Damclub Baarn Soest gaf acte de présence om de kinderen kennis te laten maken met de damsport.
Damclub Baarn Soest gaf acte de présence om de kinderen kennis te laten maken met de damsport. Damclub Baarn Soest

Dammen op Zomersportweek

27 augustus 2020 om 08:07 Overig

BAARN Een mooi initiatief van de gemeente Baarn onder leiding van Irene de Jong om de kinderen van Baarn kennis te laten maken met verschillende sporten in de laatste week van de vakantie. Dit evenement vind plaats van maandag 24 augustus tot vrijdag 28 augustus en is voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar op sportpark ter Eem bij verschillende sportverenigingen die daar hun sport uitoefenen.

Ook verenigingen en clubs die niet op het sportpark gevestigd zijn waren door de Baarnsche gemeente uitgenodigd om aan het evenement deel te nemen. Onder deze verenigingen was natuurlijk ook de actieve Damclub Baarn Soest die acte de présence gaf om de kinderen kennis te laten maken met de damsport. Nu zie ik mensen denken is dammen ook een sport? Want achter een bord zitten daar wordt je fysiek toch echt niet moe van en van beweging is natuurlijk geen sprake. Dat klopt natuurlijk maar het dammen is een denksport en het is niet alleen belangrijk dat je fysiek in goede conditie bent maar dat is ook belangrijk voor je hersenen. Daar is het dammen nu juist een perfecte denksport voor.

Het instappen en leren van het spel is laagdrempelig en voor iedereen snel te leren maar hoe verder je in het dammen gaat inleven kom je tot de ontdekking dat het spelelement meer inhoud dan alleen met de schijven schuiven en slaan. Er komt dan iets meer bij kijken, het maken van plannen, uitrekenen van posities, voorstellingsvermogen, slagcombinaties in het spel brengen en natuurlijk uitkijken dat je daar zelf niet in gaat lopen dus echte hersengymnastiek.

Een goed geoefende dammer is namelijk ook niet in een kwartiertje klaar met een wedstrijd maar kan wel vier tot vijf uur bezig zijn met één partij. Wat verder opvalt is dat kinderen die al vroeg beginnen te dammen daar profijt van hebben met hun leerprestaties op school. Voor ouderen is het eveneens een goed middel om de hersenen fit te houden.

Want volgens professor Erik Scherder zou het dammen de ziekte Alzheimer ten minste met vijf jaar vertragen. Kijk ouder worden en soms eens wat vergeten wordt als gewoon ervaren maar je kan er dus wel degelijk wat aan doen om dit te voorkomen door te gaan dammen. Verder natuurlijk niet te vergeten op een vereniging of club doe je sociale contacten op wat voor saamhorigheid zorgt en tegen vereenzaming werkt.

Dus, samenvattend, het is goed voor de jeugd omdat het de schoolprestaties naar een hoger niveau brengt en voor de ouderen onder ons het zorgt dat onze hersenen fit blijven en wij niet vereenzamen.

Wil je meer weten over het dammen neem dan contact met Damclub Baarn Soest, e-mail dam.club.baarn.soest@gmail.com, website. www.damclubbaarnsoest.nl of Ton van der Ploeg telefoon 06 28628058.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie