Vocal Group Esperanto op het podium. Marieke Verheijden is de tweede van rechts.
Vocal Group Esperanto op het podium. Marieke Verheijden is de tweede van rechts. Vocal Group Esperanto

‘Je ziet ons plezier terug in de optredens’

Verenigingen

BAARN In de rubriek over Baarnse talenten besteden we aandacht aan inwoners van Baarn met talent op allerlei verschillende gebieden. Vandaag de aflevering met Marieke Verheijden, ze is de voorzitter van Vocal Group Esperanto.

Ongeveer twaalf jaar geleden begon de groep als projectkoor om mee te doen aan een koorwedstrijd in het buitenland, in Verona (Italië). Toen de Vocal Group Esperanto zilver behaalde, besloten ze door te gaan als koor.

ESPERANTO ,,Esperanto is een universele wereldtaal. De groep heeft deze naam gekregen omdat muziek ook een universele taal is”, legt Marieke uit. Het koor bestaat uit twaalf vrouwelijke leden en een dirigente: Greetje de Haan. Iedereen komt uit de omgeving van Baarn. ,,We zingen lichte popmuziek en dat doen we vierstemmig. Het zijn hitjes van vroeger en nu.”

LID WORDEN Vocal Group Esperanto begon met zestien leden, maar ze hebben het teruggeschroefd naar twaalf: ,,We vinden het leuker dat je beter de stemmen kunt horen en dat je dus zuiverder moet zingen.” De groep zit nu vol en er is zelfs een wachtlijst. Voordat iemand lid wordt, moet er een auditie worden gedaan. Marieke hoorde van een vrouw waarmee ze haar kantoorpand deelde over Esperanto. ,,Ik heb vroeger in een band gezongen en ik wilde graag weer zingen, dus deed ik auditie en gelukkig werd ik aangenomen.”

OPTREDEN De zangeressen treden regelmatig op: gemiddeld tussen de vijftien en achttien keer per jaar. De groep is te vinden op korenfestivals, korendagen en in bejaardentehuizen. ,,We komen overal waar mensen ons willen horen. We staan ook elk jaar op het Cultureel Festival bijvoorbeeld”, vertelt Marieke enthousiast. Ze vertelt dat ze soms op de meest gekke plekken komen. Zo hebben ze een keer midden op een ijsbaan gestaan, een kerstrepertoir gezongen op een balkon en ze stonden een keer in een bos tijdens een culturele wandeling. ,,Je denkt dan ‘wat doe ik hier?’, maar dat zijn juist de leuke herinneringen.”

WEDSTRIJDEN De laatste tijd heeft de groep zich vooral gefocust op eigen theatervoorstellingen, maar Esperanto doet ook graag mee aan wedstrijden zoals de TOP2000 Popkoren Contest en het Nederlands Koorfestival (NKF). ,,Bij de TOP2000 Popkoren Contest zijn we uitgenodigd om mee te doen en bij het NKF hebben we de halve finale gehaald. We hebben nooit gewonnen, maar wel altijd mooie punten gekregen en een mooi juryrapport. Daar doen we het ook voor: kritiek krijgen zodat we aandacht kunnen besteden aan onze verbeterpunten.” In de toekomst willen ze ook weer een keer meedoen aan een wedstrijd in het buitenland.

PLEZIER ,,Wat ons uniek maakt is, denk ik, dat we een heel leuke groep, verschillende vrouwen zijn. Vrouwen bij elkaar kunnen soms ingewikkeld zijn, maar zoals een van onze dirigenten ooit zei: we zijn allemaal authentiek en anders, maar we passen wel heel goed bij elkaar.” Na de optredens gaan de dames vaak samen wat eten of drinken en nu in de coronatijd videobellen ze ook regelmatig. ,,Je ziet ons plezier terug in het optreden, we stralen het uit”, zegt Marieke.

,,We proberen één keer in de zoveel jaar een grotere show te doen met een liveband, acteurs, dansers en alles erop en eraan. Dit jaar hadden we een theatervoorstelling gepland in Blaricum, in mei, maar vanwege de coronacrisis staat dat plan nog even in de ijskast”, vertelt Marieke. Esperanto hoopt vanaf 1 september weer met de hele groep te kunnen repeteren. Tot die tijd repeteren ze in kleine groepjes. ,,We blijven onszelf nieuwe nummers aanleren, zodat we de drive er een beetje in houden en we denken na over hoe we het na de zomer vorm willen gaan geven. Misschien gaan we het wel heel anders doen, we zullen zien.”

MUZIEKEXPRESS De zangeressen hebben zich nu verdeeld in kleine groepjes van vier en ze treden nu op bij bejaardenhuizen en verzorgingsinstellingen om mensen op te vrolijken. ,,Je wordt daar zelf ook heel vrolijk van, het is heel waardevol.” Dit doen ze samen met het Baarnse initiatief de MuziekExpress. Toen ze het idee hoorden, sloten ze zich gelijk aan. ,,Het is zo fijn om te kunnen blijven zingen. Toen we de eerste keer weer gingen zingen, was dat geweldig. Je weet gelijk weer waarom je het doet: je wordt er gelukkig van.”

TOEKOMST ,,Heel grote dromen hebben we niet. We willen gewoon door met leuke dingen doen zoals optreden op korenfestivals en we willen vooral lang door blijven zingen, totdat we oud en krakkemikkig zijn”, besluit Marieke Verheijden haar verhaal.

door Suzanne Vink

advertentie