Directeur Jan Nijhof van het Woonwarenhuis.
Directeur Jan Nijhof van het Woonwarenhuis. Caspar Huurdeman

Hartenkreten vanwege lockdown

Winkels

BAARN Ondernemer Jan Nijhof en theaterdirecteur Tom van der Poel roeren zich in de discussie over de lockdown. Voorlopig geldt die tot 14 januari maar er zijn geluiden dat, zeker nu de scholen weer opengaan, de restricties zullen aanhouden.

Op Facebook schrijft Jan Nijhof eigenaar van het gelijknamige woonwarenhuis. ,,Zo frustrerend. Zo onnodig! De economische en sociale schade is nu al ongekend groot. De vorige lockdown heeft ons inmiddels geleerd dat bij de standaard veiligheidsmaatregelen er geen enkele coronabesmetting heeft plaatsgevonden in ons woonwarenhuis waar gemiddeld 8.000 bezoekers per week komen. 

Kabinet, ga in overleg met de vertegenwoordigers van de retail en horeca over wat we wel kunnen na 14 januari. Wij nemen onze verantwoording en wij weten voor onze eigen bedrijven wat de beste oplossingen zijn. En kabinet, luister aub naar de noodkreten van vele ondernemers.”

Tom van der Poel hield al in december een pleidooi voor de zzp’ers in de cultuursector. Dat was aan de vooravond van de lockdown. Hij sprak het publiek toe dat toen nog een optreden van Dri3man en Marlayne Sahupala kon bezoeken. Een opname van zijn toespraak wordt veelvuldig gedeeld op Facebook. 

Van der Poel: ,,Als theater redden we het wel met alle overheidsregels. De artiesten is een heel ander verhaal. Juist die zzp’ers hebben het al twee jaar lang ontzettend zwaar. Dat maakt me boos, want er zijn financiële middelen en die moeten nu direct beschikbaar worden gesteld. Er is 53 miljoen beschikbaar en ik begrijp niet waarom dat blijft liggen. Waarom wel zoveel geld om een Rembrandt te kopen maar niet om de artiesten te ondersteunen. Ik breek een lans om ze zo snel mogelijk te ondersteunen.”

advertentie