Afbeelding
Baarnsche Courant

Werkstraf en voorwaardelijke celstraf geëist voor verduistering van ruim 260.000 euro bij Kringloopcentrum

16 november 2022 om 13:21 Rechtbank

BAARN Tegen een ontslagen administratief medewerker van het Kringloopcentrum Baarn is woensdag in de Utrechtse rechtszaal 180 uur werkstraf en zeven maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist voor het achterover drukken van ruim 260.000 euro. De officier van justitie vond het echter het ‘allerbelangrijkst’ dat de 68-jarige Baarnaar het geld aan het kringloopcentrum terugbetaalt.

De verdachte zou eind 2015 zijn begonnen met het wegsluizen van dagopbrengsten van de drie winkels van het kringloopcentrum in Baarn, Bunschoten en Nijkerk. Hij verlaagde de omzet in de boeken en gaf vervolgens een deel van het kasgeld niet bij de bank af. ,,Het was heel makkelijk”, aldus de man. Hij liep eind 2020 tegen de lamp nadat de accountant onregelmatigheden in de boekhouding had ontdekt. De Baarnaar werkte vanaf 2013 parttime bij het kringloopcentrum.

VROUWEN, DRUGS EN DRANK Volgens de verdachte maakte hij het geld op aan ‘vrouwen, cocaïne en drank’. ,,Het is dramatisch”, zei hij, zich inmiddels diep schamend. Hij zou aan de cocaïne verslaafd zijn geraakt nadat hij met prostituees in contact was gekomen. Door stress na het faillissement van zijn eigen zaak was hij op zoek gegaan naar spanning. ,,De drang naar cocaïne is heel erg sterk. Dan wordt je gewoon gedwongen”, vertelde de Baarnaar die daarmee aangaf dat de verslaving het telkens weer won van het ‘ongemak’ over zijn eigen handelwijze.

RISICOFACTOR Bovendien zou hij een ‘schuldgevoelstoornis’ hebben gehad waardoor hij zich destijds ‘veel minder schuldig’ voelde. Inmiddels zou hij voor deze stoornis en zijn drugsverslaving met succes in behandeling zijn geweest. De reclassering adviseert echter alsnog verplichte begeleiding en behandeling omdat de kans op herhaling anders ‘gemiddeld’ zou zijn. Onder meer zijn forse schulden worden als een risicofactor gezien.

GEEN TWIJFEL Hoewel de verdachte zei dat hij zich de periode voor eind 2017 niet kon ‘herinneren’, vond de officier van justitie bewezen dat de man al eind 2015 was begonnen met het verduisteren van geld. Ze zag geen enkele reden om aan de verklaringen van de accountant en het kringloopcentrum te twijfelen. Omdat de aanklaagster het het ‘allerbelangrijkst’ vond dat de kringloopwinkel schadeloos wordt gesteld, vroeg ze de rechtbank om de ingediende schadeclaim te honoreren. Het Kringloopcentrum vordert ruim 270.000 euro aan verduisterd geld en kosten van de Baarnaar terug.

GEEN CONTROLE Zijn raadsvrouw betwistte dat de verdachte ‘geraffineerd’ te werk was gegaan, zoals de officier van justitie stelde. Volgens haar schortte het aan een goede interne controle bij het kringloopcentrum: ,,Het is verbazingwekkend dat tweeënhalve ton verdwijnt zonder dat de kringloopwinkel dat mist.” De advocaat vond dit een ‘strafverminderende factor’. ,,De gelegenheid heeft de dief gemaakt”, meende ze. Ook vond ze het voor hem pleiten dat de Baarnaar in het openbaar in zijn kerkgemeenschap boetedoening heeft gedaan.

EERZAME BURGER Volgens de raadsvrouw zal de Baarnaar ‘als eerzame burger’ zijn best doen om het geld terug te betalen, maar ze verzocht de rechtbank om hem geen zogeheten schadevergoedingsmaatregel op te leggen bij toewijzing van de schadeclaim van het kringloopcentrum. Omdat de man geen geld heeft, zou dat in de praktijk betekenen dat hij alsnog een vervangende hechtenis moet gaan uitzitten zonder dat daarmee de terugbetalingsverplichting komt te vervallen.

De rechtbank doet 30 november uitspraak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie