De recente installatie van de zonnepanelen op de woningen aan de Roos van Dekamahof.
De recente installatie van de zonnepanelen op de woningen aan de Roos van Dekamahof. Caspar Huurdeman

Zonnepanelen op daken woningen Roos van Dekamahof zijn illegaal

27 januari 2023 om 10:04 Wonen

BAARN De zonnepanelen die bewoners van de huizen aan de Roos van Dekamahof hebben geïnstalleerd, zijn illegaal. Dat schrijft de gemeente in een verklaring. Wethouder Mark Veldhuizen wil snel in gesprek met de bewoners.

De huizen vallen onder het beschermd Dorps- en Stadsgezicht van Baarn. Dit houdt in dat bepaalde aanpassingen aan de woning niet zomaar kunnen. Voor het plaatsen van zonnepanelen en andere woningaanpassingen is dan een vergunning nodig. Deze vergunning is niet aangevraagd. 

De zaak kwam aan het licht toen de bewoners vol trots op sociale media meldden dat ze de handen ineen hadden geslagen om gezamelijk de panelen te kopen en te installeren.

VERZACHTEND De regels voor een woning met beschermd stadsgezicht zijn duidelijk. Slechts na aanvraag van een vergunning kunnen en mogen er aanpassingen aan de woning gedaan worden. Als verzachtende omstandigheid merkt de gemeente op, dat op de eigen website over beschermd stads- en dorpsgezicht onvolledige informatie stond. Ook wordt er gewerkt aan een voorstel voor de gemeenteraad om meer ruimte te bieden aan bewoners van het beschermd stads- en dorpsgezicht om aanpassingen aan de woning toe te staan. Daarom wil de gemeente niet meteen streng optreden, maar in gesprek met de bewoners op zoek gaan naar een oplossing. Er is namelijk een kans dat de extra ruimte nog steeds in strijd is met de aangebrachte zonnepanelen. 

De gemeente spreekt haar verbazing uit over deze gang van zaken: ,,Het kan toch niet zo zijn dat onder de noemer van een goede bedoeling (verduurzaming) men zonder vereiste vergunning aan de slag gaat”, aldus wethouder Mark Veldhuizen. ,,We beseffen dat het verduurzamen van woningen belangrijk is met de huidige prijzen voor verwarming en moedigen dat van harte aan, maar je kunt niet zomaar voor eigen rechter spelen”, vult wethouder Steven De Vries aan.

OVERSPOELD Het gemeentehuis wordt na de publicatie overspoeld met mails en telefoontjes van inwoners, waarbij eerder de plaatsing van zonnepanelen is verboden. 

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie