Afbeelding
Advertorial

Vermogensbeheer voor aanvullend pensioen ‘Lange termijn doel sluit aan bij beleggen ’

29 maart 2024 om 09:26 Zakelijk

BAARN Het Baarnse Fintessa Vermogensbeheer biedt al jaren beleggingsdiensten aan. Vanaf 2019 doet zij dat ook voor aanvullend pensioen, ook wel bekend als ‘lijfrente’ of ‘banksparen.’

Sinds de nieuwe Pensioenwet in 2023 van kracht is geworden, staat pensioen volop in de aandacht. Veel mensen vragen zich af hoe hun pensioen er eigenlijk voor staat en of er later wel genoeg geld beschikbaar is voor een onbezorgde oude dag.

Voor mensen die nu met pensioen gaan speelt nog iets anders: door de lage rente ontvangen zij voor hun opgebouwde kapitaal een uitkering die vaak lager is dan waarop was gerekend.

HET NEDERLANDSE PENSIOENSTELSEL is opgebouwd uit drie pijlers. In de eerste pijler valt de AOW, een overheidsuitkering die u vanaf AOW-leeftijd ontvangt.
In de tweede pijler vallen pensioenen die mensen in loondienst via hun werkgever hebben opgebouwd. Veel mensen in loondienst rekenen er op dat dit pensioen voldoende zal zijn om hun levensstandaard vol te blijven houden, maar vaak valt dat tegen. ZZP’ers en zelfstandig ondernemers bouwen helemaal geen pensioen op in deze tweede pijler.
In de derde pijler tenslotte vallen aanvullende pensioenen die mensen zelf hebben opgebouwd. Deze worden meestal “lijfrente” of “banksparen” genoemd. De overheid stimuleert deze aanvullende pensioenopbouw door belastingvoordelen te bieden. En hiervoor kunt u bij VRY van Fintessa terecht.

BANKSPAREN Tot 2008 was het uitsluitend mogelijk om voor een aanvullend pensioen (lijfrente) te sparen via een levensverzekering. Dit monopolie van de verzekeraars leidde tot ingewikkelde producten met vaak torenhoge kosten, ook wel ‘woekerpolissen’ genoemd. Met de invoering van de Wet Banksparen in 2008 werd de mogelijkheid geïntroduceerd om ook bij een bank te sparen voor een aanvullend pensioen. Dat resulteerde in eenvoudigere producten en bovendien veel lagere kosten. In 2016 tot slot is de wet nog verder verruimd en werd het ook mogelijk om een aanvullend pensioen (lijfrente) onder te brengen op een geblokkeerde rekening bij een beleggingsonderneming zoals Fintessa vermogensbeheer.

BELEGGEN Fintessa is op deze wetswijziging ingesprongen met een onafhankelijke laagdrempelige beleggingsoplossing. De meeste van de aangeboden bankspaarproducten waren namelijk gebaseerd op een rentevergoeding. De mogelijkheid om te beleggen met een lijfrentekapitaal was maar beperkt en er kon meestal alleen in vaak dure huisfondsen van de betreffende bank of verzekeraar worden belegd.
In de uitkeringsfase vanaf AOW-leeftijd boden banken al helemaal geen beleggingsoplossingen. Als vermogensbeheerder heeft Fintessa hier haar diensten voor uitgebreid. Door het geld te (laten) beleggen kan al snel een beter rendement worden behaald, dan een spaarvariant bij de bank of verzekeraar op basis van de huidige lage rente. Het geld wordt voor vele jaren belegd en past derhalve uitstekend bij de lange horizon.
Juist doordat het gaat over een looptijd van vele jaren, levert een hoger rendement echt een groot verschil op! Sinds 2019 biedt Fintessa daarom onder het label ‘VRY van Fintessa’ ook lijfrentebeleggingsrekeningen aan. Die rekeningen zijn bedoeld voor mensen die zelf een aanvullend pensioen voor later willen opbouwen, maar ook voor mensen die met pensioen gaan en in de uitkeringsfase willen doorbeleggen.

INTERESSANT VOOR een ieder die als particulier in loondienst is of al gepensioneerd, voor ZZP’ers en voor ondernemers met een eigen onderneming of een eigen BV.

BELEGGEN IN DE UITKERINGSFASE Veel mensen, zowel particulieren als ondernemers, die met pensioen gaan zijn niet bekend met de mogelijkheid om óók in de uitkeringsfase na hun AOW-leeftijd dóór te beleggen. Voor mensen die het beleggingsrisico kunnen en willen dragen kan dit echter aanzienlijk meer aanvullend pensioen opleveren. Bij een beleggingslijfrente wordt de hoogte van de periodieke uitkeringen gebaseerd op de behaalde beleggingsresultaten. Historisch gezien is het gemiddeld beleggingsrendement over een langere periode hoger dan de rentevergoeding die iemand bij een bank kan ontvangen en levert een beleggingslijfrente uiteindelijk meer op.

ONAFHANKELIJK VERMOGENSBEHEER Banken en verzekeraars bieden meestal alleen eigen beleggingsfondsen aan. Daarnaast is de invulling van de beleggingsportefeuille vaak statisch: wanneer de wereld verandert dan moet de klant zelf maar aangeven dat de samenstelling van de beleggingsportefeuille moet worden aangepast. Bij VRY van Fintessa doet men dat anders. In de eerste plaats is Fintessa echt onafhankelijk, dus is geen onderdeel van een bank- of verzekeringsconcern. Fintessa heeft ook geen eigen (huis)fondsen en heeft dus geen enkel eigen belang bij de invulling van een beleggingsportefeuille. Het beheer van de beleggingsportefeuille wordt geheel transparant uitgevoerd door de vermogensbeheerders van Fintessa. De klant hoeft zelf dus geen verstand te hebben van beleggen en de klant hoeft ook niet zelf de marktontwikkelingen bij te houden, Een belangrijk verschil met grote banken en verzekeraars is daarnaast dat Fintessa gespecialiseerd is in vermogensbeheer. Maar heel belangrijk is tot slot ook de persoonlijke aanpak en de korte lijnen: geen chatboxen en eindeloos doorverbinden, maar snel persoonlijk en deskundig contact.

Afbeelding
Rozanne Brak
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie