Annemarie Smulders (staand in het midden) tussen haar medewerkers.
Annemarie Smulders (staand in het midden) tussen haar medewerkers. Hans Veltmeijer

Annemarie Smulders van apotheek Julius: ‘Ik geloof in zorg dichtbij’

2 april 2021 om 11:31 Zorg

BAARN Precies tien jaar voordat de Baarnsche Courant het levenslicht zag in de Laanstraat, opende een paar deuren verderop, op 1 april 1886, apotheker C.J. Schuld een apotheek in het pand aan de Laanstraat 26. Anno 2021 zwaait Annemarie Smulders-de Jong de scepter. Zij maakte de apotheek toekomstbestendig door in 2017 te verhuizen naar een groter pand.

In 1994 ging Schuld samenwerken met apotheker J.P. Land. In 1908 nam mejuffrouw M.E. Julius de apotheek over. Tot nu toe draagt de apotheek nog steeds haar naam. Na Julius werd de apotheek een aantal keren overgenomen. In 1946 door Frida Ruth, in 1953 door mevrouw J.G. Tresling, in 1970 door het echtpaar Hofkes. Annemarie Smulders werd in 1996 mede-eigenaar en in 2002 volledig eigenaar Annemarie Smulders toen de familie Hofkes stopte. Met apotheker Van Laarhoven runt zij de apotheek, die verder een apotheker in de specialisatiefase, veertien goed geschoolde assistenten en twee bezorgers telt.

,,Ik werk hier sinds 1992. Mijn stage bij apotheek Bierhaalder, hier in Baarn, zat er bijna op en ik zocht een baan. Bij Julius ging de tweede apotheker weg. Het klikte meteen goed met Otto en Iescha Hofkes. Ik ben daar gaan werken en nooit meer weggegaan”, blikt Smulders terug. ,,Van hen heb ik echt het vak geleerd en het gevoel voor service en kwaliteit. In 1993 ben ik ook in Baarn komen wonen. Ik kom uit een dorp in Brabant met 1.200 inwoners. Het dorpse van Baarn spreekt me aan. Het heeft precies de goede grootte. Je kent niet iedereen, maar wel genoeg mensen. Het is hier prachtig om te wonen.”

Ik ben namelijk, dat klinkt misschien raar, alleen voor geneesmiddelen als ze zinnig worden gebruikt

TOEVALLIG Annemarie Smulders (53) is ‘toevallig’ het apothekersvak ingerold. ,,Ik vond op de middelbare school de bètavakken leuk, veel uitdagender dan talen. Dan ga je snel de medische kant op. Maar ik wilde geen arts worden. Toen iemand op school kwam vertellen over farmacie, wist ik ‘dat is het’. Ik ben farmacie gaan studeren in Utrecht. Toen we een keer bij een apotheek gingen kijken, sprak me dat meteen aan.” Op de vraag wat haar trof in het apothekersvak, antwoordt de Baarnse: ,,Met mensen werken. Je bent er voor de patiënten en kunt echt iets voor ze betekenen. Het is een pittige studie, maar ik probeer alles wat ik heb geleerd te vertalen naar de mensen. Door met hen mee te denken en zaken, zoals het innemen van medicijnen, voor hen prettiger te maken. Dat is één van de redenen dat we hier een opleidingsplek hebben voor een apotheker. Iedere twee jaar komt een afgestudeerde apotheker van de universiteit zijn opleiding tot openbare apotheker-specialist, die twee jaar duurt, hier afronden. Zo houden we hier alle nieuwe ontwikkelingen bij.”

Service staat bij apotheek Julius al 135 jaar hoog in het vaandel. Met succes. Al een aantal jaren is de Baarnse apotheek de beste service apotheek van Nederland. ,,Dat is toch van 460 apotheken. Toen we de eerste keer de beste werden, vierden we feest. We dachten ‘dit gaan we nooit meer meemaken’. Het jaar daarop wonnen we echter weer. Ik vind het vooral een stukje waardering voor het team, dat zijn zulke fantastische mensen. De lat ligt hoog, je moet wel wat kunnen om hier te mogen werken. We leiden veel assistenten zelf op, waardoor we er steeds fijne nieuwe collega’s bijkrijgen.” Als voorbeeld voor de verleende service noemt Smulders het jaarlijks doornemen van het medicijngebruik van mensen in verzorgingshuizen en kwetsbare thuiswonende ouderen om te kijken of alles nog op elkaar aansluit. ,,Ik ben namelijk, dat klinkt misschien raar, alleen voor geneesmiddelen als ze zinnig worden gebruikt. Uitleg over de werking en begeleiding van patiënten is onze meerwaarde. Wij controleren ook veel. Niet omdat we artsen niet vertrouwen, maar wij hebben als apothekers een totaaloverzicht van wat mensen gebruiken, zowel van de huisarts als van de specialist. Het is denk ik ook prettig dat een onafhankelijk iemand meekijkt. Twee weten meer dan één.”

MOEILIJKE BESLISSING Annemarie Smulders heeft in 2016 de moeilijke beslissing moeten nemen het karakteristieke pand in de Laanstraat te verlaten voor het voormalige ABN/AMRO-pand een klein stukje verderop. ,,Julius heeft 131 jaar in dat mooie pandje gezeten, maar de ruimte werd helaas veel te klein. Op de huidige locatie hebben we meer ruimte waardoor we meer privacy kunnen bieden en een aparte spreekruimte.” In het pand zijn verder een tandarts, huisarts en coach gevestigd.

Smulders benadrukt dat de samenwerking op medisch gebied in Baarn goed is. ,,Ik geloof in zorg dichtbij. We onderhouden goede contacten met de acht Baarnse huisartsen en onze twee collega-apotheken. Met elkaar, de verzorgingshuizen en de thuiszorg, kunnen we prachtige dingen doen. Zoals digitalisering in de zorg en op zo’n honderd adressen per dag worden medicijnen bezorgd. Vanaf komende week hebben wij thuiszorgproducten in ons assortiment omdat Baarn geen thuiszorgwinkel meer heeft. Baarn is een fijn dorp om te werken. De samenwerking is fantastisch. We willen allemaal het beste voor de mensen, daar doen we het voor en daar halen we onze lol uit.”

Door Christine Schut

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie