Ex-model Charlotte Labee schreef een boek over ‘brain food’. ,,Een gezonde levensstijl heeft impact op je hersenen.''
Ex-model Charlotte Labee schreef een boek over ‘brain food’. ,,Een gezonde levensstijl heeft impact op je hersenen.'' BDUmedia

Burn-out, depressie of dementie te lijf met gezonde voeding

16 oktober 2020 om 09:30 Zorg

BAARN Gezonde voeding is goed voor ons lijf, dat is een open deur. Met minder suiker, worden we niet zo snel dik. Maar dat ruim twintig procent van het eten onze hersenen voorziet van voedingsstoffen, beseffen veel mensen niet. Charlotte Labee (34) weet dat wel en wijst op het belang van ‘brain food’. Ze schreef er een boek over.

Labee was model, presentatrice en ontwerpster. Jarenlang pleegde zij roofbouw op haar eigen lichaam, met alle gevolgen van dien. ,,Ik kwam vijf jaar geleden in een grote disbalans terecht, noem het een burn-out. Dat was zo heftig, dat ik zelfs verlammingsverschijnselen kreeg. In het ziekenhuis vertelden ze me dat ik binnen drie maanden in een rolstoel zou belanden als ik zo door zou gaan. Toen besefte ik dat het roer rigoureus om moest, want ik leefde al jaren heel intens, zonder ontspanning en ik at ongezond.”

MISSIE Ze had geen idee dat ze op een holistische manier naar haar eigen lijf moest kijken, zoals ze het zelf noemt. Want de balans in alle facetten van het leven was zoek. Daarom ging ze zich verdiepen in de werking van het lichaam en specifiek het brein. Ze studeerde neurowetenschappen en orthomoleculaire geneeskunde. Nu geeft ze lezingen, trainingen over dit thema en schrijft ze er boeken over. ,,Het is mijn missie geworden, want ik zag om me heen dat meer mensen hier tegenaan liepen.”

Labee zegt dat ze heel dankbaar is dat ze niet meer terug hoeft naar haar oude leven. ,,Het is ook maar een programmering van ons brein dat het werk dat je doet je zo gelukkig maakt. Dat was helemaal niet zo en ik ben blij dat ik het échte leven heb gevonden.”

Toen besefte ik dat het roer rigoureus om moest

CHEMISCH De schrijfster wijst erop dat de afgelopen twintig jaar de stressfactor in onze maatschappij enorm is toegenomen, waardoor er veel meer voedingsstoffen nodig zijn in onze hersenen. En door slapeloosheid worden die ook nog eens minder goed opgenomen. Bovendien ligt gezond voedsel tegenwoordig niet meer direct voor het grijpen, al lijkt dat wel zo. 

,,Hoe onze voeding wordt geproduceerd en het type dat we eten, is de afgelopen jaren chronisch veranderd. De producten die je in de supermarkt vindt, zijn in de fabriek chemisch bewerkt en de goede voedingsstoffen zijn er vaak uitgehaald. We eten ook veel te weinig groente en veel te veel suiker.”

BUITENSTE PADEN Daarom is Labee voorstander van onbewerkte groente die bij een biologische boer te koop is. En als je dan toch naar de supermarkt gaat, adviseert ze om vooral de buitenste paden te bewandelen. ,,Vermijd de binnenste paden, want daar liggen de pakjes en zakjes met voeding dat chemisch bewerkt zijn.”

In haar boek ‘Brain food’ legt ze uit dat voeding letterlijk informatie biedt aan hersencellen. ,,En steeds meer mensen krijgen te maken met een burn-out, een depressie of dementie. Hersenaandoeningen hebben voor een groot deel te maken met onze levensstijl. Daarom is het heel hard nodig om gezonder te eten. Dus zeg ik altijd dat we terug moeten naar de natuur, want van beeldschermen, telefoons en social media worden we niet gezonder.”

Hersenaandoeningen hebben voor een groot deel te maken met onze levensstijl

STRESS Schade aan het brein kan ontstaan door een hersenschudding, maar ook door jarenlange herhaling van patronen in levensstijl op het gebied van stress en ongezonde eetgewoontes. Ze onderkent wat haar collega en prof. dr. Erik Scherder zegt, dat het nog niet te laat is en dat de kwaliteit van de hersenen te verbeteren is. Door een gezonde levensstijl.

,,Wanneer alles in balans is en je holistische pijlers optimaal in orde zijn, kun je ver komen met de juiste voedingsstoffen. Tegelijk bevat de huidige groente en het fruit niet meer de stoffen die er vijftig jaar geleden in zaten. Zo had een stronk broccoli in 1980 nog 78 procent van de mineralen die we nodig hebben en tegenwoordig is dat nog zo’n twintig procent. Dat komt doordat onze grond steeds meer uitgeput raakt en geen kans krijgt om te herstellen. En de gemiddelde Nederlander eet slechts 130 gram groente per dag, terwijl je toch minimaal 500 gram nodig hebt.” 

Daarom ondersteunt Labee haar voedingspatroon met supplementen. Ze wijst op belangrijke aanvulling van de stof omega 3 (algenolie), dat vooral zit in de vetzuren (DHA) van wilde vis. ,,We leven nu eenmaal in deze maatschappij, maar met een beetje meer kennis, zijn we ons bewuster van wat we doen en kunnen we betere keuzes maken”, besluit Labee.

door Freek Wolff

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie