Liggend, knielend of staand schieten.Alles kan geoefend worden op de buitenbanen.
Liggend, knielend of staand schieten.Alles kan geoefend worden op de buitenbanen. Baarnsche Courant

'We willen eigenlijk alleen maar tienen schieten op de baan'

Verenigingen

BAARN De monsterklus is klaar. De schietbanen zijn tot het dak aan toe gesloopt en compleet vernieuwd. Alles is voorzien van geluidswerende isolatie en LED-verlichting. Honderd jaar bestaat de schietvereniging Baarn en omstreken. Met name de 100 meter buitenbaan is redelijk uniek.

Schietvereniging Baarn trots op gerenoveerd complex in het Paardenbos naast Soestdijk

Veiligheid voor alles. Bij de buitenbaan van schietvereniging Baarn en omstreken hangen drie rode vlaggen aan de wand. De eerste die binnenkomt, plaats de vlaggen op strategische punten, zodat iedereen kan zien dat er daadwerkelijk wordt geschoten. De laatste man die de baan verlaat, hangt de vlaggen weer op de oorspronkelijk plek.

Tijdens het schieten is er ook nog een elektronisch beveiligingssysteem met lampjes in drie kleuren. Bij rood licht mag er geschoten worden. Blauw licht betekent dat er binnen korte tijd gestopt moet worden. Iedereen kan dan nog zijn magazijn leegschieten. Bij groen licht is het veilig en kun je lopen.

Het bestuur van de schietvereniging Baarn en omstreken is trots op de buitenbaan. Er zijn maar weinig verenigingen die een 100 meter baan buiten hebben. Baarn heeft er al honderd jaar één.

KONINGIN EMMA Het was koningin Emma die in 1919 een deel van 'haar' Paardenbos afstond aan de schietvereniging. Bij de viering van het honderdjarig bestaan werd de band met het koningshuis nog eens bevestigd door de toekenning van de Koninklijke Erepenning.

Het terrein is inmiddels van Staatsbosbeheer. De papieren liggen bij de notaris om ook de komende dertig jaar weer over het terrein te kunnen beschikken. De vereniging heeft het maar graag goed geregeld. In al die honderd jaar waren er nauwelijks buren, alleen de marechausseekazerne op een kilometer afstand. Nu zijn er echter plannen voor woningbouw door de MeyerBergman Erfgoedgroep.

Het afgelopen jaar is de buitenbaan grondig gerenoveerd. Het paradepaardje, drie banen van honderd meter, ligt er piekfijn bij. Er zijn zelfs plannen om de historie te laten herleven en weer 200 meter banen in te richten. Een verdubbeling dus. De grond is al gepacht.

HECHTE CLUB De vereniging is een hechte club met schietliefhebbers uit het hele land. Ruim 80 procent komt uit de regio rondom Baarn. Bestuurslid Dick van der Kaa schiet al vanaf zijn twaalfde jaar. Net als secretaris Henk Fennema van de vereniging. Van der Kaa: ,,Schieten is zoveel meer dan een paar kogels afvuren. Denk je eens in, dat je op een matras ligt met een geweer in de hand om op een afstand van 100 meter de roos van nog geen centimeter te raken. Een onrustige ademhaling en je kunt het vergeten. Niet fit dan gaat het niet lukken. Te veel stress dan gaat het gegarandeerd mis. We hebben hier leden die op yoga gaan om hun hartslag beter onder controle te houden."

Fennema: ,,Kortgeleden was er een CEO van een groot bedrijf. Hij was ontzettend druk met onderhandelingen, maar kwam bewust even schieten om even geheel wat anders te doen en tot rust te komen. Wij willen allemaal tienen schieten op de baan. Geen tien dan ben je chagrijnig."

De afgelopen maanden zijn bergen werk verzet. Veel aandacht is besteed aan de geluidsisolatie. Van de Kaa: ,,Met schieten maak je lawaai, daar is niet aan te ontkomen. Vervolgens doen wij er wel alles aan om dat geluid te beperken. Vooral door overal absorberende materialen te gebruiken.”

CHARME De charme van de baan is wel dat er buiten schoten wordt. Overal staan houten schotten, zodat een kogel die per ongeluk uit zijn baan raakt, geen onheil aan kan richten. Rondom het hele terrein ligt een aarden wal. Daarachter een omheining met de borden dat het om een schietterrein gaat.

Schieten kan met een tweedehands geweer van 200 euro en een goedkope kogel. Je kunt ook een geweer van 15.000 euro kopen en speciale handgemaakte kogels. Waarmee Fennema maar aan wil geven dat de schietsport voor iedereen is. Heb je geen wapens dan kun je een verenigingswapen lenen. Voor aspiranten zelfs verplicht.

Incidenten zijn er niet. Door alle veiligheidsmaatregelen zijn er geen ongelukken gebeurd. De verslaggever van de Baarnse Courant is uitgenodigd op een zaterdagmorgen. Door de coronamaatregelen is de helft van de plekken te gebruiken. Het bestuur wil vooral laten zien dat er 'gewone' mensen schieten.

COWBOYS Fennema: ,,We zijn een hechte vereniging. Wil je lid worden dan ben je eerst een half jaar aspirant. Dan kun je aan ons wennen en wij aan het nieuwe lid. Het moet over en weer kloppen. Kom je hier in je militaire camouflage kloffie met kistjes aan, dan weet je vrij snel dat wij een hele andere club zijn. Aan cowboys hebben we geen behoefte. Schieten is gewoon een echte sport. Niet voor niks een Olympische sport, je moet oefenen en oefenen. Het duur wel één jaar voordat je een beetje een schutter bent en vervolgens moet je je vaardigheden bijhouden."

De negatieve verhalen over de schietsport betekenen voor het bestuur veel extra werk. De administratie wordt per jaar meer. Gelukkig zit alles in de computer. Van der Kaa: ,,Komt een aspirant-lid lid schieten, dan wordt continu genoteerd hoe laat, met welk wapen, met welke patronen, hoeveel patronen en hoe lang. Daarnaast zijn bestuursleden ook trainers die de eerste weken optrekken met de aspirant-leden. We willen geen solisten maar mensen die ook iets voor de club terug willen doen."

TARGET SPRINT Tijdens de renovatie zijn velen in touw geweest. Juist die gezelligheid wordt nu node gemist. Ook de populaire target sprint, een soort open dag waarbij er eerst wordt hardgelopen en daarna geschoten, moet een jaar worden overgeslagen. Gelukkig waren de buitenbanen op tijd klaar. De binnenbanen mogen nog niet gebruikt worden door de coronamaatregelen.

Die liggen onder een complex aan de Wilhelminalaan, ook eigendom van de schietvereniging. Dat is het volgende renovatieproject. Er is al een start gemaakt door vier van de zestien schietbanen uit te rusten met elektronische schotwaardering voor alle 10- en 12 meter KNSA-disciplines. Deze elektronische schijven vervangen de bekende papieren schijven en meten zelfs de snelheid van de kogels.

door Eugene Leenders

Afbeelding
Bij rood mag er geschoten worden.
De waarschuwingsborden rondom het schietterrein.
De rode waarschuwingsvlaggen in de ruststand.
Afbeelding
De schietcabines zijn voorzien van de nieuwste geluidsabsorberende panelen.
Houten schotten op de buitenbaan om afzwaaiers op te vangen.
advertentie