De hele Roos van Dekemahof in Baarn kreeg deze week zonnepanelen.
De hele Roos van Dekemahof in Baarn kreeg deze week zonnepanelen. Caspar Huurdeman

Zonnepanelen voor de hele straat

22 januari 2023 om 10:29 Achtergrond

Bewonersinitiatief Roos van Dekemahof

BAARN De installateurs zijn zo goed als klaar met het plaatsen van zonnepanelen op de daken van zeven van de acht woningen aan de Roos van Dekamahof. De bewoners namen zelf het initiatief om de panelen gezamenlijk in te kopen. Eén woning had al zonnepanelen, waardoor nu de hele straat is voorzien.

,,Het idee is begin vorig jaar ontstaan. We ontdekten dat veel huishoudens - los van elkaar- bezig waren met het zich oriënteren op zonnepanelen. Toen hebben we besloten te kijken wat er gezamenlijk mogelijk was”, legt bewoonster Anne Slingerland uit. ,,Een buurvrouw heeft offertes aangevraagd en ons bij elkaar geroepen voor een borrel. Buiten, omdat er nog coronamaatregelen van kracht waren. Van haar kregen we een overzicht van de mogelijkheden. Halverwege vorig jaar hebben we de knoop doorgehakt. Omdat de installatiebedrijven allemaal druk zijn, waren we nu pas aan de beurt.”

In eerste instantie konden er niet zomaar zonnepanelen worden gelegd op de daken omdat de huizen vallen binnen het beschermd dorpsgezicht. ,,Maar de gemeente heeft de regels aangepast, waardoor het nu wel kon.” De bewoners hebben alles zelf geregeld en betaald. Qua subsidie is alleen de salderingsregeling van toepassing, die toevallig deze week in het nieuws kwam, omdat de overheid de regeling wil afbouwen.

Vanwege duurzaamheid én de gestegen elektriciteitskosten hebben de bewoners meegedaan. ,,Ieder doet hier op zijn of haar eigen manier aan duurzaamheid”, denkt Slingeland. ,,Mijn man en ik hebben ook een energiecoach uitgenodigd. Maar die mensen zijn druk, dus die komt pas over een paar maanden.”

door Christine Schut

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie