Het decor van 't Vaarderhoogt tot aan Kerstmis: het traditionele kerstdorp met winkeltjes en smulplein.
Het decor van 't Vaarderhoogt tot aan Kerstmis: het traditionele kerstdorp met winkeltjes en smulplein. Jaap van den Broek

Kerstnostalgie 2023: ‘Komt allen tezamen’ in Vaarderhoogt in Soest

19 november 2023 om 14:30 Winkels

SOEST Op het moment dat Sint Nicolaas nog met zijn stoomboot de golven trotseert om tijdig in Nederland te komen, is tuincentrum ‘t Vaarderhoogt al getransformeerd tot een kerstdorp. Het evenement onder de naam Kerstnostalgie is afgelopen weekend opgebouwd. Medewerkers en klanten genieten nu al van de feestelijke atmosfeer.

door Peter Beijer

Elsa Heinen en Arjen Rensink zijn al jarenlang werkzaam bij het tuincentrum aan de Dorresteinweg. Elsa: ,,Eigenlijk is kerst hier het hele jaar aanwezig. We beginnen in september met de opbouw van het kerstdorp, maar in het voorjaar maken we al de plannen voor de gezelligste dagen van het jaar. Het is een prestatie van het complete Vaarderhoogt-team dat we dit elk jaar weer kunnen organiseren.”

TOEGANKELIJK

‘Komt allen tezamen’ is een bekend christelijk kerstlied en de titel van dit religieuze klassieker gaat zeker op voor de Kerstnostalgie van het Soester tuincentrum. Mensen uit het hele land reizen af naar Soest. Arjen: ,,Vóór de coronaperiode kwamen mensen letterlijk in busladingen naar Soest. We hebben sinds vorig jaar besloten om het evenement compacter en overzichtelijker geworden, waardoor het juist gezelliger, intiemer en toegankelijker is geworden.”

SLAAPPLAATS

Zo had het kerstdorp voorheen een groot aantal huisjes, maar sinds vorig jaar zijn dat er maximaal vijftien, legt Elsa uit. ,,De huisjes wisselen nu om de paar dagen van eigenaar, met een grote variatie aan koopwaar in de winkeltjes. Wie vaker langs komt, ontdekt telkens een compleet nieuw kerstdorp, omdat er om de drie à vier dagen nieuwe winkeliers zijn. We hebben veel trouwe standhouders, sommigen komen hier al twintig jaar. Enkelen komen zelfs uit Groningen en regelen een slaapplek in de buurt.”

Het tuincentrum aan de Dorresteinweg ademt een en al kerst. Een deel van het buitenterrein is overdekt om plaats te bieden aan alle kunstbomen. Een molen staat prominent in het midden van het kerstdorp waar kleine ondernemers hun spulletjes verkopen vanuit kleine pittoreske huisjes.

LEKKERNIJEN

Op het Smulplein van het tuincentrum kunnen klanten de maag vullen met poffertjes, oliebollen, warme worst of erwtensoep. In ‘De Kastelein’, de horecagelegenheid van ‘t Vaarderhoogt, genieten enkele gasten van een tosti en warme chocolademelk. Arjen zegt: ,,De vrolijke interactie tussen het personeel en de klanten is aanstekelijk. Als je naar het tuincentrum komt, doe je dat niet met een somber gezicht.”

Arjen wandelt daarna door naar de levende kerststal waar een lama samenwoont met een ezel. Hij wijst naar de koe Bella. ,,Dat is zo’n lief beest. Ze komt hier al jaren. Henk de Houthakker is ook al jaren een vaste gast. Een vriendelijke man bij wie kinderen boven het korfvuur zelf broodjes mogen bakken.”

MATERIALEN 

Elsa vindt vooral de creativiteit rond deze dagen fantastisch. ,,Alles wat we maken, verkopen we. We bieden materialen aan waarmee mensen thuis hun eigen kerststuk kunnen maken. Mensen willen rond deze tijd veel zelf doen en hebben daar dan de rust voor.”

Het festijn duurt tot de dag voor kerst. Het advies is om vooral de website www.kerstnostalgie.nl in de gaten te houden voor de verschillende activiteiten. Elsa: ,,Met een betrokken, loyaal en sterk team doen we dit. Van de kassa tot het timmerwerk van Arjen. Arjen zelf lacht en zegt: ,,Na de kerst zet ik de accuboor andersom, dan zit de klus er pas op en komt er weer licht in de tent en richten we ons op het voorjaar.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie