaarswensen brengen in de hoop een extra zakcentje te krijgen, belt Leo van Ommeren niet aan. ,,Dat is meer iets voor de jongelui. Maar veel mensen komen uit zichzelf naar me toe en geven me wat, ik word dan wel verwend.”

FAMILIE PAPO De familie Papo is sinds 1 januari 2019 verantwoordelijk voor de verspreiding van de Baarnsche Courant. ,,We zijn in 2018 benaderd om de bezorging van de Baarnsche Courant op ons te nemen. De BC is toch een soort legacy voor Baarn. Wij vonden dat deze niet mocht verdwijnen uit Baarn omdat er niemand meer de bezorging op zich zou nemen, vandaar dat wij ja gezegd hebben”, aldus Mary Papo. ,,Als verspreider vormen we de verbinding tussen de redactie en de lezers. We vinden het belangrijk dat er een eigen krant is in Baarn.”

De lopers vormen de laatste schakel. Papo beschikt over 48 Baarnaars die de kranten bezorgen. De jongste is 13, de oudste 75. ,,Het is een uitdaging goede lopers te vinden, ook voor Baarn huis-aan-huis. Maar het gaat gelukkig steeds beter. Veel hangt ook af van de dikte van een krant. Een dunne krant is moeilijker te bezorgen omdat ze vaak moeilijker door een brievenbus gaat.” Mary Papo vindt communicatie met haar lopers belangrijk. ,,We hebben een groepsapp. Daarin geef ik door als de kranten zijn gearriveerd vanuit Barneveld, waar ze worden gedrukt in de drukkerij van BDUmedia. Dat vinden de lopers fijn, want sommigen komen ze meteen uit school halen. Dat ze op tijd worden bezorgd, merk ik ook aan de oplossing van de puzzel van Centrum Baarn. De eerste worden soms voor half drie al ingestuurd”, lacht Papo, die, naast raadslid, ook bestuurslid is van coöperatie ondernemers Centrum Baarn.

Het bezorgen van kranten is een familiegebeuren, ook de ochtendkranten doen ze samen. Officieel is Mary samen met zoon Hubert jr ‘in charge’. Maar ook haar echtgenoot Hubert sr en haar andere zoons Nick en Jeroen helpen mee. Op maandag, woensdag en vrijdag halen ze de kranten op in Barneveld. ,,Op maandag zijn ze wat later, maar op woensdag en vrijdag zijn ze meestal voor 12.00 uur hier. Dan maken wij stapels per bezorger. Die bezorgers halen hun stapel kranten op en bezorgen ze. Dat moeten ze doen voor 19.00 uur.” Met het sorteren is Papo per keer ongeveer twee uur bezig.

Waar Mary Papo nog wel graag aandacht voor wil, is de bereikbaarheid van Baarnse brievenbussen. ,,Baarnaars moeten eens kijken naar de toegankelijkheid en vindbaarheid van hun eigen brievenbus. Het valt voor de kinderen soms niet mee ze eenvoudig te bereiken.”

Wie geïnteresseerd is om kranten te lopen in Baarn kan zich aanmelden via 06-44256070 of papospec@xs4all.nl. Voor bezorgklachten kunnen abonnees bellen naar 03492-494882 of hun klacht doorgeven op www.baarnschecourant.nl.

Door Christine Schut

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie