Justine Marcella, hoofdredacteur van het blad Vorsten in de werkkamer van prinses Juliana.
Justine Marcella, hoofdredacteur van het blad Vorsten in de werkkamer van prinses Juliana. Hilde Sneep

Stichting Hofleveranciers in Nederland bundelt haar geschiedenis

4 mei 2022 om 09:45 Zakelijk

BAARN Stichting Hofleveranciers in Nederland bundelt in haar jubileumboek de geschiedenis van de Nederlandse Hofleverancier. Ter gelegenheid van haar 45-jarig bestaan brengt de Stichting hiermee een ode aan deze ondernemers die deze bijzondere titel mogen dragen. In de gemeente Baarn mogen Café-Restaurant de Lage Vuursche en Drukkerij Bakker, voormalig uitgever van de Baarnsche Courant, zich hofleverancier noemen. 

In het boek worden naast tien bedrijfsportretten ook enkele kenmerkende details van het hofleverancierschap verteld. Woensdag 11 mei wordt het eerste exemplaar overhandigd aan Justine Marcella, hoofdredacteur van het tijdschrift Vorsten. De feestelijke presentatie vindt plaats bij De Generaal in Baarn. 

Jan-Willem Klein, voorzitter van Stichting Hofleveranciers in Nederland: ,,Het predicaat Hofleverancier is als een lintje voor een bedrijf. Het proces van aanvragen en verkrijgen, duurt bijna een jaar. Het is de Koning die bepaalt of een onderneming het predicaat mag dragen. Dit jubileumboek is onze manier om al onze donateurs in het zonnetje te zetten. Het is een prachtig boek geworden met mooie verhalen en afbeeldingen. Ik vind het een eer dat Justine Marcella het eerste exemplaar in ontvangst komt nemen.”

Het Koninkrijk der Nederlanden geniet meer dan 600 hofleveranciers. Vakmanschap, koppigheid en maatschappelijke betrokkenheid kenmerken de hofleverancier. Met een gemiddelde leeftijd van zo’n 217 jaar toont de hofleverancier standvastigheid. In 2020 bestond de Stichting Hofleveranciers in Nederland 45 jaar. Ter ere van dit jubileum heeft de stichting een vernieuwde website, een nieuw logo en een nieuw motto aangenomen. Corona heeft het feestje rondom de presentatie van het jubileumboek vertraagd.

De Koning kan het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en daarnaast 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan of bij een bijzondere gebeurtenis. De bestuurders van het bedrijf moeten van onbesproken gedrag zijn evenals de onderneming zelf. Ook moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk zijn. Het Predicaat geeft bedrijven het recht om het Koninklijk Wapen te voeren met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’.

Stichting Hofleveranciers in Nederland heeft tot doel een bredere bekendheid en inhoud te geven aan de onderscheiding om daarmee het nationale aanzien van met dit recht begunstigde ondernemingen te bevorderen en hun onderlinge band te versterken, alsmede ter uiting van de gezamenlijke verbondenheid met de monarchie en ons Koninklijk Huis. Er zijn 562 hofleveranciers bij de stichting aangesloten.

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie