Dit jaar is er vrijwel nergens een Verkeersexamen voor leerlingen van groep 7, maar VVN heeft een alternatief bedacht.
Dit jaar is er vrijwel nergens een Verkeersexamen voor leerlingen van groep 7, maar VVN heeft een alternatief bedacht. Henk Hutten

Verkeersdiploma VVN ligt toch om de hoek

Verkeer en vervoer

BAARN Leerlingen uit groep 7 krijgen dit jaar toch een kans om hun verkeersdiploma in de wacht te slepen. Als alternatief op het (in de meeste gevallen) afgelaste praktijkexamen heeft Veilig Verkeer Nederland (VVN) de 'Praktijktoets thuis' bedacht.

Deze Praktijktoets van VVN is gericht op de route naar de nieuwe school voor voortgezet onderwijs. Wanneer kinderen deze route de komende weken met hun ouders oefenen, kunnen zij nog dit schooljaar hun verkeersdiploma in ontvangst nemen.

,,Verkeer is een praktijkvak. De verkeerskennis is belangrijk, maar de echte verkeerservaring doe je op in de praktijk. Daarom is het praktisch verkeersexamen een onlosmakelijk onderdeel van het nationaal VVN Verkeersexamen. Belangrijk dus dat we kinderen ook in deze coronatijd de kans geven om toch die belangrijke ervaring mee te geven”, aldus Rob Stomphorst, woordvoerder Veilig Verkeer Nederland.

THUIS Voordat kinderen de route van huis naar de nieuwe school gaan fietsen, doen zij eerst de online digitale fietscheck aan de hand van een VVN-app. Vervolgens oefenen de kinderen de nieuwe schoolroute samen met hun ouders zodat zij weten waar zij op moeten letten. Wanneer kinderen dit hebben gedaan, nemen ze met hun ouders de punten op het werkblad door om te zien waar op gelet wordt tijdens het fietsen van de route. Deze punten staan op het werkblad dat ouders via school krijgen. Daarna fietsen de kinderen de route als praktijktoets, terwijl hun ouders achter hen aan fietsen om te kijken hoe het gaat. Na afloop hiervan kunnen kinderen met hun ouders bespreken hoe het is verlopen en of zij er klaar voor zijn om zelfstandig de route naar de nieuwe school te fietsen. In overleg met de school kunnen kinderen voor het einde van dit schooljaar hun verkeersdiploma in ontvangst nemen.

FIETSONGEVALLEN Stomphorst: ,,Juist door met je kind veel te gaan fietsen, zie je hoe je kind reageert in het verkeer. Je ontdekt wat je kind al kan en waarmee je nog kunt helpen. Een goede reden moment om dit ook in de zomervakantie te doen als voorbereiding op de nieuwe route naar de school voor voortgezet onderwijs. Als de scholen weer beginnen is er altijd een toename van fietsongevallen te betreuren en dat moeten we voorkomen".

https://examen.vvn.nl/vvn-praktisch-verkeersexamen en https://vvn.nl/fietscheck.

advertentie