Thera Coppens met Hans Meijer (luit) en Paula Bär-Giese (zang) van Musicks Monument.
Thera Coppens met Hans Meijer (luit) en Paula Bär-Giese (zang) van Musicks Monument.

Lezing Thera Coppens over haar nieuwste boek

6 januari 2020 om 10:16 Activiteiten

BAARN In haar nieuwe boek Johanna en Margaretha - Gravinnen van Vlaanderen en prinsessen van Constantinopel dringt Thera Coppens door tot de dertiende eeuw, waar een ontzagwekkende vrouw strijd moet voeren tegen de hebzucht van de haar omringende vorsten. Margaretha lag nog in de wieg toen haar ouders stierven en de machtige erflanden Vlaanderen en Henegouwen nalieten aan haar en haar zus Johanna. In de door mannen gedomineerde wereld vormden de schatrijke prinsessen een begeerde prooi in de genadeloze huwelijkspolitiek. Na de dood van Johanna bestreed Margaretha vijandige vorsten en pausen en stuurde haar oorlogsvloot af op haar aartsvijand: rooms-koning Willem II, graaf van Holland. Twee eeuwen later gingen haar graafschappen op in het grote Bourgondische Rijk. Maar als stammoeder van de nieuwe dynastie werkt haar wezen door in de middeleeuwse historie van de Lage Landen. Het tijdperk vóór de heerschappij van de Bourgondische graven: voor iedereen die genoten heeft van De Bourgondiërs van Bart van Loo en meer wil weten over de middeleeuwen.

De lezing wordt voorzien van beeld én er is muzikale omlijsting van Paula Bär- Giesse, die geheel past bij het boek.

'De reikwijdte van Coppens' oeuvre beslaat inmiddels zo ongeveer het hele afgelopen millennium. Des te bewonderingswaardiger is het dan ook dat Johanna en Margaretha zo'n rijkgeschakeerd beeld van de vroege dertiende eeuw geeft. Zó erudiet zijn, en dan bijzondere vrouwen van alle tijden in hun overweldigende geschiedenissen plaatsen, dat kan in Nederland alleen Thera Coppens". – aldus de recensie in Trouw.

De lezing vindt plaats op donderdag 23 januari in Het Witte Kerkje, Kampstraat 8, Baarn. Aanvang 20.15 uur Toegang €10,- Reserveren gewenst.

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie